Arabec prihodnosti: pogovor ob izidu slovenskega prevoda mednarodne uspešnice Riada Sattoufa

Skupaj s Knjigarno Azil vas v  torek, 6. decembra 2016 ob 19. uri lepo vabimo v Atrij ZRC (Novi trg 2, Ljubljana)  na pogovor ob izidu slovenskega prevoda francoske stripovske uspešnice Arabec prihodnosti. Odraščanje na Bližnjem vzhodu (1978–1984) Riada Sattouffa.

arabe_du_futur_cover_small

Sattouf, ki je sin sirskega očeta in francoske matere, tudi nekdanji risar pri Charlie Hebdo, v avtobiografskem romanu v stripu skozi prizmo otroške naivnosti in neposrednosti ter z izostrenim občutkom za podrobnosti vsakdanjega življenja pripoveduje o svojem nomadskem otroštvu in odraščanju v podeželski Franciji, Gadafijevi Libiji in Asadovi Siriji v začetku osemdesetih let.  Arabec prihodnosti kipi od življenja in temačnega humorja, razkrivajoč resnico in teksture neke ekscentrične družine na absurdnem Bližnjem vzhodu, ob tem pa izpostavlja Sattoufa kot mojstrskega striparja in avtorja dela, ki bo postalo klasika med stripovskimi življenjepisi.

V pogovoru  ob izidu slovenskega prevoda Arabca prihodnosti bodo sodelovali: kulturolog in član uredništva revije Stripburger Bojan Albahari (voditelj), sociolog in religiolog dr. Aleš Črnič ter publicist, novinar in dolgoletni dopisnik z Bližnjega vzhoda Branko Soban.

Pogovor bo potekal po dveh oseh. Prva je družbeno-politična in bo načenjala vprašanja mednarodnih odnosov med vzhodom in zahodom. Aktualne vojne in spopadi na Bližnjem vzhodu so del sodobne realnosti, ki je zapletena in večplastna. Naš odziv nanje zato ne more in ne sme biti enostaven in popreproščujoč, temveč zahteva tako temeljito poznavanje bližnjevzhodnega političnega konteksta kot tudi trezen in razumen pristop k premisleku in angažmaju.

V drugi osi pogovora, ki bo bolj kulturno-religijske narave (četudi je neločljiva od prve), bomo osvetlili naše temne kotičke in slepe pege tako poznavanja kulture “skrivnostnega Vzhoda” kot tudi našega zapletenega odnosa do njega. Obravnavali bomo orientalizem in okcidentalizem, predstavljali dejstva, sesuvali mite, poskušali bolje razumeti kulturne razlike in različne življenjske habituse, da bi lažje detektirali skupne točke ter vzpostavljali mostove med regijami in kulturami. Riad Sattouf nas namreč s svojo megauspešnico Arabec prihodnosti prav očitno draži ter poziva k temu. Skušnjava pa, kot vemo, dela tako grešnika kot svetnika.

Dogodek poteka v organizaciji revije Stripburger in Knjigarne AZIL ter s podporo Javne agencije za knjigo RS.