Riad Sattouf: Arabec prihodnosti. Odraščanje na Bližnjem vzhodu (1978–1984)

arabe_du_futur_cover_small

Avtobiografska zgodba o nomadskem otroštvu in odraščanju na Bližnjem vzhodu!


Prevod: Barbara Pogačnik
LUD Literatura in Forum Ljubljana, zbirki Littera Picta #3 in Ambasada Strip #18, november 2016, barvna naslovnica, 160 barvnih str., 16 €

NI NA ZALOGI!
Prodaja in distribucija: LUD Literatura & Primus

Mednarodno priznana uspešnica Riada Sattoufa je nepozabna zgodba o otroštvu v senci Moamerja Gadafija, Hafeza Al Asada – in njegovega lastnega očeta.

V svojem ranem mladostnem življenju v Libiji, Franciji in Siriji je Riad Sattouf dodobra spoznal skrivnostne vektorje moči, ki niso oblikovali le političnega sveta, temveč tudi intimno sfero njegove lastne družine. Z očarljivimi, a močnimi risbami in živo občutenimi podrobnostmi nam Sattouf podaja pogled otroka na zapleteni svet odraslih v vsej njegovi kompleksnosti, pokvarjenosti in brezupnosti. Gre za prekrasne, smešne in pomembne spomine v stripu. – Alison Bechdel

Arabec prihodnosti potrjuje, da Riad Sattouf sodi med najboljše stripovske avtorje svoje generacije. – Le Monde


Riad Sattouf
v svojem udarnem in virtuoznem slogu, ki prikazuje tako otroško neposrednost kot tudi gorečnost političnega idealizma, pripoveduje o svojem nomadskem otroštvu in odraščanju v podeželski Franciji, Gadafijevi Libiji in Asadovi Siriji. Vse dogajanje poteka v senci njegovega očeta, sirskega panarabista, ki celotno družino potegne v svoja prizadevanja za uresničitev visokoletečih sanj arabskega naroda.

Riad, nežen otrok z velikimi očmi, ima precej nenavadne starše: njegova mati, knjigoljubna francoska študentka, je skromna vsaj toliko, kolikor je njegov oče ekscentričen in nastopaški. Družina, ki se najprej iz Francije preseli v Veliko socialistično ljudsko libijsko arabsko džamahirijo, nato pa v bližino Homsa v Siriji, kjer živijo očetovi sorodniki, se trdno drži pričakovanja, da je raj vedno nekje takoj za vogalom. Resničnost pa je precej drugačna. Riad, ultimativni ‘outsider’ z lepimi svetlimi kodri, je celo tarča najhujše žaljivke … da je žid.

Arabec prihodnosti kipi od življenja in temačnega humorja, razkrivajoč resnico in teksture neke ekscentrične družine na absurdnem Bližnjem vzhodu, ob tem pa izpostavlja Sattoufa kot mojstrskega striparja in avtorja dela, ki bo postalo klasika med stripovskimi življenjepisi.

O AVTORJU:
RIAD SATTOUF
(1978) je priznan francoski stripovski in filmski ustvarjalec, ki je odraščal v Siriji in Libiji, zdaj pa živi v Parizu. Sattouf je poleg Arabca prihodnosti avtor več stripovskih albumov in še štirih stripovskih serij ter nekdanji sodelavec satiričnega časopisa Charlie Hebdo. Prvi del serije Arabec prihodnosti  je mednarodna uspešnica, ki je bila doslej prevedena v sedemnajst jezikov in je njegovo prvo delo prevedeno v slovenščino. V Franciji je letos izšel že tretji del serije Arabec prihodnosti. Je eden redkih stripovskih avtorjev, ki je na mednarodnem stripovskem festivalu v Angoulêmu kar dvakrat prejel nagrado za najboljši stripovski album. Režiral je tudi filma Les beaux gosses in Jacky au royaume des filles. Za Les beaux gosses je dobil nagrado cezar za najboljši prvenec.

O STRIPU:

Arabec prihodnosti, video posnetek pogovora ob izidu slovenskega prevoda stripa (6. december 2016, Atrij ZRC

Regija, preden smo prebarvali črno-belo, članek (Mojca Pišek, Dnevnik, 12. 12. 2016)

Med Pompidoujem, Gadafijem in Hafezom al Asadom, članek (Mimi Podkrižnik, Delo, 17. 1. 2017)

Arabci prihajajo!, recenzija (Zoran Smiljanić, Mladina, 20. 1. 2017)

Riad Sattouf: Arabec prihodnosti, recenzija (Kaja Dragoljević, Koridor, 23. 3. 2017)

Arabec prihodnosti – sence preteklosti, recenzija (Pia Nikolič, Radio Študent, 27. 4. 2017)


Prevod iz francoščine: Barbara Pogačnik.
Jezikovni pregled: Ana Bogataj.
Grafična oprema in črkopis: Katja Kastelic.
Posebna izdaja revij Literatura in Stripburger | izdajatelja: LUD Literatura in Forum Ljubljana.
Roman v stripu Arabec prihodnosti. Odraščanje na Bližnjem vzhodu (1978–1984) (orig. L’ARABE DU FUTUR #1) avtorja Riada Sattoufa je bil prvič objavljen leta 2014 pri francoski založbi Allary Éditions.
Izdajo sta sofinancirala Javna agencija za knjigo RS in Francoski inštitut v Sloveniji.
Distribucija: LUD Literatura & Primus.

Save

Save

Save

Save

Save