ATAK: Fan Art. Kako biti detektiv?

ATAK: Fan Art. Kako biti detektiv?
večmedijska razstava / 30 let Stripburgerja / festival stripa Tinta 2022
5. 10.–20. 11. 2022
Slovenski etnografski muzej, Ljubljana

 

JAVNI VODSTVI PO RAZSTAVI:
nedelja, 13. november 2022, ob 11.00
četrtek, 17. november 2022, ob 18.00
Vodila bo Katerina Mirović.
Število oseb na vodstvu je omejeno. Najave so obvezne na blagajna@etno-muzej.si ali v delovnem času muzeja na 01 / 3008 745.

 

V okviru festivala Tinta smo gostili vsestranskega berlinskega vizualnega umetnika ATAKa, katerega razstava je posvečena stripovskima likoma, ki sta igrala pomembno vlogo pri njegovi umetniški formaciji: to sta Dick Tracy ameriškega avtorja Chesterja Goulda in Tintin belgijskega stripovskega klasika Hergéja. Razstava v Slovenskem etnografskem muzeju predstavlja eklektičen zvarek avtorskih del, arhivskega gradiva ter t. i. fan art umetnij – pri slednjih gre za pestro zbirko anonimnih del, ki so jih ustvarili oboževalci Tintina in Dicka Tracyja in ki jih je Atak pridobil z različnih koncev sveta. Na ogled je večje število ATAKovih predelav stripovskih zgodb in naslovnic publikacij in tudi originali Chesterja Goulda iz ATAKove osebne zbirke.

Večmedijsko razstavo tako zaznamuje najrazličnejše ljubiteljsko in arhivsko gradivo, ki s pomočjo neobremenjenih interpretacij oživlja prigode dveh stripovskih junakov, detektivov. Slednja tako zaživita povsem svoje življenje izven izvornega konteksta; projekt izpostavlja vprašanje, kaj je pravzaprav umetnost in kakšna sta njena vrednost in pomen med najširšo publiko. S samosvojimi reinterpretacijami oziroma ATAKovo apropriacijo stripovskih legend ponuja razstava novo branje klasikov in omogoča sveže podoživljanje dogodivščin znamenitih junakov. Projekt, ki mu je avtor posvetil več kot desetletje svojega ustvarjanja in ki ga z novimi kosi še vedno po malem dopolnjuje, posredno obravnava tudi fenomen zbirateljstva in vprašanje identifikacije s fenomeni popularne kulture.

Dan po odprtju (v četrtek, 6. oktobra 2022, ob 18. uri) je potekalo tudi avtorjevo vodstvo po razstavi, na katerem so obiskovalci lahko izvedeli več podrobnosti o projektu in avtorjevem ustvarjanju, v soboto, 22. oktobra pa bo potekala še stripovska delavnica za otroke, posvečena najrazličnejšim superjunakom.

Razstavo spremlja časopis z besedili Matjaža Brulca, Alexandra Brauna in dr. Bojane Rogelj Škafar.

FOTO UTRINKI Z ODPRTJA RAZSTAVE (foto: dk):

O AVTORJU:
ATAK
(Hans-Georg Barber, 1967) je vizualni umetnik, ilustrator in grafik, ki živi in ustvarja v Berlinu, kjer je dokončal študij na Visoki šoli za umetnost. Leta 1989 je soustanovil avantgardno stripovsko skupino in revijo Renate ter v 90. letih objavil več samostojnih stripovskih izdaj. Danes je dejaven predvsem na področju ilustracije. Svoja dela objavlja v različnih publikacijah doma in v tujini, ustvaril pa je tudi več unikatnih avtorskih slikanic. Od samih začetkov svoje ustvarjalne poti igrivo prehaja meje med različnimi mediji, ob tem pa strastno raziskuje in zbira najrazličnejše gradivo, ki sega od stripovskih originalov do »fan arta« in ljudske umetnosti.

 

 


SPREMLJEVALNI PROGRAM:

STRIPOVSKI JUNAKI
Stripburgerjeva delavnica stripa (9+)
mentorja: David Krančan & Andrej Štular
Slovenski etnografski muzej, Ljubljana
sobota, 22. oktober 2022, 11.00–14.00

Stripovska delavnica za otroke bo posvečena najrazličnejšim superjunakom. Udeleženci bodo spoznali značilnosti stripovskih junakov kot tudi kreativne izzive, ki se odpirajo z njihovim upodabljanjem oziroma z razvojem zgodbe.
Delavnica je namenjena mladim od 9. leta starosti dalje, dobrodošli pa so tudi odrasli. Število mest je omejeno, obvezne so predhodne prijave.

PRIJAVE: core@mail.ljudmila.org // 031 401 556 (Katerina)

 


Produkcija: Forum Ljubljana
Koprodukcija: Slovenski etnografski muzej
Vizualni material za novinarje je na voljo tukaj.

Odprto: torek-nedelja: 10.00–18.00, četrtek: 10.00–20.00.
Prost vstop vsako prvo nedeljo v mesecu.
V času festivala Tinta (5.–9. 10. 2022.) imajo obiskovalci s Strip Core programsko knjižico ali zloženko festivala imajo brezplačen vstop na razstavo.