Charles Burns: Črna luknja

Večkrat nagrajena stripovska klasika, ki je že zdavnaj postala kultna – odslej tudi v slovenščini! 

Mračna in grozljivo groteskna, hipnotična in halucinantno lepa, večplastna in vizualno izpiljena zgodba o odraščanju in prehodu iz brezskrbne mladosti v nič manj »kruti« svet odraslih.


Prevod: Bojan Albahari
Spremna beseda: Gašper Rus

Zbirka Ambasada Strip #25, marec 2021, 17 x 23,5 cm, 380 čb str., mehka vezava

17,00 

Predmestje Seattla, sredina sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Že takoj na začetku izvemo, da najstniki tam zbolevajo za neko čudno boleznijo, ki se prenaša s spolnimi odnosi. Bolezen se kaže na najrazličnejše načine – od grozljivo grotesknih do tistih bolj subtilnih, ki jih je možno prikriti – a ko jo stakneš, je to to. Poti nazaj ni več. In potem se začnejo umori …

Redkokateremu delu uspe tako dobro prikazati stiske najstništva, kot to zmore Črna luknja, monumentalna stripovska mojstrovina, ki jo je eden od najpomembnejših striparjev sodobnega časa Charles Burns ustvarjal kar 10 let. Zgodba, ki se bere kot napeta grozljivka, nas kaj hitro posrka v svoj mračen, a bogat pripovedni svet, hkrati pa se med branjem nenehno razkriva tudi njena večplastnost, s katero presega žanrske okvire. Groteskne telesne mutacije z boleznijo okuženih najstnikov, ki posledično vodijo v umikanje v osamo, beg od doma ter družbeno izolacijo, lahko tako beremo tudi kot metaforo za odraščanje, fizično dozorevanje ter prehod iz brezskrbne mladosti v nič manj »kruti« svet odraslih.

 

O AVTORJU:

CHARLES BURNS (1955), uspešen in nadvse vpliven ameriški stripovski avtor, je nase prvič opozoril sredi osemdesetih s stripi za kultno revijo RAW Arta Spiegelmana in Françoise Mouly. Ustvaril je več odmevnih stripovskih albumov, kot so El Borbah (1999), Big Baby (2000), X’ed Out (2010), The Hive (2012), Sugar Skull (2014), Last Look (2016) in Dédales (2019), pa tudi različnih drugih del: od naslovnice plošče Iggyja Popa do oglaševalskih kampanj za Coca-Colo. S svojim edinstvenim likovnim pripovednim slogom je navdihnil nove generacije striparjev, odobravanje pa požel tudi med kritiško srenjo. Prejel je praktično vse najpomembnejše stripovske nagrade, med drugih Eisnerjevo, Ignatzevo in Harveyjevo nagrado. Črna luknja (2005) velja za vrhunec njegovega opusa in monumentalno mojstrovino, o kateri na fakultetah v ZDA poučujejo tudi pri književnosti. Gre za enega najbolj branih stripov našega časa, ki je že zdavnaj postal stripovska klasika.

ČRNA LUKNJA V VRTINCU ŽANROV
pogovor in branje stripa

O večžanrskosti Črne luknje, pa tudi o mejah, breznih in perspektivah žanra v stripu in sodobni popularni kulturi,  sta se pogovarjala prevajalec stripa in član uredništva revije Stripburger Bojan Albahari in Igor Harb, filmski kritik, publicist in eden od ustvarjalcev podkasta o žanru O.B.O.D.

Pogovor je popestrilo branje odlomkov iz stripa v izvedbi špikerjev Radia Študent.
Glasovi: Nejc Bahor, Pia Nikolič; zvočni efekti: Luka Seliškar (Radio Študent).

NAGRADA:
zlatirepec 2021– najboljši prevedeni strip za odrasle

O STRIPU V MEDIJIH:

Andreja Kočar, Stripovska klasika Charlesa Burnsa Črna luknja, prispevek v oddaji Kultura, RTV SLO, 2. 4. 2021
Rok Predin, Zbodejo te v oko, zakepajo ti grlo (Charles Burns: Črna luknja), Delo, 7. 4. 2021
Žiga Valetič, Charles Burns: Črna luknja, recenzija, Bukla leto 17 / št. 160, maj-junij 2021


Izdajatelj: Forum Ljubljana / posebna izdaja revije Stripburger / zbirka Ambasada Strip #25 / gl. in odg. urednica zbirke: Katerina Mirović
avtor: Charles Burns
prevod iz angleščine: Bojan Albahari
avtor spremnega besedila: Gašper Rus
uredili: Ana Bogataj, Tanja Skale
jezikovni pregled: Ana Bogataj
grafično oblikovanje, digitalni in ročni črkopis: Katja Kastelic, David Krančan
črkovno vrsto oblikoval in podaril: Marko Šunjić, Fibra
tisk: Medium, d. o. o., Žirovnica
obseg: 380 str.
marec 2021
cena: 17 EUR
Črna luknja (orig. Black Hole) je prvotno izhajala med letoma 1995 in 2004 pri založbi Fantagraphics Books iz Seattla v obliki 12 ločenih stripovskih albumov. Zbrani v eni izdaji so izšli leta 2005 pri založbi Pantheon Books, podružnici založbe Random House iz New Yorka.
Izdajo je sofinancirala Javna agencija za knjigo RS.
Distribucija: Buča knjigotrštvo.
Za recenzijske izvode pišite na: burger@mail.ljudmila.org.