Črna luknja v vrtincu žanrov

spletni dogodek iz serije Razlita Tinta
prenos v živo: sreda, 16. 6. 2021, ob 20. uri,
YouTube kanal Kina Šiška in Facebook stran festivala stripa TINTA

 

Nedavno je pri Stripburgerju izšel prevod odmevnega stripovskega romana Črna luknja Charlesa Burnsa, enega najslavnejših sodobnih ameriških striparjev. V sredo, 16. junija ob 20. uri skupaj s Kinom Šiška in Radiem Študent vabimo na spletni dogodek iz serije Razlita Tinta, ki bo posvečen temu kultnemu Burnsovemu delu.

Črna luknja govori o čudni bolezni, skrivnostni okužbi, ki se v Seattlu v 70. letih prejšnjega stoletja širi med najstniki in povzroča nenavadne telesne mutacije. Burns se v tej temačni in večplastni mojstrovini učinkovito poigrava z žanrskimi klišeji grozljivke, romantičnih in krimi/noir stripov ter z močno ekspresivnim likovnim izrazom pripoveduje zgodbo o odraščanju in odtujenosti, polno simbolov in metafor, ki presega žanrske okvire.

O večžanrskosti Črne luknje, pa tudi o mejah, breznih in perspektivah žanra v stripu in sodobni popularni kulturi, se bosta pogovarjala prevajalec stripa in član uredništva revije Stripburger Bojan Albahari in Igor Harb, filmski kritik, publicist in eden od ustvarjalcev podkasta o žanru O.B.O.D.

Pogovor bo popestrilo branje odlomkov iz stripa v izvedbi špikerjev Radia Študent.
Glasovi: Nejc Bahor, Pia Nikolič; zvočni efekti: Luka Seliškar (Radio Študent).

Dogodek bo na ogled v spletnem prenosu v živo na YouTube kanalu Kina Šiška in Facebook strani festivala stripa TINTA.


Organizacija: Kino Šiška, Stripburger/Forum Ljubljana in Radio Študent.
Dogodek je del projekta bralne kulture revije Stripburger, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
Razlita Tinta je serija (spletnih) predavanj in pogovorov o stripu s poznavalci in ljubitelji te umetnostne zvrsti v produkciji Kina Šiška.