Gipi: Dežela potomcev

gipi_naslovka_www

Mojstrsko izrisana in ekspresivna pripoved o postapokaliptični prihodnosti v Deželi potomcev!


Prevod: Bojan Albahari
Zbirka Ambasada Strip #20, november 2017, 288 čb str.

17,00 Dodaj v košarico

O razlogih in vzrokih, ki so pripeljali do konca, bi lahko napisali cela poglavja zgodovinskih knjig. A po koncu ni bila napisana niti ena knjiga.

Ob zastrupljenem jezeru, na obalo katerega naplavlja trupla, se razteza Dežela potomcev, ki jo je mojstrsko upodobil priznani italijanski stripovski avtor Gian Alfonso Pacinotti, bolj znan kot Gipi.

V neki postapokaliptični prihodnosti je človečnost tistih redkih ljudi, ki še poseljujejo opustošen in surov svet, v katerem ni prostora za nežnost, postavljena pred preizkušnjo. Z njo se soočita tudi fanta, ki z očetom živita odmaknjeno od domnevno nevarnih človeških skupnosti. Nasilen dogodek prekine njun vsakdan in ju spodbudi, da se odpravita v svet iskat nov smisel življenja kot tudi lastno identiteto.

Nezmotljivo artistična, gipijevsko dosledna in vizualno pismenemu bralcu zelo všečna črno-bela risba s spretnim kadriranjem in bogato ekspresivnostjo brezšivno podpira zanimivo zgodbo, ki načenja univerzalna vprašanja človeškosti, identitete posameznika in njegove vloge v svetu in nagovarja bralce iz vseh okolij in družb, ne da bi pri tem izgubila svojo pripovedno moč.

O AVTORJU:
Gipi (Gian Alfonso Pacinotti) je eden najbolj priznanih italijanskih stripovskih avtorjev vseh časov. Rodil se je leta 1963 v Pisi, zdaj pa živi in ustvarja v Rimu.

Njegov opus sestavlja dolg niz vizualnih pripovedi, v katerih se prepletajo zgodovinske kot tudi sodobne pričevanjske ter stvarne tematike, ki se jih loteva z izrazito slikarskim pristopom.  Njegovega risarskega in pripovedovalskega talenta ni prepoznalo le občinstvo, pri katerem je doživel velik uspeh, temveč tudi umetnostna srenja, ki mu je podelila številne mednarodne nagrade. Na mednarodnem stripovskem festivalu v Angoulêmu je za delo Appunti per una storia di guerra (Zapiski za vojno zgodbo) med drugim prejel nagradi Goscinny za najboljši scenarij in Fauve d’Or za najboljši album. Album unastoria (enazgodba) pa se je leta 2015 uvrstil med finaliste za najprestižnejšo italijansko literarno nagrado Strega. Vsa njegova stripovska dela so v Italiji izšla pri založbi Coconino Press.

Ustvaril je več kratkih filmov in neodvisnih videov, leta 2011 pa je v Fandangovi produkciji režiral celovečerni film L’ultimo terrestre (Poslednji Zemljan) in ga prikazal v tekmovalnem programu 68. beneškega filmskega festivala.

Od nekdaj se navdušuje nad igrami in leta 2015 si je zamislil in ustvaril namizno igro s kartami Bruti v srednjeveškem domišljijskem slogu.

 

O STRIPU V MEDIJIH:

Strip Dežela potomcev: Eden joka, drugi kuje dobiček (Maja Šučur, Dnevnik, 15. 2. 2018)
V Deželi potomcev je temeljno vprašanje, ali te je oče kdaj ljubil (Vojko Urbančič, Delo, 6. 2. 2018)
Zapuščina zanamcem (Zoran Smiljanić, Mladina, 19.1. 2018)
Krasni novi svet (Iztok Sitar, spletni portal LUD Literatura, 18. 1. 2018)

POGOVOR:
Video posnetek pogovora o stripu Dežela potomcev, sodelujejo: Aljoša Harlamov, Zoran Smiljanić in Bojan Alnbahari (29. 3. 2018, Knjigarna Azil)

NAGRADE:
Grand Prix RTL de la bande dessinée 2017, Francija


Izdajatelj: Forum Ljubljana / posebna izdaja revije Stripburger /zbirka Ambasada Strip #20 / gl. in odg. urednica zbirke: Katerina Mirović .
Prevod: Bojan Albahari.
Grafična oprema in črkopis: Katja Kastelic.
Jezikovni pregled: Ana Bogataj.
Uredili: Katerina Mirović in Tanja Skale.
Dežela potomcev (orig. La terra dei figli) je prvič objavljena leta 2016 pri italijanski založbi Cococino Press. Izdano v sodelovanju z AMBOOK.
Knjiga je izšla s finančno podporo italijanskega Ministrstva za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje in Javne agencije za knjigo RS.
Distribucija: Buča knjigotrštvo.
Vabimo vas tudi k nakupu v naši spletni trgovini.
Za naročila in recenzijske izvode pišite na: burger@mail.ljudmila.org.