Hej! Sem O. Schrauwen

o_schrauwen_banner

Festival stripa Tinta 2019
OLIVIER SCHRAUWEN: Hej! Sem O. Schrauwen
stripovska razstava & AV performans

Galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto, Ljubljana
ODPRTJE: petek, 11. oktober 2019, ob 20.00
/na ogled do 7. 11./


Olivier Schrauwen, ki je v zadnjih letih s presenetljivimi vizualnimi eksperimenti in ustvarjalno svežino vzbudil vzbudil veliko zanimanje in dosegel izjemno popularnost na mednarodni neodvisni stripovski sceni, se v Ljubljani v okviru festivala stripa Tinta predstavlja z mini pregledno razstavo svojega dela v Galeriji Alkatraz. Na ogled bo izbor originalnih strani iz njegovega pisanega stripovskega opusa, pa tudi animacije in grafike.
Ob razstavi bo v Stripburgerjevi zbirki Ambasada Strip izšel tudi njegov album Fant moj, ki se vizualno navdihuje pri ameriških pionirjih stripa, kot sta Winsor McCay in Lyonel Feininger. Z nadrealistično igrivostjo, vsakovrstnimi eksotičnimi bizarnostmi ter jedko ironijo je avtor izrisal absurdno domišljijsko zgodbo, brutalno in neprizanesljivo fresko sodobnosti, ki domala brez besed podaja subtilno kritiko današnjega življenja in družbe nasploh. Ob odprtju razstave se obeta tudi avtorjev avdiovizualni performans.

OLIVIER SCHRAUWEN (1977, Belgija) je študiral animacijo na na akademiji za likovno umetnost v Gentu in strip na umetniški šoli Sint-Lukas v Bruslju. Njegov prvenec My Boy iz leta 2006 je ob izidu s strani kritikov požel številne pohvale in ustoličil avtorja kot enega bolj inovativnih na področju sodobne stripovske ustvarjalnosti, kar je v naslednjih letih le še dodatno potrdil s stripovskimi deli, kot so The Man Who Grew His Beard, Mowgli’s Mirror, Arsène Schrauwen in Parallel Lives. Pogosto je zastopan v različnih mednarodnih stripovskih revijah in antologijah, svoje delo pa redno predstavlja tudi na festivalih in razstavah širom sveta. Živi in ustvarja v Berlinu.
Razstava bo na ogled do 7. 11. 2019.

 

NE ZAMUDITE:
Pionir stripa in animiranega filma Winsor McCay

projekcija animiranih filmov
torek, 8. oktober, ob 21.00, Slovenska kinoteka
Kinotečni poklon ameriškemu pionirju stripa in animacije Winsorju McCayu – program bo uvedel belgijski stripar in animator Olivier Schrauwen.
Projekcijo kratkih animiranih filmov bo v živo spremljal pianist Andrej Goričar.
Več o programu tukaj.

Pogovor z Olivierjem Schrauwnom
sobota, 12. oktober, ob 16.30, Kino Šiška
Pogovor z avtorjem bo moderiral Bojan Albahari, član uredništva revije Stripburger. Po pogovoru bo avtor stripe tudi podpisoval.


Foto: DK
Odpiralni čas galerije: pon.–čet.: 11.00–19.00; pet. 15.00–23.00
Koprodukcija: Galerija Alkatraz/ KUD Mreža, Slovenska kinoteka in Kino Šiška.

Izdajo in gostovanje Olivierja Schrauwna v Ljubljani je podprla Flanders Literature (www.flandersliterature.be)