IC 2.0

STRIPBURGER NA TINTI
IC 2.0 // večmedijska razstava po Ivanu Cankarju
Galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto, Ljubljana
odprtje: petek, 12. oktober 2018, ob 20. uri // do 30. 10.

vodstva z dr. Skavčenkom: vsak četrtek ob 19.00
sodelujoči: Boris Beja, Neža Jurman, Primož Krašna, Tomaž Lavrič, Grega Mastnak, Vinko Möderndorfer, Boštjan Plesničar, Beli sladoled, Zoran Smiljanić in Andrej Štular

photoDK_materina_26_resize

V letu, ki ga zaznamuje stota obletnica smrti največjega literata slovenske moderne, se Ivanu Cankarju priklanjamo tudi pri reviji Stripburger. Cankar je s svojo literaturo vznemirjal sočasno publiko, vsekakor pa tudi oblastnike in konzervativno srenjo, kasneje pa kakopak tudi šolarje, ki so morali brati njegova dela. Med striparji je naletel na različne odzive. Nekateri so njegove zgodbe zagrabili z obema rokama, spet drugi so se ga izogibali, tretji pa so ubrali satirični pristop.
Na skupinski razstavi si bo moč ogledati raznotera stripovska, a tudi druga umetniška dela, ki se bodisi navdihujejo pri Cankarju oziroma njegovih likih bodisi skozi prizmo literatovega opusa in njegove intelektualne zapuščine motrijo današnji čas. Poleg že klasičnih stripovskih obdelav in predelav del iz Cankarjevega opusa se na razstavi obeta še nekaj prizorov iz nove stripovske biografije o Cankarju Blaža Vurnika in Zorana Smiljanića. Na razstavi pa seveda ne manjka sodobnih umetniških pristopov, s katerimi projekt preseže stripovske okvire. Dela Andreja Štularja, tandema Beli sladoled, Neže Jurman in Borisa Beje se denimo Cankarjeve zapuščine lotevajo s kritičnimi aluzijami na sodobni čas, pri čemer je eden osrednjih poudarkov v tem sklopu projekta namenjen seciranju položaja (sodobnega) umetnika v slovenski družbi, predvsem pa vrednotenja njega samega, kot tudi njegovega dela.

V SKLOPU RAZSTAVE:
IC ZIN delavnica
mentorica: Nez Pez
Slovenski etnografski muzej, Ljubljana // sobota, 20. oktober 2018, 10.00−14.00
Brezplačna delavnica je namenjena ustvarjalcem, starejšim od 15 let.
Prijave: blagajna@etno-muzej.si // 01 3008 745

………………………………………………………………..
Produkcija: Stripburger / Forum Ljubljana. Koprodukcija: KUD Mreža.
V sklopu festivala stripa Tinta.

Odpiralni čas Galerije Alkatraz: pon.−čet.: 11.00−15.00 & 16.00−20.00, pet.: 15.00−23.00

Album Ivan Cankar: podobe iz življenja bosta sozaložila Mestni muzej in galerije ter Stripburger/Forum Ljubljana.