IC 2.1

IC 2.1: večmedijska razstava po Ivanu Cankarju
Galerija Simulaker, Novo mesto
ODPRTJE: četrtek, 14. marec 2019, ob 19.00 / do 6. 4.

Sodelujoči: Boris Beja, Ana Čigon, Neža Jurman, Marko Kociper, Primož Krašna, Tomaž Lavrič, Grega Mastnak, Vinko Möderndorfer, Boštjan Plesničar, Beli sladoled, Zoran Smiljanić in Andrej Štular

Po krstni predstavitvi v ljubljanski galeriji Alkatraz se še v Novem mestu obeta razstava, s katero je Stripburger v lanskem letu obeležil stoto obletnico smrti največjega literata slovenske moderne, Ivana Cankarja. Projekt je nastal kot spremljava oziroma dopolnitev novoizdane Cankarjeve biografije v stripu (Ivan Cankar: podobe iz življenja, Stripburger/Forum Ljubljana & MGML, 2018); stripovski album je na 34. Slovenskem knjižnem sejmu lani prejel nagrado za knjigo leta.

Cankar je s svojo literaturo vznemirjal sočasno publiko, oblastnike in konzervativno srenjo, kasneje pa kakopak tudi šolarje, ki so morali brati njegova dela. Med striparji je naletel na različne odzive. Nekateri so njegove zgodbe zgrabili z obema rokama, spet drugi so se ga izogibali, tretji pa so ubrali satirični pristop. Razstava tako temelji na izboru stripovskih predelav Cankarjevih del, ki ga bogati še serija raznolikih del drugih slovenskih umetnikov; v galeriji Simulaker se naboru avtorjev iz galerije Alkatraz pridružujeta videastka Ana Čigon in stripar Marko Kociper. Vsem izbranim delom je skupno to, da se bodisi navdihujejo neposredno pri Cankarju oziroma njegovih likih, bodisi skozi prizmo literatovega opusa in njegove intelektualne zapuščine motrijo današnji čas. Dela Andreja Štularja, tandema Beli sladoled, Neže Jurman in Borisa Beje se denimo Cankarjeve zapuščine lotevajo s kritičnimi aluzijami na sodobnost, pri čemer je eden osrednjih poudarkov v tem sklopu projekta namenjen seciranju položaja (sodobnega) umetnika v slovenski družbi, predvsem pa vrednotenja njega samega, kot tudi njegovega dela. Razstavo zaokroža nekaj originalnih prizorov iz omenjene stripovske biografije o Cankarju, pod katero se podpisujeta Blaž Vurnik in Zoran Smiljanić.

Ob odprtju vam bo svojevrsten pogled na Cankarjevo življenje in ustvarjalnost razkril dr. Viktor Valerij Mohorov.


Odpiralni čas galerije: tor.−pet: 15.00−19.00 in sob: 10.00−14.00.
Koprodukcija: LokalPatriot.
Razstavni program Foruma Ljubljana podpirata Ministrstvo za kulturo in MOL – Oddelek za kulturo.
Foto: DK