IC 2.3 v Mariboru

večmedijska razstava
28.9.–29.10. 2021
Galerija K18, Maribor

ODPRTJE: torek, 28. september, ob 19.00
PREDAVANJE O STRIPU: četrtek, 21. oktober, ob 18.00 

 

SODELUJOČI: Boris Beja, Ana Čigon, Neža Jurman, Marko Kociper, Primož Krašna, Tomaž Lavrič, Grega Mastnak, Rok Mohar, Vinko Möderndorfer, Boštjan Plesničar, Beli sladoled, Zoran Smiljanić in Andrej Štular

 

Četrta repriza večmedijske razstave, ki je bila prvotno zasnovana leta 2018 ob stoletnici smrti Ivana Cankarja, se tokrat seli v štajersko prestolnico, kjer se ustaljeni avtorski zasedbi pridružuje še kipar Rok Mohar. Razstava IC 2.3 prinaša pisan nabor del, ki se bodisi navdihujejo pri Cankarju oziroma njegovih likih bodisi skozi prizmo literatovega opusa in njegove intelektualne zapuščine motrijo današnji čas.
Osrednji naglas razstave je posvečen stripu, a vendar bo moč videti še marsikaj drugega – dela Andreja Štularja, tandema Beli sladoled, Neže Jurman, Ane Čigon in Borisa Beje se Cankarjeve zapuščine denimo lotevajo z raznolikimi aluzijami na sodobni čas, med katerimi ne manjka humorja, kot tudi ne kritičnega razmisleka o položaju in vlogi umetnika v družbi. Poleg klasičnih stripovskih obdelav in predelav motivov iz pisateljevega opusa bo na ogled še nekaj prizorov iz nagrajene stripovske biografije o Cankarju avtorjev Blaža Vurnika in Zorana Smiljanića (Ivan Cankar: Podobe iz življenja; Forum & MGML, 2018).

Ob odprtju razstave bo obiskovalce po eksponatih na razstavi popeljal velik Cankarjev poznavalec in vsestranski ekspert dr. Valerij Mohorko, v času razstave pa sledi še predavanje o stripu, ki ga za mariborsko publiko pripravlja eden od sodelujočih avtorjev, Primož Krašna.

Razstava bo na ogled do 29. 10. 2021 in je del spremljevalnega programa festivala stripa Tinta 2021, ki se bo odvil v Ljubljani med 6. in 10. oktobrom 2021.
Več o programu letošnje edicije na : www.tinta.si

FOTO UTRINKI Z ODPRTJA RAZSTAVE (foto: DK)


Odpiralni čas galerije: pon.–pet.: 14.00–19.00

produkcija: Forum Ljubljana / Stripburger
koprodukcija: Pekarna Magdalenske mreže
naslovna fotografija: Andrej Štular, Kultura ti materina (foto: DK)
Vizualni material za novinarje je na voljo tukaj.