Jakob Klemenčič: Trojno gorje

Napet zgodovinsko-pustolovski strip in herojska junaštva Eme Pištelak iz Kozjanskega!


Po zgodbi Januša Golca, Forum Ljubljana in Turistično društvo Pilštanj, zbirka Republika Strip #33, spremna beseda: Marijan Pušavec, november 2022, 56 čb str., A4, mehka vezava.

11,00 Dodaj v košarico


 

Pilštanj, kraj s tisočletno zgodovino, ter delček manj znane oziroma pozabljene slovenske preteklosti: obdobje hrvaško-slovenskih kmečkih uporov, turških vpadov in kuge na Kozjanskem v 16. stoletju. Vse našteto je v povesti z istim naslovom že v 30. letih prejšnjega stoletja podrobno opisal pisatelj Januš Golec, stripar Jakob Klemenčič pa je njegovo povest še nekoliko dopolnil ter jo predelal v strip, v katerem s pomočjo risbe zgodovinsko dogajanje postane še bolj otipljivo.

Kot glavni osebi v stripu nastopata lokalni mojster kovač Pavle Šterc, eden od kapitanov kmečkega upora iz leta 1573, in njegova zaročenka Pištelakova Ema, nekakšna slovenska Ivana Orleanska, ki se je najprej v moški preobleki bojevala proti gospodi, nato proti kugi in nazadnje še proti Turkom.

“Trojno gorje se bere kot napet pustovski roman, ki ga beremo kot gledamo film. /…/ Ema Pištelak je nov lik v galeriji junaških likov slovenske zgodovine. Literarni oziroma stripovski sicer, a tudi Martin Krpan je literarni junak. Vendar takih žensk, kot je bila Ema Pištelak, pa v slovenski zgodovini še ni bilo.” – iz spremne besede Marijana Pušavca

Stripovski album Trojno gorje je izšel v sodelovanju Turističnega društva Pilštanj in Foruma Ljubljana oz. revije Stripburger.

O AVTORJIH:

Jakob Klemenčič (1968) živi v Šentvidu nad Ljubljano. Ne pripada nobeni od privilegiranih manjšin.

Januš Golec (1888−1965), duhovnik po poklicu, je bil s svojimi povestmi, ki se dogajajo na Kozjanskem in spodnjem Štajerskem, priljubljen med širokim bralstvom, da se ga je prijela oznaka ljudski pisatelj. Značilnosti Golčevih povesti so preprost slog, nezapletena dramaturgija, trdna katoliška moralna ideologija in prilagajanje zgodovinskih ozadij v prid fantastičnim zapletom v zgodbi.

 


DOGODKI:

Trojno gorje: pogovorni večer in razstava ob 450. obletnici hrvaško slovenskega kmečkega upora
petek, 17. 3. 2023, ob 19.00 //
Hostel Gabronka, Bistrica ob Sotli
Več →

 

PODRISOVANJE STRIPA:
sobota, 11. 2. 2023, 10.00–13.00
// Sejem starih stripov, Atrij Celjskega mladinskega centra, Celje
Več →

RAZSTAVA:
Jakob Klemenčič: Trojno gorje – kako nastane strip?
ODPRTJE: nedelja, 5. 2. 2023, ob 16.00 // Posavski muzej Brežice, Brežice
Prvo nedeljo v februarju v Posavskem muzeju Brežice pričenjajo obeleževanje 450. obletnice hrvaško-slovenskega kmečkega upora  (1573–2023). Ob tej priložnosti bodo odprli tudi razstavo, ki prikazuje nastajanje stripa o kmečkem uporu Trojno gorje, ki ga je na podlagi zgodovinske povesti Januša Golca zrisal Jakob Klemenčič.
Več →

DRUŽENJE Z AVTORJEM IN PODRISOVANJE STRIPA:
petek, 25. 11. 2022, ob 18.00
// Stripburgerjeva stojnica na 38. Slovenskem knjižnem sejmu (Gospodarsko razstavišče, Steklena dvorana), Ljubljana
četrtek, 1. 12. 2022, ob 19.00 //Strip.art.nica Buch, Ljubljana1

PREMIERNA PREDSTAVITEV STRIPA:
četrtek, 24. november 2022, ob 18. uri, OŠ Lesično
V počastitev 450. obletnice velikega slovensko-hrvaškega kmečkega upora (1573–2023) bo v  četrtek, 24. novembra ob 18. uri  v OŠ Lesično na Kozjanskem potekal literarni večer ob izidu stripa Trojno gorje. Večer bodo popestrili ljudski pevci Pilštanjski gospodarji, dramatizacija učencev OŠ Lesično ter avtorjeva razmišljanja ob ustvarjanju stripa.
Sodelujejo: Jakob Klemenčič – stripar, Nives Kostevc Arzenšek – voditeljica, učenci PŠ Lesično in Lidija Kotnik Klaužer – mentorica, Pilštanjski gospodarji – ljudski pevci

 


zgodbo Januša Golca (1888−1965) adaptiral in narisal: Jakob Klemenčič • zgodba: Trojno gorjé prvič v knjižni obliki objavljen 1932 pri Tiskarni sv. Cirila • spremno besedilo: Marijan Pušavec • jezikovni pregled: Ana Bogataj • črkopis: Sanja Stepanović in Marko Kociper • oblikovanje: Boštjan Pavletič / Rostfrei • gl. in odg. urednica zbirke Republika Strip: Katerina Mirović • uredili: Katerina Mirović, Andreja Kozmus, Andrej Jazbec • posebna izdaja revije Stripburger • izdajatelja: Forum Ljubljana in Turistično društvo Pilštanj • tisk: Medium, d. o. o., Žirovnica • obseg: 56 str. • november 2022 • cena: 11 €

Izdajo je sofinancirala Javna agencija za knjigo RS.
Distribucija: Buča knjigotrštvo d. o. o.

Za recenzijske izvode pišite na burger@mail.ljudmila.org.
Vizualni material za novinarje →