Tardi – Vautrin: Krik ljudstva (2. del)

Drugi in zadnji del monumentalne stripovske mojstrovine in razburljive zgodovinske drame o vzponu in padcu pariške komune!


Prevod: Suzana Koncut
Spremna beseda: Tomaž Mastnak

Založba ZRC in Forum Ljubljana, zbirka Ambasada Strip #27, marec 2022, 160 čb strani, 26,4 x 21 cm, mehka vezava

23,00 Dodaj v košarico


 

Pomladi leta 1871 je Pariz temeljito pretreslo in predramilo revolucionarno vrenje, ki se je močno vrezalo tudi v usode številnih posameznikov. Kako je bila pariška komuna videti skozi oči komunardov, delavcev, obrtnikov, umetnikov, anarhistov, dezerterjev, kriminalcev in drugih malih ljudi ter čemu vse so bili priča v teh nekaj viharnih mesecih?

Če prvi del stripovske mojstrovine Krik ljudstva priznanih francoskih avtorjev Jeana Vautrina in Tardija obravnava vzpon pariške komune, drugi del prinaša upodobitev njenega krvavega konca, hkrati pa tudi brezčasno sporočilo, da je boj za pravičnejši, enakopravnejši in svobodnejši svet, boj brez konca.

Slovenski prevod te monumentalne stripovske mojstrovine, ki jo je s pretanjenim čutom za različne jezikovne registre in kulturnozgodovinski okvir pariške komune poslovenila Suzana Koncut, je izšel v dveh delih – prvi del je izšel novembra 2021 – v sozaložništvu Založbe ZRC ter Stripburgerja/Foruma Ljubljana.

»Odlika Krika ljudstva je, da boja za boljši svet ne predstavlja po šomoštrsko, abstraktno, v kunštnem jeziku modnih teorij, temveč gleda nanj z vidika ljudstva in pokaže, kako se je med ljudstvom rojeval in zorel in s kakšno odločnostjo in predanostjo ga je to ljudstvo, prikazano v polni človečnosti, potem bojevalo – do svojega konca.« – Tomaž Mastnak (iz spremne besede)

Na voljo je tudi komplet Krik ljudstva 1. in 2. del (cena: 40 €). Za naročilo kompleta nam pišite na burger@mail.ljudmila.org.

 

O AVTORJIH:

TARDI (1946), priznani francoski stripovski avtor in mojster zgodovinskega detajla, je do sedaj ustvaril že več kot 30 stripovskih albumov. Kar nekaj med njimi se jih posveča tragični izkušnji prve svetovne vojne, kar velja tudi za Vojno v jarkih, ki je leta 2012 izšla v slovenskem prevodu. Ustvaril je še serijo stripov o privatni detektivki Adele Blank-Sec, ki velja za eno najbolj priljubljenih francoskih stripovskih junakinj in o kateri je Luc Besson leta 2010 posnel film, serijo stripov o Nestorju Burmi, istoimenskem liku iz kriminalk Lea Maleta, ter še kopico drugih stripov. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim je bil leta 2002 na mednarodnem stripovskem festivalu v Angoulêmu nagrajen tudi njegov strip Krik ljudstva.

Jean VAUTRIN (1933–2015), s pravim imenom Jean Herman, francoski pisatelj in filmski ustvarjalec, ki je kot režiser in scenarist sodeloval pri številnih filmih, kasneje pa se je posvetil le literaturi. Za roman Un grand pas vers le Bon Dieu (1989) je prejel Goncourtovo nagrado, najuglednejšo francosko književno nagrado, za roman Krik ljudstva (Le Cri du peuple, 1998), ki ga je nekaj let kasneje Jacques Tardi predelal v strip, pa je leta 1999 dobil literarno nagrado Louisa Guillouxa.

 

POGOVOR OB IZIDU DRUGEGA DELA STRIPA:
KRIK LJUDSTVA: Upor v stripu, pesmi in filmu
ponedeljek, 4. april  2022, ob 19.00 / Atrij ZRC, Ljubljana

Zgodovinska obdobja uporov in revolucij so pogosta snov različnih stripovskih, filmskih in glasbenih pripovedi. Zanimalo nas je, kakšni so motivi ustvarjalcev takšnih del, kakšne so možnosti medija za prikaz uporniškega duha in nenazadnje, kakšni so odzivi bralcev, gledalcev in poslušalcev.

V pogovoru ob izidu 2. dela stripa Krik ljudstva so sodelovali prevajalka stripa, francistka in literarna komparativistka Suzana Koncut, etnomuzikologinja in antropologinja Ana Hofman, ki se posveča proučevanju odnosa med glasbo, politiko in aktivizmom, ter filmski teoretik Andrej Šprah, ki se med drugim ukvarja s teorijo dokumentarnega, političnega in militantnega filma. Z gosti se je pogovarjal Ciril Oberstar. 


priredba in risba: Jacques Tardi, po romanu Jeana Vautrina ∙ prevod iz francoščine: Suzana Koncut ∙ avtor spremnega besedila: Tomaž Mastnak ∙ časovnico pariške komune pripravila: Lea Kuhar ∙ uredili: Ana Bogataj, Tanja Skale, Ciril Oberstar ∙ jezikovni pregled: Ana Bogataj ∙ grafično oblikovanje, digitalni in ročni črkopis: Katja Kastelic ∙ posebna izdaja revije Stripburger ∙ zbirka Ambasada Strip #27 ∙ izdajatelja: Forum Ljubljana in Inštitut za kulturne in spominske študije ZRC SAZU ∙ založnika: Forum Ljubljana in Založba ZRC ∙ tisk: Cicero, Begunje, d. o. o. ∙ obseg: 160 strani ∙ Ljubljana, marec 2022 ∙ cena: 23 €

Priredba romana Jeana Vautrina Le Cri du peuple (Éditions Grasset & Fasquelle, 1999)
Krik ljudstva (orig. Le Cri du peuple) je prvotno izhajal med letoma 2001 in 2004 v francoščini pri belgijski založbi Casterman v obliki 4 samostojnih stripovskih albumov, leta 2011 pa je pri isti založbi izšel še v integralni obliki.

Izdajo je sofinancirala Javna agencija za knjigo RS. Izdano s podporo Programa za pomoč pri izdaji knjig, ki ga izvaja Francoski inštitut.