Lepota grdega: neubranljiva privlačnost Črne luknje

Pogovor o stripu Črna luknja Charlesa Burnsa
sreda, 27. oktober 2021, ob 18.00
Atrij ZRC, Ljubljana

Sodelujeta: Anja Skapin in Bojan Albahari

 

Knjigarna Azil v Atriju ZRC gosti pogovor o stripovskem romanu ‘Črna luknja‘, ki je bil nedavno nagrajen kot najboljši tuji oz. prevedeni strip na letošnjem stripovskem festivalu Tinta. O stripu se bosta pogovarjala Anja Skapin, doktorica literarnih ved in urednica revije Alternator ter Bojan Albahari, stripovski urednik, recenzent in prevajalec, ki je tudi prevedel delo, o katerem bo govora.

Govorca bosta po kratki predstavitvi avtorja Charlesa Burnsa in njegovega opusa izpostavila pojav retromanije oz. povečanega zanimanje za zeitgeist določenega obdobja, ki je tako zelo značilen za ta strip, ter preplet tradicije, žanra in literarnosti kot dodano vrednost žanrske literature. Pogovarjala se bosta o nelagodju (das Unheimliche), o estetiki grdega in o eko-eskapizmu. V ospredju pogovora bodo še vprašanja, povezana z reciklažo in hibridizacijo žanrov ter vprašanje o estetiki in moči stripovskega medija pri pripovedovanju nepripovedljivega.

 

Črna luknja je retro strip, ki vključuje klasično pojmovanje dobrega okusa in estetike. Čeprav gre za estetiko grdega. Je žanrsko in obenem tudi umetniško delo, saj se poigrava s tematsko večplastnostjo, ki nas na najbolj primarni ravni privede do naših najglobljih strahov in nam razgali telo. Je otroška igra in zamolkla groza realistične lucidnosti, ki se prelevi v organski spoj s prvinskim. Nelagodje ob branju še nikoli ni bilo tako nalezljivo. Celo tako nalezljivo, da je postalo univerzalna človeška izkušnja.” (Anja Skapin)

“Burnsa zanimajo tudi senčne plati človeka: rad hodi po metaforičnem gozdu, dviguje skale in osvetljuje gomazenje ostudnega mrčesa, ki se skriva pod njimi. S tem opravlja tisto umazano delo, ki ga nihče noče opravljati: kaže nam, kako nas naše strasti lahko vodijo tako v najplemenitejša kot tudi najnizkotnejša dejanja. Piše in riše nas kot Benjaminov tekst: kot dokument civilizacije in barbarizma obenem.” (Bojan Albahari)

 


Pogovor poteka v soorganizaciji Knjigarne AZIL in revije Stripburger ter ob finančni podpori Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.