Marko Kociper: Jazbec in puščavska roža – razstava

Izid albuma Jazbec in puščavska roža in stripovska razstava | v sklopu festivala Stripolisfest 2016
Galerija Vodnikova domačija, Ljubljana
Odprtje: četrtek, 6. oktober, ob 20.00

POSEBNA AKCIJA – zagotovi si svoj podpisan izvod albuma!
Kociprov najnovejši album zdaj lahko naročiš z avtorjevim podpisom ali posvetilom. Sporoči nam čimprej in zrihtali ti bomo izvirno avtorjevo kraco, čačko ali pristno nečitljiv podpis.

Rok za prijavo: 5. oktober 2016
Kje ga lahko naročim: burger@mail.ljudmila.org

kociper_jazbec_35_izsek

Težko pričakovani izid zadnjega dela Kociprove stripovske trilogije z Jazbecem v naslovni vlogi spremlja pregledna razstava, na kateri si bo moč ogledati najnovejše prigode tega znamenitega, večno žejnega in pohotnega junaka. Razstava prinaša serijo stripovskih originalov iz najnovejšega albuma z naslovom Jazbec in puščavska roža, ob tem pa si bo med ostalim moč ogledati tudi nekatere starejše Jazbečeve prigode, doslej izdane v Stripburgerjevih albumih Jazbec in ostali svet (2009) ter Jazbec in otok mrtvih (2014). Ambient postavitve bo s prostorsko–kiparskimi intervencijami oplemenitila Marko A. Kovačič in Rok Mohar, ob razstavi pa bo potekala tudi dvodnevna brezplačna Stripburgerjeva delavnica stripa.

Satirične in hudomušne pripovedi o Jazbecu so zasnovane na legendah severnoameriških Indijancev, avtor pa jih je prilagodil domačemu prostoru in današnjemu času. Jazbec je avanturist, večni zabušant in ženskar, a hkrati tudi velik borec za pravice malih ljudi. Še droben namig: v najnovejši avanturi mu sredi puščave pot prekriža deklina, njuno srečanje pa Jazbeca kmalu pripelje do vnovičnega srečanja s skrivnostnimi vesoljskimi bitji …

Vse skrivnosti o Jazbecu, njegovih ljubeznih in sovražnikih, pa še kaj, vam bo, v nedeljo, 16. oktobra, ob 11. uri, na posebnem vodstvu razkril Jazbečev osebni biograf, dr. Savčenko.

Marko Kociper je eden bolj plodovitih slovenskih strip-avtorjev z izredno svojskim likovnim in pripovednim pečatom. Rdeča nit njegovega dela sta erotika in satira. Kociper je izjemen oblikovalec stripovskih likov, ki niso nič kaj krepostni, vendar pa kljub temu vzbujajo nemalo simpatij. Do zdaj je izdal 7 samostojnih albumov. Poleg albumskih izdaj se lahko pohvali tudi z objavami v številnih tiskanih publikacijah; med drugim je od 2005 do 2012 stripe tedensko objavljal v reviji Polet. Za svoje delo je prejel delovno štipendijo ZDSLU. Njegova dela so bila razstavljena na številnih stripovskih festivalih in drugih kulturnih prizoriščih.

www.ljudmila.org/forum/kociper


SPREMLJEVALNI PROGRAM:

nedelja, 16. 10. 2016, ob 11.00
VODSTVO Z DR. SAVČENKOM
Vse skrivnosti o Jazbecu, njegovih ljubeznih in sovražnikih, pa še kaj, vam bo na posebnem vodstvu razkril Jazbečev osebni biograf, dr. Savčenko.

sobota in nedelja, 22. in 23. 10. 2016, od 10:00 do 17:00 (z odmorom)
STRIPBURGERJEVA stripDELAVNICA (10+),
Dvodnevna brezplačna delavnica stripa, ki jo bosta vodila David Krančan in Andrej Štular,  je namenjena začetnikom starejšim od 10 let in nudi celovit vpogled v stripovsko ustvarjalnost. Obvezne prijave na: petja.grafenauer@gmail.com.

Odpiralni čas galerije: tor. – pet.: 10.00 – 18.00; sob. – ned.: 10.00 – 14.00.
Razstava bo na ogled do 30. 10. 2016.


Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana, koprodukcija: Divja misel – Vodnikova domačija Šiška | v sklopu festivala Stripolisfest 2016.

Program Foruma Ljubljana sofinancirajo: MOL-Oddelek za kulturo, Ministrstvo za kulturo in Javna agencija za knjigo RS.

PhotoDK_PuçŸavskaRo§a_03-copy

PhotoDK_PuçŸavskaRo§a_04-copy

PhotoDK_PuçŸavskaRo§a_12-copy PhotoDK_PuçŸavskaRo§a_11-copy PhotoDK_PuçŸavskaRo§a_10-copy PhotoDK_PuçŸavskaRo§a_06-copy

PhotoDK_PuçŸavskaRo§a_14-copy

PhotoDK_PuçŸavskaRo§a_22-copy   PhotoDK_PuçŸavskaRo§a_13-copy  PhotoDK_PuçŸavskaRo§a_34-copy

Save

Save

Save

Save

Save

Save