MARKO KOCIPER: Jazbec in tretji svet

MARKO KOCIPER: JAZBEC IN TRETJI SVET. Vsi združeni, vsi okuženi. Ni predaje.
pregledna stripovska razstava

Festival stripa TINTA 2020 // Galerija K18, Maribor
ODPRTJE: petek, 2. oktober 2020, ob 19.00 // do 6. 11.

Pod aktualnim naslovom se skriva pregledna razstava o stripovskem liku Jazbecu izredno samosvojega striparja Marka Kocipra, ki se v Mariboru v sklopu festivala Tinta predstavlja z jagodnim izborom dosedanjega dela na področju stripa oziroma ilustracije.

Za Kociprovo delo je ob prepoznavnem likovnem in pripovednem slogu značilno tudi vešče prepletanje erotike in satire, ki jo redno začinja z aktualnimi družbenopolitičnimi peripetijami in vsakovrstnimi pikrostmi. Njegova dela odlikujejo izvrstna risba v dinamičnem dialogu s tekstom, jasne in berljive strukture ter pogosto angažirane zgodbe, prežete s pronicljivim humorjem in grotesknimi elementi.

V mariborski galeriji bodo na ogled originalne risbe iz do sedaj izdanih albumov o Jazbecu, ob tem pa še vrsta drugih del, od plakatov do ilustracij. Neustrašne peripetije znamenitega junaka Jazbeca Kociper popisuje že v drugi stripovski trilogiji, klasično postavitev pa bo obogatilo več kiparskih oziroma ambientalnih intervencij, ki sta jih po Kociprovih motivih ustvarila Rok Mohar in Marko A. Kovačič. Ob odprtju razstave bo obiskovalce s svojim nastopom počastil tudi dr. Skavčenko, veliki poznavalec Jazbečevega življenja in dela.

MARKO KOCIPER (1969) je na stripovsko sceno vstopil sredi 90. let, ko je kot samouk hitro pritegnil pozornost s svojo risarsko bravuroznostjo. Izdal je več stripovskih albumov, svoja dela pa objavil v številnih publikacijah (Stripburger, Apokalipsa, Mladina, Literatura …); med leti 2005 in 2012 je stripe tedensko objavljal tudi v reviji Polet. Njegova dela so bila razstavljena na številnih stripovskih festivalih in drugih kulturnih prizoriščih.

Odpiralni čas galerije: pon.−pet.: 14.00−18.00.
Razstava bo na ogled do 6. 11. 2020.

UTRINKI Z ODPRTJA RAZSTAVE (foto: DK):


Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana. Koprodukcija: Pekarna Magdalenske mreže. Razstava je del spremljevalnega programa festivala stripa TINTA 2020.
Vizualni material za novinarje je na voljo tukaj.