Martin Ramoveš, Janez Ramoveš: Amerika

Amerika je prvovrstni poljanski horror!


Zbirka Republika Strip #34, maj 2023, 60 čb str., A4, mehka vezava

Amerika je drugi strip iz cikla stripovskih povesti o temačni in prav nič idilični podobi slovenskega podeželja v preteklosti, ki ga skupaj ustvarjata Martin in Janez Ramoveš. Z njim je poljanski vestern Kontrabantarji dobil nadaljevanje v avtohtoni domačijski povesti, ki se prepleta s temačnim horrorjem – v Ameriki tako ne manjka tragičnih usod, bluesovskih soundtrackov, citatov iz Cvetja v jeseni in celo zombijev. Strip obravnava izseljevanje v Ameriko na prelomu iz 19. v 20. stoletje, predvsem pa usodo tistih, ki so ostali tukaj. Kljub temu da se strip dogaja v Poljanski dolini nad Škofjo Loko in deloma temelji na resničnih dogodkih, pa bi se lahko zgodba odvila v katerikoli slovenski vasi – in se verjetno tudi je.

Pojem nedosegljive Amerike v stripu poosebljata glavna junaka, Amerikanka in Krulavi Groga, v spremnem besedilu pa ga iz lastnih izkušenj v izseljenstvu osvetli glasbenik Damir Avdić: »Amerika nikoli ne bo padla. Amerika je film. Izginila bo, ko bo zmanjkalo filmskega traku.«

 

O AVTORJIH:
MARTIN RAMOVEŠ (1989) je stripar in kantavtor, ki ga zanima prepletanje glasbe, besede in risbe. Ustvaril je več glasbenih in več stripovskih albumov, za katere je značilen prepoznavno avtorski ter pogosto ekspresiven črno-beli slog.

JANEZ RAMOVEŠ (1965) je pesnik samosvojega izraza, ki motive za svoje ustvarjanje pogosto črpa iz domače Poljanske doline nad Škofjo Loko ter velik del svojih pesmi zapisuje v poljanskem narečju. Njegovi poeziji je moč prisluhniti tudi v glasbeni obliki, za kar poskrbijo Uršula Ramoveš in fantje z Jazbecove grape.

DAMIR AVDIĆ (1964) je glasbenik, avtor več romanov in pesnik, ki je poznan po udarnih zvokih svoje kitare, silovito performativnih nastopih in ostrih besedilih, ki obravnavajo našo družbeno realnost s kar se da največjo mero neprizanesljivosti.

 

 

PREMIERNA PREDSTAVITEV STRIPA:
Razlita Tinta | AMERIKA

torek, 13.  junij 2023, ob 20.00  / Kino Šiška (dvorana Komuna), Ljubljana

Avtorjema stripa, Martinu in Janezu Ramovešu, sta se v pogovoru pridružila še Damir Avdić, pisec spremnega besedila in glasbenik, ter vsestranski Boštjan Gorenc – Pižama, ki je pogovor tudi povezoval.


Strip: Martin Ramoveš / zgodba: Janez Ramoveš / spremna beseda: Damir Avdić / prevod spremne besede: Barbara Krajnc Avdić / jezikovni pregled, besedila na zavihkih: Ana Bogataj / uredila: Tanja Skale / tehnično uredila: David Krančan, Katja Kastelic / grafično oblikovanje: Boštjan Pavletič / gl. in odg. urednica zbirke Republika Strip: Katerina Mirović / posebna izdaja revije Stripburger / izdajatelj: Forum Ljubljana / tisk: Medium, d. o. o., Žirovnica / obseg: 60 str, A4, mehka vezava / maj 2023 / cena: 12 €.

Izdajo te publikacije je sofinancirala Javna agencija za knjigo RS.

Pogovor, ki organiziramo v sodelovanju s Kinom Šiška, je del programa bralne kulture revije Stripburger, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.