Medved v Kranju

Andrej Štular: Medved
razstava ilustracij v tehniki asemblaža

odprtje: petek, 2. december 2022, ob 18.30 (do 4. 2. 2023)
OKC Krice krace (Tomšičeva 14), Kranj

 

Andrej Štular je vsestranski in celostni ustvarjalec. Deluje na področju ilustracije, stripa, kiparstva, fotografije, filma in lutkarstva. V svojih delih vsa ta področja pogosto sooča, jih povezuje v nove celote in s tem izzove gledalce, da nastale podobe na novo interpretirajo. Do sedaj je izdal sedem avtorskih knjig. Njegova tretja knjiga za otroke Medved (2019, Stripburger/Forum Ljubljana) prinaša v slovenski prostor novost. Izdelana je v tehniki asemblaža, ki je v otroških literarnih delih tako rekoč neznanka.

Avtor besedilo, nastalo po ruski pripovedki, občuteno preplete z likovno zasnovo, v kateri združi naravne materiale in najdene predmete. Zgodbo o srečanju deda z medvedom vizualni material podpre in tako na otipljiv način predstavi trk živalskega in človeškega. Ded posluša svoj nagon po ohranitvi in ga nadgradi z razumom. In živa ostaneta oba, ded in medved.

Na razstavi si lahko ogledate posamezne prizore iz stripa: kako v tehniki asemblaža izgleda pitje čaja, zima, mraz, sneg, iskanje drv, gozdne živali in še kaj?

Razstava bo na ogled do 4. februarja 2023.

 


Produkcija: ZUD Kranj, FORUM Ljubljana, KD Nebo