Mikael Ross: Šola padanja

Tankočuten vpogled v drugačnost ter v vzpone in padce, ki jih prinaša življenje!


Prevod: Marko Bratina
Zbirka Ambasada Strip #28, september 2023, 21 x 26 cm, 128 barvnih str., mehka vezava

19,00 Dodaj v košarico


 

Ko se ti življenje postavi na glavo, se je treba naučiti padanja. Ko njegovo mamo zadane kap, se mora Noel odseliti iz domačega okolja, ki ga je bil do sedaj vajen, in se kar naenkrat soočiti s številnimi spremembami. Kako se bo Noel znašel sam? Kako se bo spoprijel z vzponi in padci, ki jih prinaša življenje?

Album, nagrajen z osrednjo nemško stripovsko nagrado Max & Moritz in do sedaj preveden že v številne jezike, v stripovsko književnost vnaša prepogosto prezrte zgodbe in glasove ranljivih in marginaliziranih skupin prebivalstva. Pripoved je namreč podana s perspektive mladega moškega z motnjo v duševnem razvoju in tako omogoča neposreden vpogled v njegovo življenje. Kljub resni tematiki pa v stripu ne manjka humorja, različnih zabavnih zapletov in pripetljajev, zaradi katerih je zgodbo še toliko bolj vredno prebrati.

Strip Šola padanja je nastal ob 150. obletnici obstoja vasice Neuerkerode na Spodnjem Saškem v Nemčiji, ki je pravzaprav inkluzivna skupnost, v kateri živijo, delajo in ustvarjajo ljudje z različnimi motnjami v duševnem razvoju. Da bi lahko Neuerkerode predstavil čim bolj avtentično, je avtor stripa Mikael Ross kar dve leti obiskoval to vasico, nato pa svoje izkušnje ter zgodbe resničnih oseb, ki tam prebivajo, uporabil kot navdih za fiktivno in večplastno stripovsko pripoved.

 

O AVTORJU:
Mikael Ross (1984, München) je navdušen bralec in risar stripov, ki živi in deluje v Berlinu. Sprva je delal kot ustvarjalec kostumov v münchenski operi, po študiju umetnosti v Berlinu in Bruslju pa se je začel ukvarjati z risanjem stripov. Poleg Šole padanja sta njegovi najbolj znani stripovski deli še Totem (2016), ki ga je ustvaril skupaj z Nicolasom Woutersom, ter biografija Beethovnovih mladih let Goldjunge (2022). Njegovi stripi so bili prevedeni v številne jezike in so izšli pri največjih svetovnih stripovskih založbah ter bili tudi večkrat nagrajeni.

 

PREMIERNA PREDSTAVITEV STRIPA:
Festival stripa Tinta / sobota, 7. 10. 2023, ob 16.30, Kino Šiška

Mikael Ross bo naš gost na letošnjem festivalu stripa Tinta. Svoj ustvarjalni proces in zakulisje nastajanja stripa Šola padanja bo predstavil na masterclassu v soboto, 7. oktobra 2023, ob 16.30 v Kinu Šiška, kjer bo na sejmu tudi podpisoval sveže izdani slovenski prevod.

 


izdajatelj: Forum Ljubljana / posebna izdaja revije Stripburger / zbirka Ambasada Strip #28 / gl. in odg. urednica zbirke: Katerina Mirović
avtor: Mikael Ross
prevod iz nemščine: Marko Bratina
uredili: Ana Bogataj, Tanja Skale
jezikovni pregled, besedila na zavihkih: Ana Bogataj
grafično oblikovanje, digitalni in ročni črkopis: Katja Kastelic
tisk: Medium, d. o. o., Žirovnica
obseg: 128 str.
cena: 19 €
Šola padanja (orig. Der Umfall) je bila prvič objavljena leta 2018 pri založbi avant-verlag (2018). Izdano v sodelovanju z Am-Book (www.am-book.com).
Izdajo je sofinancirala Javna agencija za knjigo RS.
Izdajo tega dela je podprla literarna mreža TRADUKI, katere člani so Ministrstvo za evropske in mednarodne zadeve Republike Avstrije, Ministrstvo za zunanje zadeve Zvezne republike Nemčije, Švicarska kulturna fundacija Pro Helvetia, avstrijsko Združenje prevajalk in prevajalcev (po nalogu Ministrstva za umetnost, kulturo, javno upravo in šport Republike Avstrije), Goethe-Institut, fundacija S. Fischer Stiftung, Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, Ministrstvo za kulturo in medije Republike Hrvaške, Ministrstvo za socialne zadeve in kulturo Kneževine Liechtenstein, Kulturna fundacija Liechtenstein, Ministrstvo za kulturo Republike Albanije, Ministrstvo za kulturo in informiranje Republike Srbije, Ministrstvo za kulturo Romunije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Črne gore, Leipziški knjižni sejem, Ministrstvo za kulturo Republike Severne Makedonije in Ministrstvo za kulturo Republike Bolgarije.
Distribucija: Buča knjigotrštvo.
Za recenzijske izvode pišite na: burger@mail.ljudmila.org.