Ciril Horjak: Mostovi 2

mostovi02

Od Zemuna, prek Novega Sada do Zrenjanina – Ciril, Mišima in baba Milosava v rdečem jugu 45 v vrtincu divje akcije!


zbirka Republika Strip #10,  december 2007, A4, 72 str.

7,00 Dodaj v košarico

Mostovi 2 / Beograd-Zemun-Novi Sad-Zrenjanin
stripovska knjiga Cirila Horjaka alias dr. Horwitza in sodelavcev (Iztok Lovrić, Gašper Rus, Miroslav Lazendić, Vladan Nikolić, Wostok)

MOSTOVI, večletni projekt, katerega iniciator je slovenski avtor stripa Ciril Horjak in temelji na ideji nadaljevanja sicer kontinuiranega sodelovanja s srbskimi stripovskimi avtorji, se je tokrat udejanjil v Mostovih 2, tretji stripovski knjigi Cirila Horjaka, ki je za to nevarno nalogo prevzel tajno ime Dr. Horowitz. V akcijo je vključil še Iztoka Lovrića, gledališkega režiserja, ki je spisal scenarij, Gašperja Rusa, strip avtorja, ki je zrisal storyboard; v kolofonu pa zasledimo še Mateja Lavrenčiča in druge bolj skrite agente, ki so pripomogli k srečnemu koncu. Srečnemu? Ker je to šele drugi del trilogije, je o tem govoriti še prerano.

V drugem delu trilogije Mostovi nas zgodba popelje od Zemuna, prek Novega Sada do Zrenjanina. Ciril, Mišima in baba Milosava se v rdečem jugu 45 prebijajo skozi snežni metež, ki je zajel vso Srbijo, neprestano pa so jim za petami agenti črne koalicije. A kljub vsej super tehnologiji in neskončnemu arzenalu orožja, ki ga ima na voljo črna koalicija, se našim junakom vsakič znova uspe izmuzniti iz zanke. Sabotaže se vrstijo, skrivnostni črni vodja pa zgoraj v vesolju, v svojem satelitu, postaja vedno bolj nemiren. V vrtincu divje akcije se znajdejo tudi nekateri epizodni junaki, ki v mozaik te monumentalne zgodbe prispevajo svoj košček.

Drugi del trilogije vsebuje tudi stripe srbskih stripovskih avtorjev: Miroslava Lazendića iz Subotice, Vladana Nikolića iz Zrenjanina ter Wostoka iz Vršca, ki vsak na svoj način pripovedujejo zgodbe o mostovih.

GAŠPER RUS je umetnik iz ozadja, ki je na svoja pleča prevzel levji delež vizualizacije tega maratonskega projekta, mu dal nov zagon in ga ponesel v narativne višave.

IZTOK LOVRIĆ, gledališki režiser, je najboljši neodvisni scenarist v državi, ki je krotil zgodbo in skrbel za dramski lok. Naloga se je hitro izkazala za nemogočo (?).

CIRIL HORJAK je poklicni ilustrator in priložnostni oblikovalec, po srcu pa stripo-risec in voditelj stripovskih delavnic. Prvemu samostojniemu albumuRide je sledila serija avtorskih mini stripov in izobraževalnih minijev za otroke, že legendarna Najmanjša velika enciklopedija stripa. Ima prefinjen občutek za linijo, a slab občutek za čas.

VLADAN NIKOLIĆ je iz ilustratorja, slikarja in izredno aktivnega ter uspešnega karikaturista (sodeloval je na več kot 30 različnih mednarodnih razstavah in festivalih karikatur in prejel posebni nagradi na italijanskem festivalu v Toletinu (2001) in v izraelskih Haifih (2002)) evalviral v vse bolj aktivnega stripovskega avtorja. Vedno pogosteje pa je njegova dela zaslediti v tujih stripovskih antologijah in revijah. V Sloveniji je reden gost revije Stripburger in revije Ciciban, v kateri razkriva doživetja mačka Igorja. Za svoja stripovska dela je prejel že pet mednarodnih nagrad. V stripovskih zgodbah ustvarja pester univerzum stripovskih junakov, ki pa v stripu Nenaklepni samomor, narejenem za projekt Mostovi, skoraj vsi nastopajo v stranski vlogi.

MIROSLAV LAZENDIĆ je mlad stripovski ustvarjalec, ki živi in ustvarja v Subotici. V svojih stripih se ukvarja s socialnimi in ekološkimi temami. Neodvisna internetna stran Ispod zemlje ga je imenovala “nova moč subotiške off scene”. Je pobudnik številnih kulturnih projektov, najbolj znani je Grafični laboratorij Entropija. Je soustanovitelj kluba neodvisnih vizualnih ustvarjalcev.

WOSTOK je pomeben akter v vršaškem kulturnem življenju. Kot ustarjalec in pobudnik različnih umetniških akcij in provokacij. Za njegova zgodnejša dela je značilna gotska risba z izrazitimi kontrasti, ki so od avtorja zahtevale veliko koncentracije, zato se v zadnjem obdobju raje posveča spodbujanju ostalih avtorjev h kreativnosti in obveščanju javnosti o njihovi dejavnosti. Eden od takih projektov je fenzin Krpelj, ki jev  fotokopirani obliki izšel v preko 400 številkah, v zadnjem času pa izhaja predvsem na itnernetu. Wostok je doslej izdal 3 stripovske albume:Nikad se ne zna (zgodbe: Nabor Devolac),Popošak i Cveće (soavtor: Saša Mihajlović) in lanskoletno zbirko Podzemne vode.

PREDSTAVITEV PUBLIKACIJE MOSTOVI:
Festival Refract, Srbija, maj 2007
Dom Omladine, 28. maj 2007
SKC, Beograd, 30. maj 2007


Izdajatelj: Forum Ljubljana / posebna izdaja revije Stripburger /zbirka Republika Strip #10, december 2007, cena: 7 €.
Ideja in koncept: Ciril Horjak. / Scenarij: Iztok Lovrić & Dr. Horowitz. / Storyboard in risba s svinčnikom: Gašper Rus. / Sivine in rastri: Matej Lavrenčič in Ciril Horjak. / Skeniranje: Helena Maček in Taček. / Gostujoči avtorji: Miroslav Lazendić, Vladan Nikolić in Wostok. / Ilustracija naslovnice in oblikovanje: Ciril Horjak. /Jezikovni pregled: Mojca Lotrič.

Gl. in odg. urednica zbirke: Katerina Mirović.
Tisk: Medium, d. o. o., Žirovnica.
Izdajo te publikacije je sofinanciralo Ministrstvo za kulturo RS.
Distribucija: Buča knjigotrštvo. Na voljo v naši spletni striparni in v vseh stripu prijaznih knjigarnah.
Za informacije in recenzijske izvode pišite na: burger@mail.ljudmila.org.