Nicolas Presl: Sin očeta medveda

sin-oceta-medveda_nasl_www

Pretresljiva in poetična stripovska pripoved o sobivanju človeka in živali izpod peresa francoskega mojstra nemega stripa!


Zbirka Ambasada Strip #19, december 2016, 236 čb str., mehka vezava.
Spremna beseda: Ana Bogataj (Moč zgovornih podob)

12,00 

Da bi se ognil nevarnosti, je moški v gozdu prisiljen ubiti medvedko. Njen mladič se mu zasmili, zato ga odpelje domov k ženi. Dejanje usmiljenja in obžalovanja kaj hitro zareže v usodo para, katerega ljubezen se s spočetjem nenavadnega otroka znajde na veliki preizkušnji …

Sin očeta medveda, nemi roman v stripu francoskega avtorja Nicolasa Presla prinaša pretresljivo zgodbo o sobivanju človeka in živali. Izjemno sugestivna in poetična, mestoma pa tudi bridka pripoved o življenju potomca, ki ni ne človek ne žival, se levi v fantastično alegorijo, ki brez ene same besede spregovori o univerzalnih temah ljubezni in razočaranja, odpuščanja in krivice, pripadnosti in tujstva. S prepričljivim in veščim likovnim slogom, ki se spogleduje s tradicijo umetnosti med obema svetovnima vojnama, je avtor stkal čustveno nabito in dramaturško prepričljivo pripoved o simbolični figuri Drugega, o večnem iskanju bivanjskega smisla ter identitete.

O AVTORJU:
Po zaključenem študiju likovne umetnosti in bežni epizodi v kamnoseštvu se je Nicolas Presl (1976), predan ljubitelj slikarstva, literature in zgodovine, zapisal stripovskemu ustvarjanju. Leta 2006 je pri švicarski založbi Atrabile izdal svoj stripovski prvenec z naslovom Priape, ki mu je sledila še vrsta drugih albumov. Kaj hitro je do polnosti razvil svoj nadvse prepoznaven slog, ki črpa iz tradicije avantgardne in zgodnje moderne umetnosti. Nicolas Presl ustvarja neme stripovske pripovedi, zaradi česar je pri podajanju zgodb prepuščen zgolj svojemu dovršenemu risarskemu znanju, ki navdušuje s svojo drzno ekspresivnostjo in tenkočutno pripovedno močjo.

O STRIPU:

O stripu, medvedih in etiki živali, video posnetek pogovora o stripu Sin očeta medveda francoskega avtorja Nicolasa Presla in o knjigi Tomaža Grušovnika Etika živali: o čezvrstni gostoljubnosti (30. 5.  2017, Knjigarna Azil)

Sin očetu na pol medved, recenzija (Pia Nikolič, Radio Študent, 16. 5. 2017)

O medvedih in ljudeh, recenzija (Zoran Smiljanić, Mladina, 31. 3. 2017)


Spremna beseda in jezikovni pregled: Ana Bogataj.
Grafična oprema in črkopis: Katja Kastelic.
Posebna izdaja revije Stripburger | zbirka Ambasada Strip #19 | izdajatelj: Forum Ljubljana
Izdajo je sofinancirala Javna agencija za knjigo RS.
Sin očeta medveda (orig. Le Fils de l’ours père) je prvič objavljen leta 2010 pri francoski založbi The Hoochie Coochie.
Distribucija: Buča knjigotrštvo

Save

Save

Save