Norveška čaka na nas!

avtor: Gašper Rus

avtor: Gašper Rus

Oslo Comics Expo, 9. – 10. junij 2017, Oslo Norveška

Stripburgerjeva ekipa tokrat znova potuje na sever, natančneje v Oslo, kjer se bomo predstavili v okviru 11. edicije mednarodnega stripovskega festivala Oslo Comics Expo.

Dobro poučeni veste, da se je Stripburger že večkrat uspešno predstavil na skandinavskem polotoku in v zadnjih dveh letih gostoval na večini tamkajšnjih večjih in pomembnejših stripovskih festivalov, in sicer v Helsinkih, Stockholmu in Malmu, zdaj pa bosta urednica revije Tanja Skale in stripovski avtor Gašper Rus ponosno zastopala barve domače revije in slovenskega stripa na stripovskem festivalu Oslo Comics Expo, ki se bo med 9. in 10. junijem odvil v norveški prestolnici.

Gre za letni stripovski festival, ki ga od leta 2007 dalje organizira  mestna knjižnica v Oslu (Deichmanske bibliotek), pod okriljem katere deluje tudi stripovska knjižnica Serieteket. Festival se primarno posveča predstavljanju in promociji domače in skandinavske stripovske produkcije, z gostovanjem in predstavitvami priznanih tujih ustvarjalcev, kolektivov in založnikov pa se je uveljavil tudi kot pomembno mednarodno stripovsko prizorišče. Srčiko festivalskega dogajanja predstavlja dvodnevni stripovski sejem, ki se odvija na enem od osrednji trgov v Oslu in deluje kot platforma za povezovanje različnih akterjev tako skandinavske kot mednarodne stripovske scene in ljubiteljev stripa, v času festivala pa se odvije tudi več dogodkov, posvečenih stripu: predstavitve, pogovori, okrogle mize, razstave…

Stripburger se bo poleg sejemske stojnice predstavil še z razstavo sitotiskanih plakatov Pozor, delo! in projekcijo animiranih filmov Stripburger v gibanju in Wanted v režiji Borisa Dolenca v stripovski knjižnici Serieteket, naša predstavnika pa bosta sodelovala tudi na okrogli mizi o neodvisnih stripovskih antologijah.

Stripburger z Norveško povezujejo tudi dolgoletne in živahne ustvarjalne vezi s tamkajšnjimi stripovskimi avtorji,  kot so npr. Martin Erstnsten, Lars Fiske in Bendik Kaltenborn, ki so tudi redni gostje na straneh revije. Festival v Oslu tako ponuja odlično priložnost za poglabljanje stikov z že poznanimi in uveljavljenimi avtorji kot tudi odkrivanje novih talentov, pa tudi strateško izhodišče za prihodnja sodelovanja z založniki in organizatorji stripovskih dogodkov na dobro razviti skandinavski stripovski sceni.


PROGRAM:

petek, 9. junij, ob 17:00, Serieteket/Deichmanske bibliotek, Oslo
Odprtje festivala in razstave: Stripburger – Pozor, delo!

petek , 9. junij, ob 18:00, Serieteket/Deichmanske bibliotek, Oslo
Filmski program: Stripburger v gibanju in Wanted (režija: Boris Dolenc)

petek, 9. junij, 18:00-21:00 in sobota, 10. junij, 11:00-19:00, Schous plass, Oslo
Stripburgerjeva stojnica na stripovskem sejmu

sobota, 10. junij, ob 13:00, Schous plass, Oslo
Okrogla miza na temo neodvisnih stripovskih antologij (gostje: Stripburger, Sammy Harkham, BLOKK, moderator: Øyvind Holen)

___________________________________________________________________

Naslednja postaja:
Crack!, 22. – 25. 6. 2017, Rim, Italija


Mednarodna gostovanja revije Stripburger sofinancira
Javna agencija za knjigo RS (JAK).