Peter Kuper na festivalu stripa Tinta

PETER KUPER V FOKUSU FESTIVALA STRIPA TINTA 2021
6.–10. 10. 2021 / več prizorišč, Ljubljana
www.tinta.si

 

Med 6. in 10. oktobrom 2021 se v Ljubljani odvija mednarodni festival stripa Tinta, ki znova prinaša pester izbor vrhunskih razstav in dogodkov v družbi odmevnih domačih in tujih gostov ter povabilo k razširjanju obzorij stripovske ustvarjalnosti. V fokusu letošnjega festivala je tudi priznani ameriški stripar Peter Kuper, mojster stripovskih preobrazb literarnih klasikov in ostroumni kritik sodobne družbe, ki je dobro poznan tudi zvestim bralcem Stripburgerja.

Peter Kuper (1958) je nadvse plodovit stripar in ilustrator, znan tudi po svojem družbeno političnem angažmaju. Svoja dela objavlja v prestižnih publikacijah širom sveta, med drugim v revijah The New Yorker in MAD, kjer že od leta 1997 piše in riše stripovsko serijo Spy vs. Spy. Leta 1979 je soustanovil politično angažirano stripovsko revijo World War III Illustrated in vse do danes ostal član njenega uredništva. Že trideset let poučuje strip na Šoli za vizualne umetnosti v New Yorku in je gostujoči profesor na Harvardu. Ustvaril je več kot dva ducata knjig, med njimi The System, Drawn to New York in Ruins, za katero je leta 2016 prejel tudi Eisnerjevo nagrado za najboljši stripovski roman. V strip je priredil tudi več klasičnih literarnih delDžunglo Uptona Sinclaira, Srce teme Josepha Conrada (v slovenščini je strip pred kratkim izdala založba LUD Literatura), Preobrazbo in druge kratke zgodbe modernističnega velikana Franza Kafke, ki so v slovenskem prevodu lani izšle pri Stripburgerju.

Kuper se zaradi trenutnih kaotičnih epidemioloških razmer festivala žal ne bo osebno udeležil, kljub temu pa bo slovensko občinstvo lahko pobliže spoznalo njegovo delo in ustvarjalni proces na različnih dogodkih v okviru festivala Tinta.

Osrednji dogodek bo zagotovo razstava Preobrazbe v Galeriji Vodnikove domačije, kjer bo moč videti originalne strani iz Kuprove odlične zbirke stripovskih zgodb Kafka. Razstava združuje tri novejše Stripburgerjeve izdaje, nastale po zimzelenih literarnih predlogah, ob Kupru pa se bosta predstavila še prekaljena domača stripovska avtorja Andrej Štular in Marko Kociper.

Izsek iz Kuprovega bogatega stripovskega opusa bo predstavljen tudi na skupinski festivalski razstavi v Galeriji Kresija, ki otvarja letošnji festival. Svoj ustvarjalni proces bo Kuper predstavil še na sobotnem spletnem masterclassu v Kinu Šiška. Predfestivalski dogodek v Slovenski kinoteki pa bo posvečen stripovski in filmski obdelavi Conradovega kontroverznega romana Srce teme.

 

PREDDOGODEK:
torek, 5. 10. 2021, ob 18.00 (film) in 21.30 (debata) / Slovenska kinoteka, Ljubljana
APOKALIPSA DANES & SRCE TEME DANES

projekcija filma ter debata

Roman Srce teme Josepha Conrada, ki je prvič izšel davnega leta 1899, je navdihnil tako kultni vojni film Apokalipsa danes (1979) Francisa Forda Coppole, kot tudi ameriškega stripovskega mojstra Petra Kupra, avtorja najnovejše stripovske priredbe romana (LUD Literatura, 2020). Na okrogli mizi bomo spregovorili o presečiščih med romanom, filmom in stripom ter o pomenu in moči sodobnih reinterpretacij tega kontroverznega Conradovega dela, ki zelo neposredno naslavlja vprašanja kolonialnih odnosov, suženjstva, rasizma in bistva človečnosti. Sodelovala bosta Andrej Blatnik in Muanis Sinanović, pogovor bo moderiral Igor Prassel.

 

FESTIVALSKI DOGODKI:
sreda, 6. 10. 2021, ob 18.00 / Galerija Kresija, Ljubljana
TINTA 2021: SAMA SMETANA
odprtje festivala in skupinske festivalske razstave
Sodelujejo: Emmanuel Guibert (FR), Peter Kuper (US), Colorama (DE), Zlati osli in drugi gostje

Na razstavi bo moč videti plakate in dela avtorjev v fokusu letošnje izdaje festivala stripa Tinta: slovitih, večkrat nagrajenih mojstrov stripovskega izraza, Francoza Emmanuela Guiberta in Američana Petra Kupra, riso založbe Colorama iz Berlina, domače barve pa pod imenom Zlati osli zastopa pisana ekipa slovenskih striparjev.
Razstava bo na ogled do 24. 10. 2021.

 

četrtek, 7. 10. 2021, ob 20.00 / Galerija Vodnikove domačije, Ljubljana
PREOBRAZBE
odprtje skupinske stripovske razstave
Sodelujejo: Peter Kuper, Andrej Štular, Marko Kociper

Razstava Preobrazbe združuje tri novejše Stripburgerjeve izdaje, nastale po zimzelenih literarnih predlogah, ob Petru Kupru pa se bosta predstavila še prekaljena domača stripovska avtorja Andrej Štular in Marko Kociper. Razstava bo na ogled do 14. 11. 2021.
Več o razstavi tukaj >>

 

sobota, 9. 10. 2021, 16.15–17.15 / Kino Šiška, Ljubljana
MASTERCLASS S PETROM KUPROM
Peter Kuper je, poleg bogatega in raznolikega stripovskega opusa, znan tudi po ostrih političnih in družbenih opažanjih. Njegova predstavitev (avtor se nam bo oglasil v živo preko spleta) bo hkrati karierna retrospektiva, vključno z nekaterimi njegovimi vplivi, ter razdelan vpogled v ustvarjanje stripovskih priredb klasičnih literarnih del avtorjev, kot so Franz Kafka, Joseph Conrad in Upton Sinclair. Govoril bo tudi o svojem delu za The New Yorker, MAD Magazine in World War 3 Illustrated.

 


Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana
Koproducenti: Divja misel/Galerija Vodnikove domačije, Slovenska kinoteka, LUD Literatura, Kino Šiška, Zavod Stripolis 
Razstavo in program Petra Kupra je podprlo Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji.
Program Foruma Ljubljana podpirata MOL – oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo RS.
Založniški program, program bralne kulture in mednarodna gostovanja revije Stripburger podpira Javna agencija za knjigo RS (JAK).