Peter Kuper v Ljubljani!

Gostovanje priznanega ameriškega striparja v Ljubljani
30 let Stripburgerja / festival stripa Tinta 2022
PREDAVANJI IN PODPISOVANJE:
petek, 7. 10. 2022, ob 13.00, ALUO (Tobačna 5)
sobota, 8. 10. 2022, ob 18.00, Kino Šiška

 

Peter Kuper je eden od svetovnih mojstrov stripa. Poleg tega je močno angažiran umetnik s poudarjeno etično noto in poleg zabavnih ter osebnoizpovednih ustvarja tudi družbenokritične stripe ter stripovske adaptacije literarnih klasikov. Redno objavlja v reviji Stripburger, v slovenščini pa je doslej izšlo že več njegovih knjižnih del –  pri Stripburgerju je izšla zbirka stripovskih zgodb Kafka (2020), ustvarjena po različnih Kafkovih kratkih zgodbah.

Lani smo lahko avtorjeve stripovske originale občudovali na festivalski razstavi Preobrazbe, letos pa se nam bo Kuper končno tudi v živo pridružil v Ljubljani! O svojem delu bo spregovoril na predavanju na ALUO ter na sobotnem pogovoru v Kinu Šiška, kjer bo tudi podpisoval svoje knjige. Predstavil nam bo svoj kreativni pristop, izbor tem in tehnik ter svojo žlahtno zolajevsko držo pri komentiranju družbeno-političnega dogajanja skozi svoje delo. Živimo namreč v časih, ko se zlasti od umetnikov pričakuje, da bodo etično obdelovali in osmišljali duha časa. Peter Kuper je eden od tistih, ki vztrajno dvigajo svojo plamenico ter tako osvetljujejo tudi tiste bolj temne kotičke človekovega stanja v svetu.

 


NE ZAMUDITE:

petek, 7. 10. 2022, ob 13.00 / UL ALUO, Tobačna 5, Ljubljana
ALUO uho x TINTA
Peter Kuper: Izven okvirjev – vpogled v stripovsko ustvarjanje
predavanje

sobota, 8. 10. 2022, 18.00–18.45 / Kino Šiška, Ljubljana
Peter Kuper
predavanje

Ameriški stripar Peter Kuper nas bo popeljal skozi svojo plodno kariero ter nam razkril skrivnosti lastnega ustvarjalnega procesa, likovne tehnike, pa tudi vplive in navdihe: od ustvarjanja kratkih stripov za revije The New Yorker, MAD Magazine in World War 3 Illustrated do stripovskih romanov The System in Ruins ter priredb klasičnih literarnih del avtorjev, kot so Franz Kafka, Joseph Conrad in Upton Sinclair.

Kuper pa bo na sstripovskem sejmu v Kinu Šiška svoje knjige tudi podpisoval.

foto: Lana Špiler / Kino Šiška

POSNETEK PREDAVANJA V KINU ŠIŠKA:

 


O AVTORJU:
PETER KUPER (1958) je stripar in ilustrator, ki je poleg bogatega in raznolikega stripovskega opusa znan tudi po svojem družbenopolitičnem angažmaju. Njegovi ilustracije in stripi so izhajali v raznih publikacijah širom sveta, med drugim v revijah The New Yorker in MAD, kjer že od leta 1997 piše in riše stripovsko serijo Spy vs. Spy. Leta 1979 je soustanovil politično angažirano stripovsko revijo World War III Illustrated in vse do danes ostal član njenega uredništva. Ustvaril je več kot dva ducata knjig, med njimi The System, Diario de Oaxaca in Drawn to New York. Za strip Ruins je leta 2016 prejel Eisnerjevo nagrado za najboljši stripovski roman. V strip je priredil tudi več klasičnih literarnih del. V slovenščini lahko beremo kar tri njegove stripe, povezane z literaturo: pri Stripburgerju je izšla zbirka stripovskih zgodb Kafka, ustvarjena po različnih kratkih zgodbah modernističnega velikana Franza Kafke, pri LUD Literatura pa stripovska albuma Preobrazba, prav tako po Kafkovi kratki zgodbi, in Srce teme, ki je nastal na podlagi istoimenskega romana Josepha Conrada. Že trideset let poučuje strip na Šoli za vizualne umetnosti v New Yorku in je gostujoči profesor na Harvardu.

Več o njegovem delu lahko izveste na peterkuper.com.


Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana, UL ALUO in Kino Šiška.
Gostovanje avtorja v Ljubljani je podprlo Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji.
Pogovor je del programa bralne kulture revije Stripburger, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.