Preobrazbe. Od črke do črte

Preobrazbe. Od črke do črte
pogovor o stripovskih preobrazbah literarnih del
torek, 2. 11. 2021, ob 19.00 // Galerija Vodnikove domačije

Sodelujejo: Andrej Štular (avtor stripov in večmedijski umetnik), Primož Čučnik (pesnik, urednik, prevajalec) in Ana Bogataj (urednica in kritičarka)

 

Na razstavi Preobrazbe v Galeriji Vodnikove domačije predstavljamo dela treh avtorjev: Petra Kupra (ZDA), Andreja Štularja in Marka Kocipra, ki jih je navdihnilo literarno ustvarjanje različnih avtorjev: Franza Kafke, Srečka Kosovela in Frana Milčinskega.
Razstavo spremljajo tudi knjižne izdaje stripov: Kafka (Stripburger/Forum Ljubljana) in Preobrazba (LUD Literatura) ameriškega stripovskega mojstra Peter Kupra, Butalci v stripu izpod peresa Marka Kocipra in Ostri ritmi v kreaciji Andreja Štularja (oboje Stripburger/Forum Ljubljana).

 

Ana Bogataj, piska uvodnega besedila v Ostrih ritmih in urednica revije Stripburger, se bo z Andrejem Štularjem, avtorjem čisto sveže zbirke vizualnih kompozicij, kolažev in stripov, ki črpajo navdih iz Kosovelovih del, ter Primožem Čučnikom, urednikom, pesnikom in prevajalcem, pogovarjala o pomenu predelav literarnih del v stripovske zgodbe ter o različnih pristopih in izhodiščih k takšnim predelavam, bolj podrobno pa se bodo posvetili Ostrim ritmom, ki so ravno pred kratkim zapustili tiskarno. Z avtorjem bodo govorili o motivaciji, izzivih in možnostih, ki jih prinaša predelava poezije, literature in drugih besedil v strip.

 

O OSTRIH RITMIH:

»Srečko Kosovel je z izrazno močjo in duhovito ostrino svojih pesmi navdihnil striparja, lutkarja in vsestranskega ustvarjalca ANDREJA ŠTULARJA, da je iz njih zgradil ritmične vizualne kompozicije, ki se iz stripa prelivajo tudi v druge načine upodabljanja. Ostri ritmi tako raziskujejo meje med besedo in podobo ter različne možnosti vizualne naracije, pri čemer Štular vsako pesem zgradi nekoliko drugače, izbere slog, ki najbolj ustreza njeni vsebini, obliki in razpoloženju, ter hkrati preigrava tudi različne tehnike.
Kosovelove impresije, ekspresionistične pesmi, konsi in utrinki njegovih misli so v Ostrih ritmih sopostavljeni likovnim elementom tako, da skupaj z njimi tvorijo enovito celoto. Pri tem se Štular ne poslužuje le risanja, ampak tudi zanj značilnega kolažiranja, zato so vizualne upodobitve posameznih pesmi pogosto sestavljene iz številnih elementov: izrezkov iz časopisov, koščkov tapet in plakatov, otroških risb in še česa. S tem pomene posameznih verzov obogati z novim kontekstom, z dodatnimi asociacijami, s čimer se prostor za interpretacijo poezije nikakor ne zameji, ampak le še dodatno razširi.« – Ana Bogataj

»Srečko Kosovel je velik. Njegova dela, pesmi, osnutki, utrinki … kipijo od energije in so včasih prav boleči v svoji mladostni neposrednosti. Iz njegovih zapisov sije resnica, osvetljuje svet, ljudi in njihove odnose. Kosovel ne občuti samo sočutja in otožnosti, pri njem so močno prisotni pravičnost, pogum, tudi predrznost. Iz ritma njegovih pesmi, melodije besed, pomena besednih zvez se čuti škripanje kraškega kamenja pod nogami, bučanje borov, hrup mesta, hrepenenje po ljubezni, bitje srca. Ljubezen do življenja v vsej njegovi polnosti in odtenkih in preprostost, s katero se izraža, je tisto, kar me pri njem navdihuje.« – Andrej Štular

 


Foto: DK
Dogodek bo potekal v skladu z veljavnimi ukrepi za zamejitev širjenja virusa Covid-19. Za udeležbo je potrebno izpoljevanje PCT pogoja.

Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana v sodelovanju z LUD Literatura in Vodnikovo domačijo.
Dogodek je del projekta bralne kulture revije Stripburger, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.