Remix Comix v Ljubljani: umetniške rezidence

REMIX COMIX V LJUBLJANI: UMETNIKI NA REZIDENCI
mednarodni rezidenčni program
20. 9.–8. 10. 2023, AKC Metelkova mesto, Ljubljana

 

Remix Comix je dvoletni mednarodni projekt šestih evropskih nevladnih kulturnih organizacij, osredotočen na sodobni avtorski strip kot specifičen izrazni medij. Povezuje umetnike, teoretike in družbene aktiviste ter raziskuje možen doprinos umetnosti k pravičnejši in bolj vključujoči družbi ter vlogo stripa in umetnost pri grajenju skupnosti. Spodbuja glas marginaliziranih in ranljivih skupin ter skuša razumeti mesto stripa v umetnosti, izobraževanju in kulturni dediščini.

Oktobra se bo s tridnevno konferenco Strip in skupnost v okviru festivala stripa Tinta in umetniškim rezidenčnim programom z več razstavami in dogodki v javnem prostoru odvila slovenska etapa projekta.

Dogajanje se v Ljubljani osredotoča na AKC Metelkova mesto, ki kot eden redkih preostalih avtonomnih prostorov ponuja zatočišče različnim ustvarjalcem, pripadnikom ranljivih skupin in raznoterih subkultur. Metelkova bo umetnikom, ki jih gostimo na rezidenčnem programu v Ljubljani, služila tudi kot navdih za ustvarjanje. Novoustvarjena dela v javnem prostoru  – natančneje stripovske poslikave in skulpture na metelkovskem obzidju ter performans – bodo tematizirala dediščino in pomen avtonomnih kulturnih prostorov, kot tudi drugačne oblike družbenosti in skupnosti, ki se v teh okoljih oblikujejo in živijo. Pripadniki teh skupin se bodo na delavnicah, srečanjih in pogovorih tudi aktivno vključevali v delo z umetniki.

Rezidenčni program v Ljubljani bo potekal od 20. septembra do 8. oktobra 2023.

V petek, 6. oktobra 2023, ob 20.30 se bo v AKC Metelkova mesto odvil večmedijski zaključni dogodek Remix Comix umetniške rezidence.

V nedeljo, 8. oktobra 2023, ob 11.00 po potekalo javno vodstvo, na katerem vas bomo popeljali po skritih kotičkih Metelkove in kjer boste lahko spoznali zgodovino vizualne scene in aktualne vizualne produkcije na območju avtonomne cone.

 UMETNIKI NA REMIX COMIX REZIDENCI V LJUBLJANI

Na Remix Comix rezidenčnem programu v Ljubljani sodelujejo izbrani umetniki iz partnerskih držav Terezie Unzeitigová (CZ), Boris Stanić (RS), Konstantinos Petrović (RS), Vladimir Ilić (RS), Jos Daamen (NL) in Nivin Baranbo (NL), pridružujeta pa se jim še libanonski umetnik Mazen Kerbaj (LB), aktualni rezidenčni gost KUD Mreže, in domača videastka Kristina Kokalj, ki se podpisuje pod nov video esej o Metelkovi.

 

BORIS STANIĆ (RS) / strip

Boris Stanić (1984) Diplomiral je na Fakulteti za likovno umetnost v Beogradu, smer slikarstvo. Je avtor več stripovskih romanov in albumov, ki jih odlikuje močan grafizem in svojevrstna poetika ravnice. Med njegova najpomembnejša knjižna dela se uvrščajo: biografski deli Radosav: Jutranja megla in Radosav: Hrastovo listje, ob tem pa še stripovski roman Atentat ter zbirka stripov z naslovom Blatište. Poleg stripa se ukvarja tudi s slikarstvom in ilustracijo. Za svoje delo je prejel več prestižnih nagrad.

 

TEREZIE UNZEITIGOVÁ (CZ) / ilustracija, strip

Terezie Unzeitigová (1992) je dejavna kot ilustratorka, avtorica animacij ter filmska ustvarjalka. Kot svobodna umetnica sodeluje z različnimi nevladnimi organizacijami, kjer se osredotoča predvsem na teme človekovih pravic, okolja in feminizma. Je soavtorica ilustratorskega projekta Praga 2050, med drugim pa se podpisuje tudi pod projekt z naslovom Prague East End, ki tematizira predele urbane divjine. Trenutno se ukvarja z animiranim projektom Machine Mountain. Živi in dela v Pragi.

 

VLADIMIR ILIĆ (RS) / kiparstvo

Vladimir Ilić (1981) je diplomiral pri prof. Ljubomiru Denkoviću na Akademiji umetnosti v Novem Sadu, smer kiparstvo. Podiplomski študij kiparstva je leta 2011 zaključil pri prof. Gordani Kaljalović-Odanović. Od leta 2004 sodeluje s Šok zadrugo, ki deluje pod okriljem multimedijskega centra Led art. Od leta 2021, ko se je včlanil v Zvezo združenj likovnih umetnikov Vojvodine (SULUV), ima tudi status samostojnega likovnega umetnika. V zadnjih letih se intenzivno posveča risbi, deluje pa tudi kot scenograf. Živi in dela v Novem Sadu.

 

KONSTANTINOS PETROVIĆ (RS) / novi mediji

Konstantinos Petrović (1995) je podiplomski študent slikarstva na Akademiji umetnosti v Novem Sadu. Diplomski študij je zaključil na Filološki umetniški fakulteti v Kragujevcu, smer zidno slikarstvo. Do sedaj se je predstavil na enajstih samostojnih razstavah, sodeloval pa je tudi na več skupinskih ter drugih projektih in delavnicah. Od leta 2020 je član srbske Šok zadruge, prav tako je od leta 2021 član Zveze združenj likovnih umetnikov Vojvodine (SULUV). Je tudi eden izmed soustanoviteljev združenja Grafička mreža. Živi in dela v Novem Sadu.

 

JOS DAAMEN & NIVIN BARANBO (NL) / pripovedovanje, performativna umetnost

Jos Daamen (1988) je leta 2010 diplomirala na Amsterdam School of the Arts, smer plesna pedagogika, kasneje pa je svoje plesno znanje izpopolnjevala v New Yorku. Od vrnitve iz ZDA se posveča poučevanju in performativni umetnosti, ob tem pa sodeluje tudi pri drugih projektih. Poučuje tako v osnovnih kot srednjih in višjih šolah, pri čemer njen pedagoški proces kombinira elemente joge, improvizacije in socialnega plesa,  ob tem pa sodeluje tudi s številnimi umetniki doma in v tujini. Med drugim trenutno sodeluje s plesno zasedbo De Dansers, gledališčem ZID ter z umetniškima univerzama v Amsterdamu in Utrechtu.

Nivin Baranbo (1985) prihaja iz Sirije, a že šest let živi na Nizozemskem. Aktivna je kot igralka, novinarka in plesalka. Do leta 2016 je kot špikerka in novinarka sodelovala z radijsko postajo Arabesque iz Damaska. Ob tem je študirala orientalski ples in kot igralka oziroma model sodelovala na različnih televizijskih postajah. Po prihodu na Nizozemsko je pričela sodelovati pri dvoletnem projektu FATE pod okriljem gledališke hiše ZID. Med drugim je nedavno zaključila snemanje mednarodne produkcije z naslovom Smile Mr. General, ki bo kmalu dostopna na Netflixu.

 

KRISTINA KOKALJ (SI) / video, novi mediji

Kristina Kokalj (1993) je leta 2017 diplomirala na Oddelku za slikarstvo na ljubljanski ALUO (smer Video in novi mediji) in študij nadaljevala na oddelku za oblikovanje vizualnih komunikacij, kjer zaključuje magistrski študij fotografije. Ukvarja se s filmom, vizualnimi projekcijami, oblikovanjem svetlobe, fotografijo in zvokom. Predvsem jo zanima raziskovanje možnosti analognega filma. V svojih delih stremi k celoviti imerzivni izkušnji, ki v prostoru ustvarja situacijski potencial, vzpostavlja dialog med zvokom in svetlobo, opozarja na tehnološko nepopolnost in v dela vnaša repetitivnost in disonanco. Poleg študijskih projektov od leta 2014 deluje kot VJ-ka (redno sodeluje s skupino Haiku Garden), od leta 2018 pa tudi kot oblikovalka luči v metelkovskem klubu Gala Hala.

Posebni gost: MAZEN KARBAJ (LB) / strip

Mazen Kerbaj (1975) je dejaven kot stripar, likovni umetnik in glasbenik, loteva pa se tudi projektov s področja ilustracije in oblikovanja. Je avtor 15 knjig, ki so bile prevedene v več kot 10 jezikov, njegovo delo pa je bilo prikazano v številnih galerijah, muzejih, festivalih in sejmih po vsem svetu. V preteklosti je poučeval na Ameriški univerzi v Bejrutu. Kerbaj velja za enega izmed ključnih imen libanonske impro in eksperimentalne glasbene scene; kot vrhunski trobentač nenehno preizkuša meje tega inštrumenta.

 

Umetnikom na rezidencah so asistirali domači ustvarjalci, katerih ustvarjalni domicil je Metelkova oziroma so z njo tesno povezani: Danilo Milovanović, Marko A. Kovačič ter Andrej Štular.

 

foto: DK


Kuratorici projekta Remix Comix v Ljubljani:

KATERINA MIROVIĆ je soustanoviteljica (1989) ter organizacijska in programska vodja Strip Cora kot dela Foruma Ljubljana, ki se ukvarja z vizualno umetnostjo in glasbo. Je tudi soustanoviteljica stripovske revije Stripburger ter 20 let od začetka izhajanja leta 1992 njena glavna urednica, hkrati pa tudi odgovorna urednica posebnega knjižnega programa. Z Aleksandro Stratimirović sta leta 2007 ustanovili mednarodni festival Svetlobna gverila, katerega kuratorica in producentka je že od začetka. Od leta 1989 je organizirala in/ali kurirala nekaj sto vizualnih, medijskih in glasbenih dogodkov tako v Sloveniji kot v tujini. Leta 2018 je za svoje kuratorsko, uredniško in producentsko delo prejela Priznanje Ivane Kobilce.

TANJA SKALE deluje kot urednica in producentka na področju stripa, vizualne umetnosti in kulture. Od leta 2013 sodeluje z mednarodno stripovsko revijo Stripburger kot urednica in producentka različnih stripovskih projektov, razstav, delavnic, debat in drugih dogodkov v Sloveniji in tujini. Stripburger redno predstavlja tudi na različnih mednarodnih stripovskih festivalih in knjižnih sejmih. Je tudi soustanoviteljica in programska vodja mednarodnega festivala stripa Tinta v Ljubljani.

 


Pri projektu Remix Comix so kot rezidenčni umetniki iz Slovenije sodelovali: Dora Benčevič v Novem Sadu (org. MMC LED ART – Šok Zadruga, EPK Novi Sad), Danilo Milovanović v Amsterdamu (org. Zid Theater) in Neža Jurman v Pragi (org. LUSTR festival). Sodelovanje slovenskih ustvarjalcev na Remix Comixu bo zaokrožil Andrej Štular oktobra 2023 v srbskem Pančevu (org. Komunikart).


Partnerji projekta Remix Comix: MMC LED ART – Šok Zadruga, EPK Novi Sad, Komunikart (RS), LUSTR festival (CZ), ZID Theater (NL). Projekt Remix Comix je podprt s strani programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Produkcija: Stripburger/ Forum Ljubljana
Soorganizatorji: KUD Mreža, Knjigarna Azil/ZRC SAZU, Center urbane kulture Kino Šiška

Medijski sponzorji: Mladina d. d., Radio Student, DPG

Sofinancerji: Evropska unija, Javna agencija za knjigo, Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za javno upravo, Mestna občina Ljubljana