Stripburger #73

NASLOVNICA: Gabri Molist (Španija)
UVODNIK: Stripburger
INTERVJUJA: Peter Kuper (ZDA), Kaja Avberšek (Slovenija)
STRIPI: Gabri Molist (Španija),  Jérôme Dubois (Francija), Peter Kuper, Tim Hunt (ZDA), António José Lopes (Portugalska), Lizz Lunney (Združeno kraljestvo/Nemčija), Nadine Redlich (Nemčija), Franz Suess (Avstrija), Simon Beuret, König Lü. Q. (Švica), Federico Pipia & Bartolomeo D’Angelo (Italija), Anton Svetić & Stipan Tadić, Helena Janečić (Hrvaška), Kaja Avberšek (Slovenija)
ZADNJICA: Bruno Tolić (Hrvaška/Srbija)
STRIPBURGERJEVA ČITANKA #1: Matjaž Ličer (Max Andersson: The Excavation), Gabri Molist (Tintin v Švici), Katja Štesl (Peter Kuper: Kafkaesque; Liv Strömquist: Prepovedani sad), Bojan Albahari (Marijan Pušavec & Gašper Krajnc: Malgaj)

Junij 2019, A4-, 120 str.: 96 revija + 24 priloga

4,00 

Misliti strip: nova priloga in sveža podoba!

Stripburger stopa v poletje s svežim videzom in z novo prilogo, posvečeno kritični in poglobljeni refleksiji stripovske umetnosti.

V središče 73. številke postavljamo Petra Kupra, priznanega in nagrajevanega ameriškega striparja in ilustratorja, ki je poleg bogatega in raznolikega stripovskega opusa znan tudi po svojem družbenem angažmaju, začinjenem z ostrim humorjem. Druga intervjuvanka je domača striparka in vizualna umetnica Kaja Avberšek, katere delo odlikujejo prav posebna ustvarjalna sproščenost, hudomušna igrivost in ter svobodno prehajanje meja med mediji in žanri.

Kot ponavadi, boste lahko tudi tokrat uživali v kratkih stripovskih zgodbah tako že znanih imen kot tudi novih talentov, zbranih z različnih (neodvisnih) koncev sodobne stripovske scene.Naslovnica izrazito poletnih barv je tokrat delo Gabrija Molista, ki ni le odličen risar, temveč se tudi raziskovalno posveča stripu in njegovim zakonitostim.

Največja posebnost te številke je Stripburgerjeva čitanka: posebna, dvojezična priloga revije, ki je v celoti namenjena stripovski kritiki: argumentirani refleksiji in teoriji, različnim člankom in daljšim razmislekom o stripih. Zakaj sploh? Ker smo siti tega, da se stripe samo lajka, a se o njih nič pametnega ne napiše; ker smo živeč v dobi, zasičeni s podobami na vsakem koraku, preprosto pozabili, da se teh ne samo gleda, ampak jih je treba tudi znati brati.

Zaorali smo ledino … Al‘ bo kal pognalo seme, kdor ga seje, sam ne ve …*

*bolj ali manj prosto po Prešernu


Izdajatelj: Forum Ljubljana
Revijalna izdaja / junij 2019, A4-, 120 strani: 96 revija (8 barvnih strani) + 24 priloga, jezik:  slovenščina in angleščina, natisnjeno v Sloveniji.
Cena: 4 € (v Sloveniji)
Distribucija: Buča knjigotrštvo. Na voljo v naši spletni striparni in v vseh stripu prijaznih knjigarnah.
Za naročila in dodatne informacije pišite na: burger@mail.ljudmila.org
Izdaje revije Stripburger sofinancira Javna agencija za knjigo RS (JAK).