Stripburger #74

NASLOVNICA: Olivier Schrauwen (BE)
UVODNIK: Marcel Ruijters (NL)
INTERVJUJA: Martin Ramoveš (SI), Olivier Schrauwen (BE)
STRIPI: Andrej Štular, Martin Ramoveš (SI), Marcel Ruijters (NL), Alex Bodea (RO/DE), Cole Johnson, Lance Hansen, Noah Van Sciver, Peter Kuper (US), Martin Ernstsen (NO), Javier Triviño Murillo, Alex Tarazón (ES), Anton Svetić & Stipan Tadić (HR), Olivier Schrauwen (BE)
ZADNJICA: Olivier Schrauwen (BE)
STRIPBURGERJEVA ČITANKA #2: Katja Štesl (Umetnost in življenje: avtentifikacijski postopki v biografskih stripih), Gašper Rus (Joe Ollmann: The Abominable Mr. Seabrook), Bojan Albahari (Olivier Schrauwen: Parallel Lives), Jakob Klemenčič (Blutch razstavljen v Strasbourgu)

September 2019, A4-, 120 str.: 96 revija + 24 priloga, naslovnica: Olivier Schrauwen
 

Sodobno stripovsko življenjepisje v teoriji in v praksi

V novi in TEMATSKI številki Stripburgerja #74 smo pod drobnogled vzeli vse obsežnejšo in aktualnejšo produkcijo BIOGRAFSKIH STRIPOV! Predstavljamo vam izbran nabor frišnih in raznolikih stripovskih življenjepisov, v Čitanki pa najdete recenzije in premisleke o stripovskem mediju nasploh.

Motivi ustvarjalcev za ukvarjanje z življenjskimi dogodki posameznikov so lahko zelo različni: lahko gre za fascinacijo nad velikimi zgodovinskimi osebnostmi (kot beremo pri Ramovševem Robu), lahko pa gre za tako-zelo-sodobno navdušenje nad življenji nam podobnih malih ljudi in njihovega vsakdana (kot beremo v stripih Stipana Tadića), ki premorejo neko prav posebno in zgovorno patino, ki jo je nemogoče ponarediti.

Pristopi in prijemi pri biografiranju so karseda raznoliki, isto velja za dolžine in likovne vidike teh stripov, še najbolj pa se to kaže v temeljnih odločitvah striparja, kaj iz življenja nekega človeka se mu zdi vredno prikazati. Stripovska forma tako skupaj z biografskimi motivi ustvarja čisto nove pomene: življenje je včasih sosledje akcij, včasih pa zgolj brezinteresno zrenje … Tokrat vam – poleg že omenjenih – strežemo s stripi Marcela Rujitersa, Noaha Van Sciverja, Petra Kupra, Martina Ernstsena in drugih stripovskih biografov.

Z intervjujem sta nas počastila Martin Ramoveš, ki nam je razgaljal svoj odnos do risanja in glasbe (plus še nekaj malega o svojem novem stripovskem albumu Rob), ter Olivier Schrauwen, niti-ne-tako-sveže odkriti mojster iskanja novih izraznih možnosti in raziskovanja absurdnosti ter humorja v stripovskem mediju, obenem tudi avtor stripa Fant moj, ki ga najdete v naši spletni trgovini in vseh striparnicah ter knjigarnah, ki dajo kaj nase.

Čitanka prinaša poglobljeno branje o tem, kako avtorji dosegajo prepričljivost v biografskih stripih, recenziji stripa The Abominable Mr. Seabrook Joea Ollmanna ter Parallel Lives Olivierja Schrauwna, za dobro mero pa še vtise z pregledne in pomembne razstave legendarnega Blutcha v Strasbourgu.

Zadnja števila je torej polna tako krepkega stripovskega čtiva za sofisticirane okuse kot tudi hranilnega teoretsko-kritiškega branja o stripu. Bolj zares kot tako res ne gre. Naj vam bo v slast!

 


Izdajatelj: Forum Ljubljana
Revijalna izdaja / september 2019, A4-, 120 strani: 96 revija (23 barvnih strani) + 24 priloga, jezik:  slovenščina in angleščina, natisnjeno v Sloveniji.
Cena: 4 € (v Sloveniji)
Distribucija: Buča knjigotrštvo. Na voljo v naši spletni striparni in v vseh stripu prijaznih knjigarnah.
Za naročila in dodatne informacije pišite na: burger@mail.ljudmila.org
Izdaje revije Stripburger sofinancira Javna agencija za knjigo RS (JAK).