Stripburger #76

NASLOVNICA: Lucas Méthé (FR)
UVODNIK: Gašper Rus (SI)
INTERVJUJA: Lucas Méthé (FR), Stipan Tadić (HR)
STRIPI: Lucas Méthé, Stanislas Mousse, L. L. de Mars FR (FR), Stipan Tadić (HR), Stefan Hahn, Andy Leuenberger (DE), Alex Potts (UK), Peter Kuper (US), Tanja Komadina, Katja Kovše, Gašper Rus (SI)
ZADNJICA: Stipan Tadić (HR)

STRIPBURGERJEVA ČITANKA #4: Domen Finžgar (Pojavil se je italijanski trg kar tam sredi Londona), Jakob Klemenčič (Zoran in Ivan Smiljanić: Črni plamen. Požig Narodnega doma v Trstu), Ana Bogataj (Adrien Demont: Pépée – divja plat Léa Ferréja), Domen Finžgar (Posy Simmonds: Cassandra Darke), Ana Bogataj (Ponavljanje ene in iste podobe. Analiza stripa L. L. de Marsa), Aljaž Vesel & Anja Delbello (Tuš in pero, oblikovalski zapisek)


december 2020, A4-, 120 str.: 96 revija + 24 priloga

4,00 Dodaj v košarico


Črno-beli časi, črno-beli Stripburger!

Črno-beli časi, polni nasprotij, zapletenosti in zaostrovanj, so prinesli tudi pretežno črno-beli Stripburger, v katerem je zbrano mnoštvo raznolikih stripovskih umotvorov od tu in tam. Z njimi boste lahko odkrivali skrite kotičke ustvarjalnosti tudi med štirimi stenami svojega doma in konec leta preživeli v odlični družbi, pa čeravno v izolaciji. Te so stripovski avtorji še kako vajeni, saj je striparjenje samotno opravilo, pri katerem je treba veliko potrpežljivosti, da ideja zaživi na papirju in se podobe povežejo v stripovsko zgodbo.

O tem, koliko truda je potrebnega za to, da nastane strip, v uvodniku piše Gašper Rus, ki že dobrih 15 let na tak ali drugačen način soustvarja Stripburger. Njegov je tudi tokratni uvodni strip, ki nas popelje v svet bujne otroške domišljije in bolj ali manj neverjetnih čudežev.

Prav tako sta domača s Stripburgerjem naša tokratna intervjuvanca. Prvi je Lucas Méthé, eden najbolj intrigantnih francoskih striparjev ta hip, ki nam postreže s kar 28-stransko neobrzdano stripovsko pripovedjo o neustavljivi mami, ki se odpravi v svet, da bi našla otroke, ki bi jih lahko imela rada. V drugem intervjuju pa se vam predstavlja Stipan Tadić, najbolj pankerski hrvaški slikar, ki je v zadnjih letih svoj likovni izraz in sproščenost našel prav v stripu, zato smo ga pri Stripburgerju napol posvojili in vzeli za svojega zunanjega hišnega avtorja.

Kaj pa če je risanje najbolj osnoven odziv na razburkano intimno in družbeno življenje? Ali pa ustvarjalno blokado? O tem, kako se soočiti z njo in jo narisati ter tako premagati, se ukvarja naš dobri znanec L. L. de Mars v svojem stripu – preberite si njegovo analizo v Čitanki, Stripburgerjevi kritiško-refleksivni prilogi o stripu, ki vam poleg razmisleka o perfektnem stripovskem scenariju izpod peresa našega urednika in stripavtorja Domna Finžgarja v branje prinaša še trojico svežih stripovskih recenzij.

S stripi nad pandemijo!


Izdajatelj: Forum Ljubljana
Revijalna izdaja / december 2020, A4-, 120 str.: 96 revija + 24 priloga, jezik: slovenščina in angleščina, natisnjeno v Sloveniji.
Cena: 4 € (v Sloveniji)
Distribucija: Buča knjigotrštvo. Na voljo v naši spletni striparni in v vseh stripu prijaznih knjigarnah.
Za naročila in dodatne informacije pišite na: burger@mail.ljudmila.org
Izdaje revije Stripburger sofinancira Javna agencija za knjigo RS (JAK).