Stripburger na festivalu Central Vapeur

Revija Stripburger se predstavlja na hibridnem festivalu Central Vapeur 10.1
18.–31. marec, Strasbourg, Francija


Če so lansko leto zaznamovale številne odpovedi vrste mednarodnih stripovskih festivalov in sejmov, se letošnjo pomlad stripovsko dogajanje seli na splet. Stripburger se tokrat deloma fizično, v večji meri pa virtualno predstavlja v enem od središč sodobne evropske stripovske scene – francoskem Strasbourgu, kjer se bo konec marca odvil festival Central Vapeur.

Strasbourg, ki slovi kot mesto umetnosti in pomembno univerzitetno središče, je vozlišče predvsem mlade in neodvisne stripovske in ilustratorske scene v alzaški regiji. Osnovno poslanstvo festivala (ki bi moral lani praznovati desetletnico obstoja, pa je jubilejno edicijo odnesla korona), je predstavljanje svežih vizualnih pripovedi, ustvarjalcev ter kolektivov s področja sodobne ilustracije, stripa in grafike v najrazličnejših pojavnih oblikah. Festival se programsko povezuje z marčevskimi Srečanji ilustracije (Rencontres de l’illustration), na različnih prizoriščih širom mesta pa se tradicionalno odvije več razstav, delavnic, pogovorov in drugih dogodkov. Tokratna edicija festivala Central Vapeur 10.1. bo spletna oziroma hibridna.

V sklopu (fizičnega) razstavnega programa je že od ponedeljka, 15. marca v izložbi priznane umetniške šole LISAA na ogled razstava Stripburger in Print, ki predstavlja serijo sito in risotiskanih grafik Sosledja ter izbor naslovnic revije in najnovejših izdaj. Po poročanju organizatorjev festivala razstava že žanje navdušene odzive med tamkajšnjim občestvom ali če kar citiramo vzklik enega od študentov vizualne umetnosti, ko je videl razstavo: »TO! To je tisto, kar si želim početi, ko končam študij!« TO! Take rabimo!

Spletno festivalsko dogajanje bo vrhunec doživelo prihodnji konec tedna, ko se bo odvila tudi spletna predstavitev Stripburgerja. Bojan Albahari bo predstavil primer Stripburgerja in pot, ki jo je revija prehodila v treh desetletjih stripovskega udejstvovanja in soustvarjanja alternativne stripovske scene doma in na tujem. V nedeljo pa bo na festivalski spletni platformi Télévapeur  na ogled še video predavanje Raz Dva Strip, v katerem David Krančan na preprost, a poučen način razloži osnove stripovskega jezika in gramatike.

V času festivala bodo strasbourški stripovski navdušenci izbrane izdaje Stripburgerja lahko prelistali in kupili tudi v festivalski pop-up knjigarni, ki bo nadomestila tradicionalni sejem malih založnikov.

Seveda bi uredniška ekipa Stripburgerja te dni mnogo raje v živo izkušala festivalsko vzdušje in raziskovala stripovsko sceno v  Strasbourgu, a v sušnem času fizičnih dogodkov je tudi spletno mednarodno stripovsko druženje več kot dobrodošla alternativa za vzdrževanje vsaj minimalne festivalske kondicije, širjenje obzorij in preganjanje občutka ujetosti na lastni grudi.

 

PROGRAM:
Stripburger in Print, razstava
na ogled: 15. marec–9. april 2021 / LISAA (L’Institut Supérieur des Arts Appliqués), Strasbourg
Razstavljajo: David Krančan, Leon Zuodar, Nez Pez, Mina Fina, Zoran Pungerčar, Dunja Janković, Igor Hofbauer (serija Sosledja) in številni drugi avtorji, ki objavljajo v Stripburgerju

Primer Stripburger: od fan-zina do pro-zina, spletno predavanje in pogovor
petek, 26. marec ob 17.00 / spletna platforma Télévapeur
Predava: Bojan Albahari
Posnetek predavanja si lahko ogledate TUKAJ.

David Krančan: Raz Dva Strip, video predavanje
nedelja, 28. marec ob 17.30 / spletna platforma Télévapeur

 


Mednarodna gostovanja revije Stripburger sofinancira Javna agencija za knjigo RS.