Stripburger na Treviso Comic Book Festivalu (TCBF) 2014

Tokrat širimo stripovski evangelij med neprepričane, nepoučene, neverne in nemarne v sosednji Italijo, natančneje v Trevisu na Treviso Comic Book Festivalu (TCBF) oziroma trevižanskem stripovskem festivalu.
TCBF je mednarodni festival stripa in ilustracije, na katerem se bo poleg naše malenkosti predstavilo več kot 40 razstavljalcev, avtorjev in založb z vsega sveta. Na različnih lokacijah v zgodovinskem centru Trevisa bo postavljeno 20 razstav izvirnih del, dogajali se bodo glasbeni dogodki in slikanje v živo (live painting), začetne in napredne stripovske delavnice, srečanja z več kot 60 avtorji (od tega 20 tujih) in seveda tudi nepogrešljiva tržnica fanzinov, revij in knjig. Festival bo potekal med 24. in 28. septembrom.

Večina predstavljenih avtorjev prihaja iz Italije, ostali pa predstavljajo cvetober svetovnega stripa in ilustracije. Tako bo tam na primer mogoče videti dela našega starega znanca Marcela Ruijtersa, ki sodeluje tudi na Stripburgerjevi razstavi »Pozor, delo!«,  jagodni izbor portugalskega stripa (s Filipejem  Abranchesem in Marcosom Farrajoto) in pisana stripovska čudaštva internetne senzacije, ki sliši na ime Joan Cornellà.

Stripburger se bo na festivalu predstavil na več načinov. Najbolj vidna in obsežna bo seveda mednarodna razstava »Pozor, delo!«, ki je v Treviso pripotovala iz Le Garage L. v Franciji, spomladi pa smo jo uspešno predstavili tudi na grafičnem in stripovskem festivalu The Millionaires Club (TMC) v Leipzigu. Razstava predstavlja dela mednarodnega ad hoc sidikakata več kot 50 ustvarjalcev, med katerimi je tudi kopica domačih avtorjev:Kaja Avberšek, Boris Beja, Mina Fina, Domen Finžgar, Jakob Klemenčič, Marko Kociper, Tanja Komadina, David Krančan, Matej Lavrenčič, Matej Kocjan – Koco, Matej Stupica, Andrej Štular, Bojan Albahari in Žiga Aljaž. Iz Trevisa razstava nadaljuje svoj pohod po evropskih tleh, njena naslednja postaja bo mednarodni stripovski festival KomiksFEST! konec oktobra v Pragi.

Stripburger bo sodeloval tudi na sejmu, kjer bo poleg revije Stripburger in njene posebne mednarodne izdaje Workburger razstavil še nekaj drugih zanimivosti iz domačih logov, Sara Pavan pa bo s predstavniki naše revije, »ene najpomembnejših evropskih revij«, kot so zapisali v napovedniku, vodila pogovor pod naslovom »Stripburger: na Balkanu JE življenje«.

Stripovskega festivala v Trevisu se bodo udeležili: Bojan Albahari (pisec in član uredništva), Kaja Avberšek (stripavtorica), Andrej Štular (avtor), Matej Kocjan – Koco (avtor), Ana Bogataj (piska).

Gostovanje sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

IMG_2195IMG_2190  IMG_2194  IMG_2224 IMG_2229 IMG_2232 IMG_2245 IMG_2273 IMG_2305 IMG_2306 IMG_2311 IMG_2312 IMG_2622 IMG_2636 IMG_2637 IMG_2648 IMG_2649