Stripburger se predstavlja na mednarodnem festivalu stripa v Helsinkih

festaribanneri2015_juhlaviikotUredništvo Stripburgerja je konec avgusta gostovalo v Helsinkih na Finskem, kjer sta se naši predstavnici – Tanja Skale (urednica) in Tanja Komadina (stripavtorica in ilustratorka) – udeležili mednarodnega strip festivala (Helsinki Comics Festival) v organizaciji Finskega strip združenja. Gre za največji stripovski dogodek na Finskem in v severni Evropi, ki je lansko leto pritegnil kar 25.000 obiskovalcev. Festival poleg mednarodno obarvanega stripovskega sejma, na katerem se predstavljajo različni stripovski založniki, avtorji in avtorski kolektivi, prinaša tudi številne stripovske razstave, delavnice, predavanja, pogovore in druge dogodke.

Poseben tematski poudarek letošnje, že 30. edicije festivala so bili zini ter hongkonška in južnokorejska stripovska produkcija. Med letošnjimi gosti festivala so bila tako priznana imena iz sveta stripa, kot so Seth, Ben Katchor, Max, Anneli Fuhrmark, Joakim Pirinen in Mawil, kot tudi kot mlade in vzpenjajoče se zvezde mednarodne strip scene, kot so Brecht Vandenbroucke, Jesse Jacobs, Luke Pearsons, če omenimo le nekatere izmed njih. Mnoge ste redni bralci Stripburgerja že lahko (ali pa jih še boste) spoznali na naših straneh.

Stripburger je na festivalu, ki je potekal med 28. in 30. avgustom, sodeloval z mednarodno razstavo »Pozor, delo!« v galeriji Myymälä2. Na razstavi sodeluje preko 50 avtorjev, med njimi tudi več slovenskih stripovskih in drugih ustvarjalcev: Kaja Avberšek, Boris Beja, Mina Fina, Jakob Klemenčič, Marko Kociper, Tanja Komadina, David Krančan, Matej Lavrenčič, Matej Stupica in Andrej Štular.
Razstava bo na ogled do 13. septembra 2015.

Predstavitev dejavnosti uredništva Stripburgerja je poleg razstave in sejemske stojnice vključevala tudi pogovor o neodvisni stripovski produkciji.

1 2

foto: Henry Söderlund

foto: Henry Söderlund

foto: Henry Söderlund

foto: Henry Söderlund

foto: Henry Söderlund

foto: Henry Söderlund

foto: Henry Söderlund

foto: Henry Söderlund

7 8

foto: Henry Söderlund

foto: Henry Söderlund

10

Produkcija: Stripburger / Forum Ljubljana
Koprodukcija: Finnish Comics Society
Gostovanje je sofinancirala Javna agencija za knjigo RS.

Save