Stripburger v Bremnu

Stripburger: Thirty Years of Making a Scene / Trideset let na sceni
razstava stripov, grafik, tiskovin in drugih poslastic
11. 8.–30. 9. 2023
raum404 (Nicolaistraße 34/36), Bremen, Nemčija

Odprtje razstave: petek, 11. avgust 2023, ob 20.00


Revija Stripburger se predstavlja v severnonemškem mestu Bremen z razstavo, posvečeno 30 letom neprestane stripovske produkcije, ustvarjanja in udejstvovanja na domači in mednarodni neodvisni stripovski sceni.

Leta 1992 je luč sveta ugledal Stripburger, stripovska revija s prav posebnim karakterjem in prepoznavnim okusom, ki je še bolj kot doma znana v širni tujini, saj ima že od vsega začetka izrazit kozmopolitski značaj.  V treh desetletjih se je iz eksperimentalnega vizualnega fanzina razvil v enega najvidnejših in najaktivnejših akterjev neodvisne stripovske scene, ki s svojimi dejavnostmi zavzeto g(n)oji stripovsko kulturo, na straneh revije pa so ustvarjalno pot začela in pilila številna uveljavljena imena iz stripovskega sveta.

Razstava v galeriji raum404 predstavlja najboljše iz Stripburgerjeve 30-letne založniške in tiskane produkcije. Na ogled bodo stripovski originali domačih avtoric in avtorjev, ki pod okriljem Stripburgerja redno objavljajo svoja dela, kot tudi pester nabor grafičnih in tiskanih poslastic: sito- in risotiskani plakati iz mednarodnih projektov Pozdravi iz Striponije, Pozor, delo! in Sosledja, Stripburgerjeve naslovnice, posebne in butične stripovske izdaje, kot so Honey Talks, GolažGollage, Stripble, Greetings from Cartoonia in Workburger, ter drugi odtisi in natisi iz bogatega Stripburgerjevega arhiva. Poseben poudarek bo na najnovejši jubilejni stripovski antologiji z naslovom Dirty Thirty: Trideset let na sceni, ki predstavlja živopisan izbor stripov iz dolgih in pestrih prvih treh desetletij revijalne produkcije.

Razstavljena dela, pod katera se podpisuje kopica avtoric in avtorjev, sopotnic in sopotnikov iz domače in mednarodne neodvisne stripovske scene, poosebljajo vso tisto pestrost, svojevrstnost in raznolikost, ki je zaščitni znak Stripburgerja vse od njegovih začetkov do današnjega dne.

Umetnice in umetniki: Andrej Štular, David Krančan, Gašper Rus, Marko Kociper, Martin Ramoveš, Kaja Avberšek, Tanja Komadina, Matej Kocjan, Matej Stupica, Jakob Klemenčič, Matej Lavrenčič, Saša Kerkoš, Nez Pez, Leon Zuodar, Olmo Omerzu, Matej de Cecco, Marko Kovačič, Rok Mohar (SI), Marcel Ruijters (NL), Max Andersson (SE), Arkadi, Atak (DE), Danijel Žeželj, Igor Hofbauer, Dunja Janković (HR), Lars Fiske, Bendik Kaltenborn (NO), Andrea Bruno (IT), Matei Branea (RO), Matti Hagelberg, Jyrki Heikkinen (FI), Pakito Bolino, Caroline Sury (FR), Filipe Abranches (PT) …

Stripburger bo v Bremnu zastopala mešana uredniško-avtorska zasedba v sestavi Andrej Štular, Tanja Skale ter Katerina Mirović. Odprtju razstave bo sledilo javno vodstvo ter perfomativno branje odlomkov iz Ostrih ritmov, zbirke stripovskih in vizualnih interpretacij poezije Srečka Kosovela, ki je z izrazno močjo in duhovito ostrino svojih pesmi navdihnil striparja in vsestranskega ustvarjalca Andreja Štularja.

Razstava v galeriji raum404 bo na ogled do 30. septembra 2023.


SPREMLJEVALNI DOGODKI

Med 8. in 10. septembrom se v okviru bremenskega zinovskega festivala (Bremer Zine Festival) obeta niz dogodkov, ki bodo nemškemu občinstvu še dodatno predstavili bogato zgodovino izdajateljstva, uredniškega in ustvarjalnega dela ter široko pahljačo dejavnosti revije Stripburger, ki si je v 30 letih pridobila kultni status na evropski neodvisni stripovski sceni. Festivala se bodo udeležili Katja Štesl in David Krančan, člana aktualnega uredništva revije, ter Gašper Rus, stripovski avtor in dolgoletni sodelavec Stripburgerja.

Izbor Stripburgerjevih publikacij in tiskov bo na ogled in na prodaj na tridnevnem sejmu zinovske in neodvisne založniške scene, ki bo potekal v Mestni galeriji Bremen. Obiskovalci bodo lahko prisluhnili tudi predavanju in pogovoru o zgodovini Stripburgerja, ob razstavi v galeriji raum404 pa se bo odvila tridnevna Stripburgerjeva stripovska delavnica pod vodstvom Davida Krančana in Gašperja Rusa.


PROGRAM

STRIPBURGER: THIRTY YEARS OF MAKING A SCENE / TRIDESET LET NA SCENI,
odprtje razstave, javno vodstvo in stripovsko branje
PET, 11. 8. 2023, ob 20.00
raum404 (Nicolaistraße 34/36), Bremen, Nemčija

 

SPREMLJEVALNI DOGODKI:
8.–10. 9. 2023, Bremer Zine Festival

BREMER ZINE FESTIVAL, zinovski sejem
PET, 8. 9. 2023 (14.00–19.00), SOB, 9. 9. 2023 (11.00–19.00), NED, 10. 9. 2023 (11.00–19.00)
Städtische Galerie Bremen (Buntentorsteinweg 112), Bremen, Nemčija

STRIPBURGER: THIRTY YEARS OF MAKING A SCENE / TRIDESET LET NA SCENI,
predavanje in pogovor

NED, 10. 9. 2023, ob 17.00
Musikerinitiative Bremen (Buntentorsteinweg 112, Bremen)

STRIPBURGERJEVA STRIPOVSKA DELAVNICA
PET, 8. 9. 2023 (9.00–14.00), SOB, 9. 9. 2023 (10.00–15.00), NED, 10.9.2023 (10.00–15.00)
raum404 (Nicolaistraße 34/36), Bremen, Nemčija
Prijave in infomacije: zinefest@kulturbuero-bremen.de


GALERIJA:


Odpiralni čas galerije: ČET & PET, 20.00–22.00; SOB, 15.00–18.00.

raum404 je razstavni in prireditveni prostor v Bremnu, ki deluje pod okriljem društva Kulturnetz e.V. Od leta 2014 organizirajo in gostijo razstave in druge izobraževalne in kulturne dogodke, kot so delavnice, koncerti in filmski večeri. Osrednji poudarek namenjajo predstavitvi mednarodnih umetnikov in umetniških kolektivov ter neodvisne grafične in stripovske scene.

Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana in Kulturbüro Bremen.
Sofinancerji: Senator für Kultur Bremen, Waldemar Koch Stiftung, Ortsamt Mitte Bremen
Predstavitev in promocija revije Stripburger je del mednarodnega programa, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

VIZUALNI MATERIAL za novinarje je na voljo tukaj.