Stripburger v Pragi

Revija Stripburger se predstavlja na festivalu stripa FRAME v Pragi
FRAME Prague Comics Art Festival, 4.–5. 11. 2023, Praga, Češka


Stripburgerjeva jesenska turneja po evropskih stripovskih prizoriščih se nadaljuje –  po festivalu COZI v nemškem Frankfurtu in sejmu Sit+Read Artbook Fair v romunskem Temišvar je naslednja postojanka Praga! V češko prestolnico se odpravljamo na povabilo stripovskega festivala FRAME, ki predstavlja vrhunske dosežke sodobnega stripa, ilustracije in neodvisnega založništva.

V dveh dneh bo festival, ki se odvija v priznanem praškem gledališču in prostoru za sodobno uprizoritveno umetnost X10, ponudil predavanja domačih in mednarodnih gostov, debate, razstave in delavnice, na sejmišču pa se bo predstavilo več kot 50 razstavljavcev, avtorjev, kolektivov in založnikov z vsega sveta. Festival v sodelovanju s Češkim literarnim centrom organizira tudi mreženje in strokovni program za evropske stripovske založnike in festivale, ki se ga bodo letos med drugim udeležili predstavniki belgijske založbe Bries, španske La Cúpula in angleške založbe Jonathan Cape, latvijske revije kuš! ter predstavniki mednarodnih stripovskih festivalov, kot so The Lakes International Comic Art Festival iz Velike Britanije, Krakow Comic Book Festival iz Poljske, Bergen T&T Festival iz Norveške in drugi.

Stripburger se na festivalu predstavlja z razstavo, posvečeno jubilejni stripovski antologiji z naslovom Dirty Thirty: Trideset let na sceni, ki prinaša živopisan izbor stripov iz dolgih in pestrih prvih treh desetletij revijalne produkcije. Na ogled bodo stripovski originali šestih domačih avtoric in avtorjev, Kaje Avberšek, Mateja Kocjana – Koca, Tanje Komadina, Martina Ramoveša, Gašperja Rusa in Andrej Štularja, ki pod okriljem Stripburgerja redno objavljajo svoja dela, kot tudi sito- in risotiskane grafike ter druge plakatne poslastice, ki so jih za različne Stripburgerjeve projekte ustvarili številni sopotniki in sopotnice iz domače in mednarodne neodvisne stripovske scene.

Izbor Stripburgerjevih najnovejših revijalnih in knjižnih bo na ogled in na prodaj na dvodnevnem sejmu neodvisne stripovske, ilustratorske in zinovske produkcije, v okviru sobotnega programa pa bodo obiskovalci lahko prisluhnili tudi predavanju o zgodovini Stripburgerja in predstavitvi ljubljanskega festivala stripa Tinta.

Stripburgerjeve barve bosta v Pragi zastopali članici uredništva Katja Štesl in Tanja Skale ter stripovski avtor Gašper Rus.

 

PROGRAM:
FRAME Prague Comics Art Festival
Divadlo X10, Charvátova 10/39, Praha 1

*

SEJEM  & RAZSTAVA DIRTY THIRTY: 30 YEARS OF MAKING A SCENE/ 30 LET NA SCENI
sobota, 4. 11. 2023, 10.00–20.00
nedelja, 5. 11. 2023, 10.00–18.00

*

STRIPBURGER: 30 YEARS OF MAKING A SCENE / 30 LET NA SCENI
predavanje
sobota, 4. 11. 2023, ob 14.00–14.45

*

FESTIVALS ON THE ROAD / FESTIVALI NA POTI
serija kratkih predstavitev evropskih stripovskih festivalov
sobota, 4. 11. 2023, ob 17.00–17.45

Več o programu festivala tukaj.

 


Predstavitev in promocija revije Stripburger je del mednarodnega programa, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.