Stripburger v Rigi

Stripburger se predstavlja na festivalu SĀBRS
8.– 9. 7. 2023, Rīga, Latvija

 

Ekipa Stripburgerja se julija predstavlja v latvijski prestolnici na zinovskem festivalu SĀBRS, ki se posveča promociji zinovske kulture in neodvisnega založništva. Osrednji del festivalskega dogajanja predstavlja dvodnevni razstavni in prodajni sejem za zine, stripe, grafike ter druge neodvisne in samozaložniške projekte. Program dopolnjujejo še razstave, predstavitve, delavnice in drugi dogodki.

Stripburger se bo v sklopu festivala predstavil v galeriji Kalnciema Kvartāla z razstavo, posvečeno najnovejši stripovski antologiji z naslovom Dirty Thirty: Trideset let na sceni. Ta na več kot 300 straneh predstavlja tisto najbolj živo in žmohtno iz tridesetletne zgodovine revije – raznovrsten izbor kratkih stripov in več kot 70 avtorjev in avtoric, ki s svojim deli poosebljajo vso tisto pestrost, svojevrstnost in raznolikost, ki je zaščitni znak Stripburgerja vse od njegovih začetkov do današnjega dne. Razstava poleg tega prinaša še pester nabor sito- in risotiskanih grafik ter drugih plakatnih poslastic, ki so jih za različne Stripburgerjeve projekte ustvarili številni sopotniki in sopotnice iz domače in mednarodne neodvisne stripovske scene, katerih stripi so tudi vključeni v jubilejno antologijo. Odprtje razstave bo popestrilo še predavanje o zgodovini Stripburgerja.

Člani uredniške ekipe, Katja Štesl, David Krančan in Tanja Skale, se bodo udeležili tudi sejma zinovske in neodvisne založniške scene, kjer bo premierno predstavljena sveža številka Stripburgerja #81. Da bo bera polna, bo David Krančan kot gostujoči umetnik vse do konca julija ustvarjal v sklopu stripovske rezidence, ki jo v Rigi organizira in gosti revija kuš!

 

PROGRAM:

petek, 7. julij 2023, 18.00
Stripburger: 30 let na sceni, odprtje razstave in predavanje
Galerija Kalnciema Kvartāla, Riga, Latvija
Razstava bo na ogled do 3. 8. 2023.

sobota in nedelja, 8. in 9. julij 2023, 11.00–18.00
SĀBRS: zinovski sejem

Tržnica, Āgenskalns, Riga Latvija

foto: Beāte Gredzena / SĀBRS

 


Razstavo organiziramo v sodelovanju s festivalom SĀBRS in Kalnciema kvartāls. Predstavitev in promocija revije Stripburger je del mednarodnega programa, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.