Stripovsko desetletje. Strip v Sloveniji 2006–2016: katalog razstave

stripovsko_desetletje_www

Dvojezični katalog Stripovsko desetletje. Strip v Sloveniji 2006–2016 / A Decade of Comics: Comics in Slovenia 2006–2016, ki prinaša vpogled v splošno dogajanje na stripovski sceni zadnjega desetletja.


Zavod Celeia Celje – Center sodobnih umetnosti in Forum Ljubljana,
urednica kataloga Katerina Mirović, marec 2017, 184 str.

Razstava Stripovsko desetletje. Strip v Sloveniji 2006–2016 je tretje nadaljevanje preglednih razstav stripovske produkcije, ki jih je Center sodobnih umetnosti Celje zastavil z namenom predstavitve slovenske ustvarjalnosti v desetletnih obdobjih. Koncipiranju in produkciji te razstave se je tokrat pridružila revija Stripburger.

Ob razstavi je izšel dvojezični katalog Stripovsko desetletje. Strip v Sloveniji 2006–2016 / A Decade of Comics: Comics in Slovenia 2006–2016, ki  prinaša vpogled v splošno dogajanje na stripovski sceni zadnjega desetletja. Katalog vsebuje prisepevek Bojana Albaharija (Premiki in odmiki: slovenska stripovska scena v zadnjih desetih letih), Gašper Rus pa je prispeval, kot je sam priznal, izredno subjektiven pregled ustvarjalnosti posameznih slovenskih stripavtorjev (Ohlapni, nepopolni in brezsramno subjektivni vodnik po minulem desetletju slovenskega stripa (2006–2016)). Objavljen je tudi teoretski prispevek Davida Krančana z naslovom Raz dva strip,  bibliografije avtorjev in reprodukcije izbranih del (Avtorji od A do Š) ter naslovnice stripovskih izdaj 2006–2016 (Prvi vtis). Uvodnik je spisala kustosinja razstave in urednica kataloga Katerina Mirović.


izdajatelja: Zavod Celeia Celje – Center sodobnih umetnosti in Forum Ljubljana
marec 2017 / obseg: 184 str. / cena: 10 eur
urednica kataloga: Katerina Mirović
naslovnica in oblikovanje: David Krančan
besedila: Bojan Albahari, David Krančan, Katerina Mirović, Gašper Rus
prevod v angleščino / english translation: Sunčan Stone (besedili Bojana Albaharija in Gašperja Rusa), Bojan Albahari (besedilo Katerine Mirović), Ajda čakardič (besedilo Davida Krančana)
jezikovni pregled angeškega prevoda: Sunčan Stone
jezikovni pregled slovenskih besedil / Slovene language editor: Ana Bogataj in Tanja Skale (razen besedila Davida Krančana: Inge Pangos)