Stripovsko-glasbeno obleganje Belgije

Revija Stripburger in skupina Salonski s stripi in glasbo družno napadata Meko evropskega stripa!

V Belgijo na 10-dnevno turnejo družno potujeta zasedba legendarnega Stripburgerja in kvantitativna skupina Salonski. Bazni tabor bo v orožarskem Liegu, kjer bo potekala glavnina bogatega in raznolikega dogajanja, posvečenega tako stripu kot glasbi.

Stripburgerjeve barve bosta v Liegu zastopala Andrej Štular (stripar in vsestranski likovni ustvarjalec) in Domen Finžgar (sourednik Stripburgerja, stripar in glasbenik). Ker je slednji hkrati tudi gonilna sila zasedbe Salonski, bo tokratna mednarodna predstavitev revije Stripburger okrepljena tudi s pestrim glasbenim in kulturnim programom.

Za predprogram bo poskrbela razstava umetniških del avtorjev, ki so bolj ali manj tesno povezani z glasbeno skupino Salonski in so sodelovali pri večkrat nagrajeni grafični podobi albuma Eden. Otvoritev razstave bo 4. 2. ob 18:00, ko se bodo na stenah prizorišča L’An Vert prikazala dela Matthiasa Lehmana, Davida Krančana, Marka Drpića, Matije Medveda, DK-ja, Sophie Darcq, Mathieuja Z., če naštejemo le nekatere.

Naslednjič bo počilo 6. 2. ob 16:00 ob otvoritvi razstave Pozor, delo!, v galeriji Le Comptoir. Gre za spremljevalno razstavo mednarodne stripovske antologije Workburger, ki je leta 2012 izšla kot posebna izdaja revije Stripburger. V njej se tuji in domači avtorji preizprašujejo o pomenu dela v sodobni družbi. Knjiga, ki lucidno odkriva in velikodušno razkazuje številne permutacije pomenov samega pojma, je tako dokument svojega časa, hkrati pa ostaja bodoča klasika, s tem ko pokriva eno že od vekomaj najbolj univerzalnih tem človeštva. Ali gre za pomembno vrednoto ali le kratkočasenje pred smrtjo, boste izvedeli prek stripov skoraj 50 avtorjev, med drugim: Akinorija Oishija, Anne Ehrlemark, Capucine Latrasse, Danijela Žežlja, Jyrki Heikkinena, Jeroena Janssena, Larsa Sjunessona, Marcela Ruijtersa, Mattija Hagelberga, Maxa Anderssona, Petra Kuperja, Kaje Avberšek, Domna Finžgarja, Tanje Komadina, Mateja Kocjana, Mateja Lavrenčiča, Andreja Štularja in mnogih drugih. Stripovskim tablam delajo družbo sitotiskani plakati, instalacije Andreja Štularja, delovne halje različnih avtorjev in še marsikaj drugega.

Po otvoritvi bo v dvorani L’An Vert sledil koncert skupine Salonski, ki v Belgijo prihaja v polni prenovljeni zasedbi: Domen Finžgar (harmonika), Larisa Petrič, Jana Arlič, Katja Glinšek (tri violine), Jernej Brezovar (klavir, ukulele), Barbara Ulčar (čelo), Žan Anderle (trobenta), Žiga Barba (pozavna). Koncertu sledi zabava ob zvokih založbe Klopotec in predstavitvi slovenske kulinarike. Skupina Salonski spretno manevrira med raznovrstnimi žanri, na belgijski turneji pa bo predstavljala svoj zadnji album z naslovom Eden (Klopotec, 2015). Čeprav je glasba silno ljudska pa jo vedno znova nadgrajujejo z urbanimi elementi doo wopa, rapa in noisa. Koncert bodo ponovili še 8. 2. (Antwerp), 11. 2. (Bruselj), 12.2. (Limerle) in 13. 2. (Neupre). V Slovenijo pa se vračajo z izštekanjem 23. 2. na Valu 202, ko bo njihova zasedba še večja!

Pootvoritveno dogajanje bo sledilo v nedeljo, 7. 2. 2016, ko bo v Le Cercle du Laveu potekala osrednja zabava revije Stripburger s projekcijami animiranih filmov, ki so jih ustvarili stripovski avtorji ali pa so nastale po stripih objavljenih v Stripburgerju, in DJ programom. Poleg animiranih filmov Stripburger v gibanju in Wanted režiserja Borisa Dolenca, ki so nastali po stripih prvotno objavljenih v Stripburgerju, bodo na ogled kratki animirani filmi Mateja Lavrenčiča in Andreja Štularja ter animirani videospot Innocent When You Dream, ki ga je za bend 2-2-2-7 ustvaril Oliver Marčeta.

V sklopu turneje bodo 9. 2. in 10. 2. 2016 v Liegu organizirane tudi stripovske delavnice, ki jih bodo vodili Andrej Štular, Domen Finžgar in »domačin« Jeroen Janssen. Saj ni res, pa je – Slovenca bosta učila Belgijce risat stripe!

Vsekakor se obeta zgoščen in obsežen slovensko obarvani kulturni program sredi francosko govorečega mesta!

To pa še ni vse! Stripburger bo stripovsko obleganje Belgije nadaljeval tudi marca v Tournaiu. Smo na vezi!

___________________________________________________________________________

URNIK:

PREDDOGODEK

L’An Vert, Liege, 4. feb. 2016 – odprtje razstave Salonski: Eden (Matthias Lehman, David Krančan, Marko Drpić, Matija Medved, DK, Sophie Darcq, Mathieu Z. …)

 

GLAVNI DOGODEK

Le Comptoir, Liege, 6. feb. 2016 – Pozor, delo!, odprtje razstave

L’An Vert , Liege, 6. feb. 2016 – Salonski, koncert

 

SPREMLJEVALNI DOGODKI

Le Cercle du Laveu, Liege, 7. feb. 2016 – projekcija animiranih filmov

Le Comptoir, Liege 9. in 10. feb. 2016 – delavnice stripa, mentorji: Andrej Štular, Jeroen Janssen in Domen Finžgar

 

01  0403   10 12 13 14 16 17