Tardi – Vautrin: Krik ljudstva (1. del)

Prvi del monumentalne stripovske mojstrovine in razburljive zgodovinske drame o pariški komuni!


Prevod: Suzana Koncut
Založba ZRC in Forum Ljubljana, zbirka Ambasada Strip #26, november 2021, 164 čb strani, 26,4 x 21 cm, mehka vezava

23,00 Dodaj v košarico

18. marca 1871 so ljudske množice v Parizu prevzele – in si vzele nazaj – oblast v mestu. Tako je nastala pariška komuna, upor ljudstva, ki je od spodaj navzgor želelo zgraditi drugačno družbo. Stripovski album Krik ljudstva, ki ga je po adaptaciji istoimenskega romana francoskega romanopisca in filmskega ustvarjalca Jeana Vautrina ustvaril priznani stripovski mojster Jacques Tardi, vešče prepleta razburljive osebne zgodbe glavnih protagonistov z zgodovinskimi dejstvi ter na izviren in zanimiv način osvetljuje revolucionarne dogodke v francoski prestolnici izpred 150 let.

Zgodba se začne ob zori pariške komune, ko v Seni odkrijejo truplo ženske, ki v roki drži skrivnostno stekleno oko s številko 13. Policijski komisar začne preiskavo, vendar ga bolj  kot primer utopljenke skrbi nemirno vzdušje upora, ki se širi iz delavskih sosesk …

Delo, ki ga odlikuje značilna Tardijeva risarska virtuoznost, se tako v isti sapi bere kot prvovrstna kriminalka, napeta ljubezenska zgodba in veličastna zgodovinska drama, ki se odvija na pariških ulicah ob zvenu revolucionarnih pesmi in vzklikov upanja, obenem pa odpira dragocen razmislek o zgodovinskem pomenu (in mitu) pariške komune pa tudi današnjih družbenoekonomskih neenakostih in možnostih upora proti krivicam in nevzdržnosti trenutnega sistema.

Slovenski prevod te monumentalne stripovske mojstrovine, ki jo je s pretanjenim čutom za različne jezikovne registre in kulturnozgodovinski okvir pariške komune poslovenila Suzana Koncut, je izšel v dveh delih – drugi del je izšel spomladi 2022 – v sozaložništvu Založbe ZRC ter Stripburgerja/Foruma Ljubljana.

Na voljo je tudi komplet Krik ljudstva 1. in 2. del  (cena: 40 €). Za naročilo kompleta nam pišite na burger@mail.ljudmila.org.

 

O AVTORJIH:

TARDI (1946), priznani francoski stripovski avtor in mojster zgodovinskega detajla, je do sedaj ustvaril že več kot 30 stripovskih albumov. Kar nekaj med njimi se jih posveča tragični izkušnji prve svetovne vojne, kar velja tudi za Vojno v jarkih, ki je leta 2012 izšla v slovenskem prevodu. Ustvaril je še serijo stripov o privatni detektivki Adele Blank-Sec, ki velja za eno najbolj priljubljenih francoskih stripovskih junakinj in o kateri je Luc Besson leta 2010 posnel film, serijo stripov o Nestorju Burmi, istoimenskem liku iz kriminalk Lea Maleta, ter še kopico drugih stripov. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim je bil leta 2002 na mednarodnem stripovskem festivalu v Angoulêmu nagrajen tudi njegov strip Krik ljudstva.

Jean VAUTRIN (1933–2015), s pravim imenom Jean Herman, francoski pisatelj in filmski ustvarjalec, ki je kot režiser in scenarist sodeloval pri številnih filmih, kasneje pa se je posvetil le literaturi. Za roman Un grand pas vers le Bon Dieu (1989) je prejel Goncourtovo nagrado, najuglednejšo francosko književno nagrado, za roman Krik ljudstva (Le Cri du peuple, 1998), ki ga je nekaj let kasneje Jacques Tardi predelal v strip, pa je leta 1999 dobil literarno nagrado Louisa Guillouxa.

 

PREDSTAVITEV STRIPA IN POGOVOR:
KRIK LJUDSTVA – 150 LET PARIŠKE KOMUNE
četrtek, 2. december  2021, ob 19.00 / Atrij ZRC, Ljubljana

V pogovoru ob izidu slovenskega prevoda stripa Krik ljudstva, ki ga je povezovala filozofinja Lea Kuhar, so sodelovali še sociolog in politični teoretik Tomaž Mastnak, Uroš Mikanovič iz kolektiva Rdeča pesa ter Peter Stanković, kulturolog in predavatelj na Fakulteti za družbene vede. Pogovor je pospremil nastop ženskega pevskega zbora Kombinat.

Posnetek pogovora si lahko ogledate na YouTube kanalu ZRC.


priredba in risba: Jacques Tardi, po romanu Jeana Vautrina ∙ prevod iz francoščine: Suzana Koncut ∙ avtor uvodnega besedila: Jean Vautrin ∙ uredili: Ana Bogataj, Tanja Skale ∙ jezikovni pregled: Ana Bogataj ∙ grafično oblikovanje, digitalni in ročni črkopis: Katja Kastelic ∙ posebna izdaja revije Stripburger ∙ zbirka Ambasada Strip #26 ∙ izdajatelja: Forum Ljubljana in Inštitut za kulturne in spominske študije ZRC SAZU ∙ založnika: Forum Ljubljana in Založba ZRC ∙ tisk: Cicero, Begunje, d. o. o. ∙ obseg: 164 strani ∙ Ljubljana, november 2021 ∙ cena: 23 €

Priredba romana Jeana Vautrina Le Cri du peuple (Éditions Grasset & Fasquelle, 1999)
Krik ljudstva (orig. Le Cri du peuple) je prvotno izhajal med letoma 2001 in 2004 v francoščini pri belgijski založbi Casterman v obliki 4 samostojnih stripovskih albumov, leta 2011 pa je pri isti založbi izšel še v integralni obliki.

Izdajo je sofinancirala Javna agencija za knjigo RS. Izdano s podporo Programa za pomoč pri izdaji knjig, ki ga izvaja Francoski inštitut.

Dogodek poteka v soorganizaciji knjigarne AZIL in revije Stripburger ter ob finančni podpori Javne agencije za knjigo Republike Slovenije ter Francoskega inštituta v Sloveniji.