Tiskarski laboratorij Olafa Ladoussa

/vezja in linorezi/
7. – 31. oktober 2015,
Galerija DLUL, Breg 22, Ljubljana

 

olaf_ladousse_pez_www

V Madridu živeči avtor francoskih korenin bo na svoji krstni samostojni predstavitvi v Ljubljani razstavil serijo grafik, povečini linorezov, pri čemer je galerijska postavitev obogatena še s serijo unikatnih elektronskih glasbil.

Za Ladoussev likovni izraz na polju grafike je značilna preprosta ter izčiščena risba, ki jo avtor nadgrajuje s številnimi vplivi iz sodobne (pop)kulture in ulične umetnosti, neredko pa se oplaja tudi pri tradiciji stripa oziroma animacije, kjer je Ladousse prav tako nadvse plodovit ustvarjalec. Njegova eklektična likovna govorica pogosto temelji na principu kolaža; avtorjeve figuralne kompozicije zaznamujeta igriva svežina in sintaksa, ki ji ne manjka ironičnih podtonov in pretanjenega humorja. Ladoussov ustvarjalni navdih se praviloma napaja v vsakdanjih prizorih in situacijah, pri čemer se avtor rad poigrava s prepletanjem različnih oblik, tekstur in barv, tudi zaradi česar se njegova dela pogosto spogledujejo z nadrealizmom in fantastiko. S sopostavljanjem različnih vizualnih elementov tvori Ladousse nove pripovedne celote, barvite in sugestivne vinjete, ki dopuščajo najrazličnejše interpretacije, četudi lahko v njih pogosto razbiramo tudi kritične poudarke, s katerimi naslavlja številne aktualne teme sodobnosti.

Olaf Ladousse je znan tudi po svojih unikatnih glasbilih, ki jih izdeluje iz zavrženih elektronskih igrač in različnih predmetov. Tako imenovani doo-rags so male hrupne napravice, hkrati pa tudi svojevrstni umetniški objekti, ki se s svojo likovno podobo izvrstno ujamejo z avtorjevim grafičnim delom. Avtor bo s pomočjo teh glasbil ob otvoritvi razstave skupaj s Carmen Espina izvedel tudi glasbeni performans.

olaf_ladousse_doorags

Olaf Ladousse je hiperaktivni raziskovalec likovnega medija in zvoka. Leta 1992 je zaključil šolanje na Les Ateliers ENSCI (National Advanced School of Industrial Design) v Parizu. Ladousse je objavil več samostojnih izdaj stripov, soustvaril (uredil in zrisal) pa tudi več stripovskih zbirk. Pri svojem delu združuje strip z grafiko, stripovske elemente pa vključuje tudi v svoje glasbene instrumente. Ladousse je obenem tudi založnik enega najstarejših stripovsko-grafičnih fanzinov z imenom Que Suerte.

Poleg likovnega ustvarjanja se Ladousse ukvarja tudi z izdelovanjem neonskih svetil in avtorskih glasbil iz igrač (doo rag). Skupaj s partnerico Carmen Espina sta ustanovila glasbeno skupino LCDD; z zvočnimi performansi kvartet LCDD pogosto nastopa ob nemih filmih in drugih priložnostih. Olaf Ladousse je kot ilustrator v zadnjih let objavil več del v španskih tiskanih medijih in revijah. Ladousse je tudi član grafičnega združenja El Cartel. Samostojno ali z El Cartelom je sodeloval na številnih razstavah v domovini in mednarodnem prostoru.

 www.olafladousse.com

Razstava bo na ogled do 31. 10. 2015.
Odpiralni čas: torek ̶ sobota: 12.00 ̶ 20.00, nedelja: 10.00 ̶ 14.00
Koprodukcija: DLUL, studio tipoRenesansa.
Razstava je tudi del programa 3. festivala stripa STRIPOLISFEST 2015, ki se bo med 7. in 10. oktobrom 2015 odvil na različnih ljubljanskih prizoriščih. 

olaf_ladousse_cuernos_www
SPREMLJEVALNI PROGRAM ob gostovanju Olafa Ladoussa:

DELAVNICA LINOREZA
studio tipoRenesansa, Breg 22, LJ., sobota, 10. oktober 2015, 10.00-18.00

Enodnevna brezplačna delavnica linoreza, ki jo bo vodil Olaf Ladousse, je namenjena vsem tistim (starejšim od 12 let), ki bi radi osvojili osnovne veščine te stare grafične tehnike ali jih nadgradili pod mentorstvom prekaljenega mojstra. Asistiral bo Andrej Štular.

Prijave na delavnico: core@mail.ljudmila.org, ali na 031 401 556

 

GLASBENI PERFORMANS IN POGOVOR Z AVTORJEMA RAZSTAVE
Galerija DLUL, Breg 22, LJ., ponedeljek, 12. oktober 2015, ob 19.00

Ponovitvi otvoritvenega glasbenega performansa, ki ga bosta na svojih glasbilih (t.i. doo−rags) izvedla Olaf Ladousse in Carmen Espina, člana dueta LCDD, bo sledil pogovor, kjer bosta avtorja spregovorila o svojem delu in o umetnosti nasploh. Pogovor bo moderiral Bojan Albahari, član uredništva revije Stripburger.

 

RAZSTAVA V STUDIU TIPORENESANSA
studio tipoRenesansa, Breg 22, ponedeljek, 12. oktober 2015, ob 20.00

Olaf Ladousse bo bivanje v Ljubljani izkoristil tudi za snovanje novega stripovskega dela. Avtor ga bo izdelal in natisnil v studiu tipoRenesansa, kjer bo novo stripovsko delo tudi razstavljeno. Sočasno bodo v studiu predstavljene tudi grafike, nastale na delavnici linoreza.

 

photoDK_Olaf_Ladouss_08 photoDK_Olaf_Ladouss_23photoDK_Olaf_Ladouss_20 photoDK_Olaf_Ladouss_21photoDK_Olaf_Ladouss_27   photoDK_Olaf_Ladouss_29 photoDK_Olaf_Ladouss_30 photoDK_Olaf_Ladouss_31 photoDK_Olaf_Ladouss_32 photoDK_Olaf_Ladouss_40 photoDK_Olaf_Ladouss_41 photoDK_Olaf_Ladouss_43 

__________________________________________

Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana
Koprodukcija: studio tipoRenesansa
Razstavo in delavnico sofinancirajo Ministrstvo za kulturo, MOL – Oddelek za kulturo in Francoski inštitut v Sloveniji