ULRICH SCHEEL: Les six coups de Philadelphia

ULRICH SCHEEL: Les six coups de Philadelphia 

Éditions FLBLB, Poitiers, 2007; 240 strani, francoščina

Tudi zmerno zainteresiran ljubitelj stripov ve, da iz Nemčije ne izhaja toliko znanih stripovskih imen, kot na primer iz frankofonskih dežel. Knjiga, kakršna je Les six coups de Philadelphia Ulricha Scheela (naslov bi lahko prosto prevedli kot Šest strelov Filadelfije), je zato svojevrstna poživitev. (Čeprav je pomenljivo, da je strip izšel pri francoski založbi FLBLB).

Prizorišče zgodbe je Filadelfija v začetku 80-ih … Le da je ta Filadelfija v nekdanji NDR, da šteje kvečjemu ducat ali dva kmečkih hiš in da je (razen imena) na njej kaj malo posebnega. Ampak za brata Uweja in Alexa ter njunega pajdaša Grolfa, tri lokalne mulce, poletne počitnice niso dosti drugačne kot za njihove vrstnike širom po svetu. Kadar se naveličajo oponašati vojake iz bližnje sovjetske baze, ko vržejo v ribnik Sabine, »edino punco na vasi«, in nimajo pri roki vsaj kakšnega prigrizka, s katerim bi si krajšali čas, tedaj nanje z vso težo pritisneta dolgčas in brezdelje. Dneve tako preživljajo ob poležavanju okoli svojega skrivališča – odsluženega, podrtega silosa.

Star revolver in šest nabojev, ki jih Uwe in Alex stakneta v babičini hiši, so tako dobrodošla poživitev počitniškega mrtvila. Fantje se odločijo, da ne bodo mirovali, dokler ne pokurijo vsega streliva. Od strela do strela se njihovo razpoloženje spreminja: od začetnega strahospoštovanja do najdbe v smeri naraščajoče samozavesti. Tako so tudi pri svojih strelskih podvigih čedalje bolj podjetni. Prvič pomerijo na gozdič, v katerem Alex vidi pošast, nato na nič hudega slutečo ptico. Stvari postanejo še bolj zanimive, ko si tudi Sabine, ob pomanjkanju družbe svojega spola, uspe izboriti članstvo v skupini. Privoščijo si preizkušnjo v slogu Villiama Tella in se celo zapletejo v »tretjo svetovno vojno« s sovjetskimi vojaki na orožnih vajah. Tam nekje iz grmovja za njimi opreza še Tobias, vaški bebček … Njihovo misijo – pokuriti vseh šest nabojev lahko spremljamo kot nostalgičen spomin na lastno otroštvo in neumnosti, ki spadajo zraven, hkrati pa so na preizkušnji naši živci: Ali bo šlo vseh šest strelov mimo brez kolateralne škode? Po razpoloženju je strip blizu kakšnemu Fair Weather Joeja Matta, s tem da ga nadgradi s sklepnim preobratom, ki da koncu drugačen ton.

Strip je v celoti izrisan kot serija laviranih risb, pri čemer sta na posamezni strani le poredko več kot dve. Skupaj z opustitvijo okvirjev in z vsenavzočo belino, v kateri se izgubljajo ozadja, deluje celota zelo zračno. S svojo sproščeno, fluidno linijo ter z nostalgično, a zelo pristno zgodbo Scheel spominja na bolj grobo, realistično različico svojega rojaka Mawila. (GR)