Vse poti vodijo v Angoulême!

STRIPBURGER NA 45. MEDNARODNEM STRIPOVSKEM FESTIVALU ANGOULÊME
25–28. januar 2018, Angoulême, Francija

Angouleme_Logo

Vse poti vodijo v Angoulême – vsaj za stripovske navdušence, avtorje, založnike in druge stripovske profesionalce iz širnega sveta. Med katere se seveda s ponosom prišteva tudi Stripburger – in to že častitljivih 25 let!

Po več letih premora se ekipa Stripburgerja ponovno odpravlja v evropsko Meko stripa, mestece Angoulême na zahodu Francije, kamor se vsako leto konec januarja zgrne reka striparskih romarjev tako iz Francije kot iz drugih koncev sveta. Največji francoski stripovski festival, drugi največji tovrstni festival v Evropi in tretji največji na svetu bo tokrat potekal že petinštiridesetič, o njegovi veličini in pomembnosti pa govorijo že same številke: v štirih dneh festival obišče več kot 200.000 obiskovalcev, 2000 avtorjev, 6500 stripovskih strokovnjakov in profesionalcev ter več kot 800 novinarjev. Na festivalskem sejmišču se bo letos predstavilo več kot 300 malih in velikih stripovskih založnikov, pester program festivala pa bo zaobjemal še stripovske razstave, pogovore z vrhunskimi avtorji, delavnice, risane koncerte, filmske projekcije in druge stripovsko obarvane dogodke. Eden izmed letošnjih fokusov festivala je tudi japonski strip s preglednima razstavama kultnih avtorjev mang, kot sta Osamo Tezuka in Naoki Urasawa. Na festivalu podelijo tudi več prestižnih stripovskih nagrad, med drugim tudi nagrado v kategoriji najboljši alternativni strip, med prejemnike katere se je leta 2001 za vse večne čase zapisal tudi Stripburger.

Tokrat se bo Stripburger pisanemu festivalskemu občestvu predstavil na stojnici v okviru paviljona neodvisnih in alternativnih  založnikov, kjer bo kot pretekli nagrajenec festivala imel čast postaviti na ogled tudi razstavo tiskovin iz obdobja 25 let delovanja na področju alternativnega stripa.

A časa za počitek na preteklih lovorikah ne bo, saj je angoulêmski stripovski festival več kot odlična priložnost tako za raziskovanje in seznanjanje s smetano sodobne francoske in svetovne stripovske produkcije kot za predstavitev “eksotičnih” vrhuncev slovenskega stripa mednarodnemu občestvu. Festival, ki se ga tradicionalno udeležujejo avtorji in založniki z vsega sveta, namreč odpira vrata v bogat, a zahteven francoski stripovski trg ter omogoča številne povezave in priložnosti za sodelovanje na mednarodnem stripovskem področju.

Barve domače revije in slovenskega stripa bodo med 25. in 28.  januarjem na festivalu zastopali člani Stripburgerjevega uredništva David Krančan, Bojan Albahari in Tanja Skale, kurator Matjaž Brulc, slovensko stripovsko odpravo v Angoulêmu pa bodo še dodatno okrepili predstavnik založbe in Strip.art.nice Buch Anže Buh ter risarsko-scenaristični dvojec Izar Lunaček in Nejc Juren.

Več o programu festivalu si lahko preberete na: http://www.bdangouleme.com/

Naj se sliši glas o slovenski stripu v deveto vas!

Angouleme 1 (59)

Angouleme 1 (50)

Angouleme 1 (51)

PREDSTAVITEV:
Stripolis | Angouleme: francoska meka stripa, 21. 3. 2018, Kino Šiška
foto: Anže Buh

—————————————————-
Program Foruma Ljubljana sofinancirata MOL-Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo. Založniški program in mednarodna gostovanja revije Stripburger podpira Javna agencija za knjigo RS (JAK).