Winshluss: Pametna opica

winshluss_pametna_opica_w

Zabavna in bizarna odisejada o boju za obstanek v prazgodovinski džungli izpod peresa enega vodilnih predstavnikov francoskega undergrounda!


Prevod: Mateja Seliškar Kenda
Spremna beseda: Gašper Rus (Kaj se lahko naučimo od pametne opice?)
Zbirka Ambasada Strip #21, november 2018, A4-, 108 čb str.

12,00 Dodaj v košarico


V pradavni džungli vas vsak preslišan pok vejice lahko stane življenja. Če si dovolj oprezen, da ne postaneš kosilo koga drugega, pa tukaj ni tako slabo. Zrela banana, sočen mehkužec, meden panj – vse je na dosegu roke! A mali velikonosi opičnjak, junak zgodbe, obrača oči tudi po godnih samicah. Pot njegovi sli zapira ljubosumni vodja tropa, ki ne trpi vsiljivcev v svojem haremu. Pri tem bi najbrž tudi ostalo, nato pa niz bližnjih srečanj z lačnimi plenilci bistrega opičnjaka primora, da zapusti rodno džunglo … Kdo ve, morda bo na svoji nenačrtovani odisejadi po prazgodovinskem svetu prišel na idejo, kako izboljšati svoj družbeni status?

Zabavna in čudovito bizarna stripovska odisejada o boju za obstanek v prazgodovinski džungli, ki bolj kot ne brez besed ter z veliko mero humorja in cinizma oriše glavne značajske poteze celotne vrste, ki se tu rojeva in ki bo v milijonih let zavladala Zemlji. Vas zanima, kaj se lahko danes naučimo od pametne opice? Vsekakor čtivo, ki navrže precej kosti za glodanje! Tako dobesedno kot figurativno.


O AVTORJU:

VINCENT PARONNAUD  aka WINSHLUSS (La Rochelle, 1970) je francoski stripar, filmski ustvarjalec, glasbenik in še kaj. S svojo brezkompromisnostjo, kot tinta črnim humorjem in veseljem do ustvarjanja bizarnih, a kompleksnih stripovskih svetov je izrezan predstavnik francoskega undergrounda. Poznavalci ga pomnijo po naslovih, kot so Dobrodošli v klubu smrti, Super Negra, Pat Boon in Pametna opica, s Pinocchiom pa je zaslovel tudi v širši stripovski javnosti (nagrada za najboljši album na festivalu stripa v Angoulêmu leta 2009). Skupaj z Marjane Satrapi je njen roman v stripu Perzepolis adaptiral v celovečerni animirani film (2007), ki je tako pri gledalcih kot pri kritikih doživel velik uspeh. Med drugim je tudi soavtor nekaterih duhovitih in inovativnih razstav pod okriljem kolektiva Les Requins Marteaux; eno od njih, Muzej Feraille, smo videli tudi v Ljubljani (2007).

O STRIPU:

Vid Bešter: Ljubezen močnejšega, recenzija, Radio Študent, 18. 1. 2019


Izdajatelj: Forum Ljubljana / posebna izdaja revije Stripburger /zbirka Ambasada Strip #21 / gl. in odg. urednica zbirke: Katerina Mirović.
Avtor: Winshluss , scenarij Epiloga: Jean-Louise Capron.
Prevod: Mateja Seliškar Kenda.

Spremna beseda: Gašper Rus.
Grafična oprema in črkopis: Katja Kastelic.
Jezikovni pregled: Ana Bogataj.
Uredili: Katerina Mirović in Ana Bogataj.
Pametna opica (orig. Smart Monkey) je bila prvič objavljena leta 2004 pri francoski založbi Cornelius.
Izdajo je sofinancirala Javna agencija za knjigo RS.
Vizualni material: © Winshluss & Cornélius 2004.
Distribucija: Buča knjigotrštvo.  Na voljo v naši spletni striparni in v vseh stripu prijaznih knjigarnah.
Za dodatne informacije in recenzijske izvode pišite na: burger@mail.ljudmila.org.