Zaključek natečaja Živel strip! Živela animacija! 2021

Nagradni natečaj za strip in animacijo za učence in dijake iz Slovenije in Furlanije-Julijske krajine je prišel h kraju!

Na natečaj je letos prispelo 311 stripovskih del, ki jih je ustvarilo 272 učencev in 36 dijakov iz Slovenije, sodelovalo pa je 26 osnovnih in 5 srednjih šol ter 36 posameznikov. 96 osnovnošolcev in 7 srednješolcev je ustvarilo 42 kratkih animiranih filmov.

Kljub epidemiji in izobraževanju na daljavo so žirijo dela, ki so prispela na natečaj, navdušila tako po vsebinski plati kot tudi z različnimi pristopi k likovnemu pripovedovanju zgodb. Trenutne razmere so zaznamovale tudi ustvarjalne podvige mladih, saj se precejšen del stripov in animacij na različne načine ukvarja s problematiko epidemije koronavirusa. Nekatere zgodbe izhajajo iz literarnih predlog Danteja Alighierija, druge iz zgodb Josipa Jurčiča in s tem obeležujejo obletnici smrti obeh piscev (700 oz. 140 let). V nekaterih kot glavni lik nastopa Beli zajec Gabrielle Giandelli, v drugih Pesta, prejeli pa smo tudi številne stripe, ki so si jih v celoti zamislili mladi ustvarjalci sami. Med avtorji stripov in animacij smo zasledili tudi nekaj naših znancev, ki so z novimi deli pokazali razvoj svojega avtorskega izraza. Ugotavljamo, da je strip oz. animacija del njihovega mladostniškega ustvarjalnega vsakdanjika in da imajo potencial, da se s stripom ali animacijo ukvarjajo tudi profesionalno.

Žirija v sestavi: Gašper Rus (avtor), Katerina Mirović (Stripburger), Andreja Goetz (društvo Slon) ter Alessandro De Ioannon in Paola Bristot (združenje Vivacomix) se je sestala 7. aprila 2021 in izbrala glavne nagrajence in podelila (posebna) priznanja.
Vsi udeleženci prejmejo čisto svež mini strip Prazgodovinska izmena, ki ga je prav v ta namen ustvaril 18-letni Vid Černivec, eden od nagrajencev lanskega natečaja.

SEZNAM NAGRAJENCEV 2021

RAZSTAVA UDELEŽENCEV NATEČAJA
Galerija Kriva stena, Metelkova 6, Ljubljana
NA OGLED: od petka, 16. aprila 2021, od 16.ure dalje // do 2. 5. 2021

Ker se zaradi virusne situacije naše običajno srečališče, Trubarjeva hiša literature, od lanskega leta še ni odprlo, predvidenega programa ob zaključku natečeja ne bo, bomo pa razstavo postavili v naši priročni Galeriji Kriva stena na stopnišču, ki vodi do uredništva revije Stripburger, na Metelkovi 6 (zvonec Forum).

Razstava bo na ogled od petka, 16. aprila 2021, od 16. ure dalje. Razstavo si bo moč ogledati do 2. maja 2021: ob torkih (10.00−14.00), četrtkih (16.00−20.00) in sobotah (11.00−15.00) vas bo pričakal eden od članov uredništva revije Stripburger. Po dogovoru so možni tudi ogledi v drugih terminih (kontakt: Tanja Skale, burger@mail.ljudmila.org).

Nagrajeni animirani filmi bodo oktobra na ogled na Mednarodnem dnevu animiranega filma v Slovenski kinoteki v Ljubljani.

FOTOGALERIJA (foto: DK):


Nagrade prispevajo: Klub Marindolus Kranj, revije Ciciban, Cicido, Pil, Stripburger, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta in RogLab.
Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana, Viva Comix, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta, v sodelovanju z revijami: Ciciban, Cicido in PIL, RogLab / Projekt sofinancirata Ministrstvo za kulturo in MOL – Oddelek za kulturo. / Donator: Klub Marindolus Kranj,
www.taborjenje.info