Zaključek natečaja Živel strip! Živela animacija! 2022

Živel strip! Živela animacija! 2022
razstava del z natečaja, projekcije animiranih filmov in podelitev nagrad
Trubarjeva hiša literature, Ljubljana

ODPRTJE: petek, 8. april 2022, ob 17.00
Razstava bo na ogled do 26. 4. 2022.


Živel strip! Živela animacija! je izviren in večplasten mednarodni projekt na področju stripa in animiranega filma, ki smo ga zasnovali skupaj z združenjem Vivacomix iz italijanskega Pordenona. Namen projekta je spodbujanje stripovske ustvarjalnosti in animacije, branja ter splošnega vizualnega izobraževanja, predvsem pa popularizacija stripa in animiranega filma med mlajšo publiko.

Ob predstavitvi dvojice avtorjev iz Slovenije in Italije (letos sta to bila slovenski strip avtor, ilustrator in animator Igor Šinkovec ter mlada italijanska stripovska avtorica UPATA, katerih razstavo smo si lahko ogledali v metelkovski Galeriji Alkatraz) predstavlja osrednji sklop projekta natečaj za mlade striparje in animatorje iz Slovenije ter italijanske pokrajine Furlanija – Julijska krajina: poleg vseh prispelih del na natečaj bomo na razstavi v Trubarjevi hiši literature spoznali njegove zmagovalce in jim predali zaslužene nagrade.

Ob odprtju se obeta krajši kulturni program z ogledom animiranih filmov za najmlajše iz zakladnice programa Slon, ki nastaja pod taktirko ljubljanskega mednarodnega festivala animiranega filma Animateka. Predstavniki Animateke so sodelovali tudi v izboru nagrajencev in prispevajo tudi nagrade za izbrane animatorje.

Veseli nas, da korona ni ustavila stripovskega virusa in zatrla animatorskih podvigov in da tudi ni bila prevladujoča tema prispelih del.

Na natečaj je letos prispelo 499 stripovskih del, ki jih je ustvarilo 449 učencev in 101 dijak iz Slovenije, sodelovalo pa je 43 osnovnih in 9 srednjih šol ter 5 posameznikov. Preko 100 osnovnošolcev in 2 srednješolca je ustvarilo 28 kratkih animiranih filmov.

Žirija se je sestala 25. marca 2022, izbrala glavne nagrajence in podelila (posebna) priznanja.

Vsi udeleženci natečaja prejmejo čisto svež mini strip Afrika je v meni, ki ga je prav v ta namen ustvaril enajstletni Ruben Gombač, eden od nagrajencev lanskega natečaja.


Odpiralni čas Trubarjeve hiše literature: tor.–pet.: 10.00–18.00, sobote (izjemoma): 10.00–14.00

Nagrade prispevajo: Klub Marindolus Kranj, revije Ciciban, Cicido, Pil, revija Stripburger, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta in RogLab.
Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana, Viva Comix, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta
Koprodukcija: Center Rog, Trubarjeva hiša literature, KUD Mreža
V sodelovanju z revijami: Ciciban, Cicido in PIL
Projekt sofinancirata Ministrstvo za kulturo in MOL – Oddelek za kulturo.
Donator: Klub Marindolus Kranj