Živel strip! Živela animacija! 23

ŽIVEL STRIP! ŽIVELA ANIMACIJA! 23
mladinski natečaj za strip in animacijo
www.zivelstrip.net

ROK ZA PRIJAVE: 15. marec 2022
Prijavnica

RAZSTAVI
Timon Leder & Romeo Toffanetti, nova galerija, Trg revolucije 9, Maribor, 19. 1.—18. 2. 2023
Razstava del udeležencev natečaja, Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva ulica 7, Ljubljana, 8.–26. 4 2022

 


 

Združenje Viva Comix, revija Stripburger in festival Animateka v okviru projekta ŽIVEL STRIP! ŽIVELA ANIMACIJA! 23 razpisujejo nagradni natečaj za strip in animacijo. Natečaj podpirata Ministrstvo za kulturo in MOL – Oddelek za kulturo, partnerji projekta pa so revije Ciciban, Cicido in Pil, Pekarna Magdalenske mreže, Društvo Slon, Divja misel, Center Rog in Klub Marindolus Kranj.

 

PRAVILNIK

Na natečaj se lahko prijavijo šolarji in dijaki iz Furlanije – Julijske krajine in iz Slovenije.

Natečaj je razdeljen v dve kategoriji:
−  strip,
−  animacija.

V navdih ponujamo prizorišče iz animiranega filma Podlasica slovenskega animatorja Timona Ledra ter psa Shiwerja in Kowalskega italijanskega stripavtorja Romea Toffanettija.

1) TEMA RAZPISA:

a) Kdo so obiskovalci zibajočih se dreves v puščavi, kdo živi v njihovih krošnjah? Na kakšen način jih ohranjajo pri življenju? Kako pri tem sodelujejo obiskovalci in ali so sploh pripravljeni sodelovati? Kdo so ti mimoidoči in ali se zavedajo vrednosti teh poslednjih dreves? Narišite zgodbo, ki bo prikazala to deželo, njene prebivalce, njihov vsakdan ali pa kakšno posebno dogodivščino. Pomislite, zakaj je dežela pusta in kako skrb njenih prebivalcev za naravna bogastva prispeva k vsakdanjemu življenju na planetu.

b) Narišite vsakdanjik Shiverja in Kowalskega v njunem domu in na vrtu. Kdo so njuni prijatelji, kdo jim povzroča preglavice, kaj jih najbolj zanima, česa se najbolj veselita?

c) prosta tema

2) PRIJAVLJENA DELA SO LAHKO:

stripovske zgodbe, narisane v poljubni tehniki (vključno z računalnikom), formata A3, poljubnega števila strani.

animacije, v klasični ali računalniški tehniki.

3) Učenci in dijaki se lahko na razpis prijavijo samostojno ali v skupini, z mentorjem ali brez.

4) ODDAJA DEL: Stripi morajo biti oddani po pošti skupaj z izpolnjeno prijavnico (slovenski šolarji) na naslov: Stripburger/Forum Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana. Animacije pošljite na jelena.dragutinovic@animateka.si.

5) ROK ODDAJE: sreda, 15. marec 2023.

6) ŽIRIJA: Timon Leder in Romeo Toffanetti (avtorja), Katerina Mirović (Stripburger), Paola Bristot (Viva Comix) in Andreja Goetz (Društvo Slon) bo izbrala nagrajence.

7) NAGRADE:

STRIP: Podelili bomo 3 glavne nagrade – 3 knjižne bone v vrednosti 100 evrov. Poleg glavnih nagrajencev bo žirija izbrala še 5 avtorjev, ki se bodo lahko v soboto, 15. aprila 2023, udeležili enodnevne delavnice izdelave stripovske majice v RogLabu v Ljubljani. Žirija bo podelila še posebno nagrado, 6-dnevno taborjenje Mini Gorindol na Kolpi v Gorenjcih pri Adlešičih (za eno osebo) julija ali avgusta. Več o taborih na: www.taborjenje.info. Točni termini bodo objavljeni spomladi 2023.  Nagrada je vredna 229 eur, to vrednost pa je možno upoštevati tudi kot popust pri daljših terminih (14 ali 10 dni). Nagrade se ne da zamenjati za denar. Vsi udeleženci natečaja bodo za sodelovanje prejeli knjižno nagrado, mini strip. Vsa stripovska dela bomo tudi razstavili.

ANIMACIJA: Zmagovalcem v kategoriji animacije bomo podelili 4 nagrade. Prva nagrada je udeležba na delavnici animacije Slon, akreditacija (prost vstop) za festival Animateka in izbor festivalskih izdelkov. Druga nagrada je udeležba na delavnici animacije Slon in akreditacija za Animateko. Tretja in četrta nagrada sta akreditacija za Animateko (dec. 2023, Ljubljana). Zmagovalna animacija bo na ogled na spletu ob praznovanju Mednarodnega dneva animiranega filma v sodelovanju z DSAF (28. 10. 2023) in v programu Animakids festivala Piccolo Festival dell’Animazione (dec., Italija). Vsak udeleženec natečaja na področju animacije prejme listanko.

8) RAZSTAVA del avtorjev likov natečaja, ki bo prikazala animirane filme, stripe in risbe Timona Ledra in Romea Toffanettija, bo na ogled v novi galeriji na Trgu revolucije 9 v Mariboru (19. 1.—18. 2. 2023).

9) Odprtje RAZSTAVE stripov udeležencev natečaja in podelitev nagrad bo v Ljubljani v petek, 7. aprila 2023, ob 17. uri, v Trubarjevi hiši literature, Stritarjeva ul. 7. Ob odprtju si boste lahko ogledali tudi Animatekin program animiranih filmov. Stripi bodo na ogled do 26. aprila 2022. Ob sobotah ob 11. uri načrtujemo vodstva.

INFORMACIJE IN DRUGA PODPORA:
Stripburger / Forum Ljubljana
core@mail.ljudmila.org, 031 401556 (Katerina)
www.zivelstrip.net
PRIJAVNICA (word)
BESEDILO NATEČAJA Z PRIJAVNICO (pdf)


O AVTORJIH IN TEMI:

TIMON LEDER (1986) aktivno ustvarja na področju animiranega filma in se ukvarja z izobraževanjem otrok. Leta 2013 je diplomiral na temo otroškega razumevanja filmske govorice v različnih razvojnih obdobjih. Svoje akademsko znanje je dopolnil na šoli za animacijsko režijo v Franciji (La Poudrière) ter ESAG Penninghen v Parizu. Njegov študentski animirani film Delo (z Urbanom Breznikom, 2012) je bil prikazan na več kot 40 festivalih po svetu, podoben uspeh je požel tudi njegov prvenec Podlasica (Invida, 2017). Letos je zaključil svoj drugi avtorski profesionalni animirani film Mišja hiša (8’, Invida, 2022). Ustvaril je 9 kratkih študijskih animiranih filmov in profesionalno sodeloval pri mnogih drugih: seriji Ki-Ki-Do in Tako zraste, Cipercoper (16’), Martin Krpan (24’), risana špica in efekti za mladinski celovečerec Košarkar naj bo (Gustav Film), Prava Pepelka (12’, 2021) itd.  Poučuje na Akademiji umetnosti v Novi Gorici, pri svojem Zavodu Dagiba vodi redne tečaje in daljše delavnice animiranega filma za otroke in odrasle ter vodi izobraževanja za pedagoge pri Zavodu ZVVIKS. Je soavtor in ilustrator pri ustvarjanju prvega slovenskega priročnika o animaciji za šole in vrtce Animirajmo! (2016) in strokovni recenzent prevoda srednješolskega učbenika Skrivnosti animatorja (Julia Peguet, 2021).

V animiranem filmu Podlasica Timona Ledra (Invida, 2017) je glavno prizorišče pusta dežela, posejana s podrtimi DREVESI. Redka so živa, rodovitna drevesa, polna žarečih sadežev. Zaradi zaobljenega dna so drevesa ves čas nestabilna. V ravnotežju in s tem pri življenju jih ohranjajo živali, ki živijo v krošnji drevesa. Naj prišepnemo, da jih vodi čisto pravi dirigent. Ker so glasna, pogosto privabijo nezaželena, občasno pa tudi prijetna bitja, s katerimi si podelijo plodove teh posebnih dreves.

 

ROMEO TOFFANETTI (1963) je risar, slikar in režiser, ki se je v Buenos Airesu rodil italijanskim izseljencem. Leta 1989 je začel sodelovati z založnikom Sergiom Bonellijem in kot ilustrator vstopil v ekipo Nathana Nevera. Sodelovanje se nadaljuje še danes. Poleg risanja se ukvarja tudi z režijo. Leta 2005 je napisal scenarij in režiral kratki film The Last Show, za katerega je na filmskem festivalu v Torinu leta 2006 prejel nagrado za scenarij. Leta 2006 je napisal scenarij in režiral film Rockstalghia, ki pripoveduje zgodbo o Great Complotto, punk gibanju, ki se je razvilo v Pordenonu v osemdesetih. Po produkciji plošče (A Fine Day Between Addictions kantavtorja Diega Sandrina) in režiji videospotov za klasično glasbo je Toffanetti 2009 napisal in režiral kratki film 5, ki je nastal v koprodukciji kalifornijske produkcijske hiše Real Ideas Studio in je bil premierno prikazan na filmskem festivalu v Cannesu tistega leta.

SHIVER in KOWALSKY sta glavna junaka kratkih komičnih stripovskih zgodb. Shiver je muhasta psička, nizkorasla in nedoločljive pasme, medtem ko je Kowalsky ogromen kuža pasme leonberger, ki je po drugi strani miren in zaščitniški. Živita v svojem svetu, ki obsega hišo z vrtom, kjer se dogaja vse živo. Shiver je tista, ki Kowalskega nenehno vleče v stalno nove prigode in težave, te pa se vedno končajo na zabaven način. Strip ima tudi didaktično vrednost in je poučen glede tega, kaj psi sporočajo s svojo telesno govorico, kaj imajo in česa nimajo radi v svojih odnosih z ljudmi, kako je treba pristopati do njih in čemu se je pri tem treba izogibati. Strip tako poleg gole zabave tematizira tudi spoštovanje in sprejemanje drugačnosti ter poživljajoče sobivanje med tistimi, ki se v naravi in značaju med seboj izrazito razlikujejo.


Dodaten vizualni material je na voljo TUKAJ.

Producenti, partnerji, sofinancerji projekta: