Handyburger

NASLOVNICA: Jakob Klemenčič (Slovenija)
STRIPI: Ivana Filipović, Mladen Oljača, Nikola Vitković, Wostok, Ivan Grubanov, Saša Mihajlović, Mr. Stocca, Krle, Lola Milošev (Jugoslavija), Matthias Lehmann (Francija), Iztok Sitar, Andrej Štular, Romeo Štrakl, Matjaž Bertoncelj, Damijan Sovec, Jure Meden, Nashy (Slovenija), Bastian M. S. (Švica), Mark Hendriks, Marcel Ruijters, Chris Crielaard (Nizozemska), Ilia Kitup (Rusija), Vjeran Miljenović (Hrvaška)
HRBTNA STRAN: Saša Mihajlović (Jugoslavija)


april 1998, 56 strani
RAZPRODANO

Društvo YHD je dalo pobudo za skupni projekt in Stripburger vam ponosno predstavlja novo posebno izdajo z naslovom Handyburger. Ta izdaja se zgleduje po prejšnjih tematskih antologijah, kot so bile recimo koledar Anti-naci koledar, EkoBurger, zbirka razglednic o človekovih pravicah in nenazadnje tudi Stripburek, antologija vzhodnoevropskega stripa.

Izdaja je nastala kot rezultat mednarodnega natečaja, za katerega smo prejeli dela 50 avtorjev iz 10 različnih držav. Kmalu je postalo jasno, da so sodelujoči avtorji besedi “hendikepiran” in “deprivilegiran” razumeli zelo ozko, saj se je večina omejila na prikaz zgolj fizične oblike hendikepa. Glavni razlog za to je najverjetneje bilo površno poznavanje te zelo specifične tematike. Finalni izbor zgodb je bil opravljen zahvaljujoč dolgim in živahnim razpravam žirije, ki so jo sestavljali tako člani YHD kot uredniškega odbora Stripburgerja. Zmaga pripada obema stranema, izbor pa je rezultat kompromisa, a smo vsaj zadovoljili Njeno Veličanstvo Demokracijo. Ostale Stripburgerjeve izdaje so sicer v formatu A4, a smo se tokrat odločili za manjši format, ki je preprosto bolj “handy”, torej priročen. Lahko ga berete na sredstvih javnega prevoza, ne da bi ga morali posebej skrivati pred radovednimi sopotniki. Prav tako bo Handyburger varen tudi pred neverniki v čakalnicah.

Zakaj v angleščini? V času ameriške kulturne prevlade se morda ta izbira zdi konzervativna in ziheraška, ampak ima vseeno svoje prednosti. Na ta način se bo privilegij branja stripov o deprivilegiranih razširil čez celo zemeljsko oblo, saj celo nekateri Američani razumejo angleško.

Zmagovalci natečaja so: M. S. Bastian, Chris Crielaard, Ivan Grubanov, Mladen Oljača in Iztok Sitar.