David Krančan: Pijani zajec – razstava

krancan_pijani_zajec_izrez1

nov stripovski album in samostojna razstava Davida Krančana

ODPRTJE RAZSTAVE: sreda, 18. november 2015, ob 20:00
Galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto, Ljubljana.
Na ogled do 11. decembra.

Ob letošnji izdaji novega stripovskega albuma Davida Krančana se obeta še avtorjeva istoimenska samostojna razstava: poleg predstavitve originalnih strani iz najnovejšega stripa Pijani zajec bo Krančan v Alkatrazu izvedel še niz stenskih poslikav, ki zaokrožajo in dopolnjujejo vizualno pripoved o še enem predstavniku živalskega sveta. Glavna vloga postavitve je namreč namenjena pijanemu zajcu, nenavadnemu junaku, katerega zgodbo je navdihnila pripovedka iz znamenite zbirke Zverinice iz Rezije (zgodbo je po pripovedovanju Dorine Čúnkine zapisal Milko Matičetov).

Po stripovski pripovedi Grdina (Stripburger/Forum Ljubljana, 2014) je Pijani zajec Krančanov drugi stripovski izlet na področje ljudskega slovstva iz Rezije. Vendar pa je ta izdelek ljudske domišljije avtor tudi tokrat vsebinsko predelal in ga prilagodil vzdušju aktualnega trenutka: predloga klasične pripovedke se tako preobraža predvsem v prigod polno priliko o človeškem značaju. Krančan ustvarja pomenljive zgodbe, ki se s pomočjo domišljene in živahne likovne imaginacije lotevajo prevpraševanja sveta, v katerem živimo. Postavitev zaznamuje vizualni in vsebinski dialog med že izdelano stripovsko pripovedjo in prav za to priložnost ustvarjenimi upodobitvami glavnega junaka, vpetega v preprosto in razumljivo pripoved. Ta je izdelana s prepoznavnim likovnim slogom, ki ga odlikujejo pomenljivi detajli, vešče kadriranje, predvsem pa smisel za komunikativno in dramaturško trdno pripoved.
Več o stripu si lahko preberete tukaj.

Za razstavo sta pijanega zajca v treh dimenzijah poustvarila Marko A. Kovačič in Rok Mohar.

DAVID KRANČAN je že več kot desetletje član uredniške ekipe revije Stripburger. Skupaj z Andražem Poličem je soavtor knjige stripovskih haikujev z naslovom Na prvem tiru (2008). Avtorjeve ilustracije se redno pojavljajo v časopisnih in revijalnih edicijah v Sloveniji (denimo na naslovnicah Dnevnikovega Objektiva). Pri svojem delu pogosto raziskuje meje stripovskega medija. Med drugim je izdal stripovski album za otroke z naslovom Grdina (Zverinice iz Rezije v stripu; Stripburger/Forum LJ, 2014). Redno se ukvarja tudi z mentorstvom na stripovskih delavnicah.

Odpiralni čas: ponedeljek-četrtek:11.00-15.00 in 16.00-20.00; petek:15.00-23.00
Koprodukcija: Galerija Alkatraz / KUD Mreža. Razstavo sofinancirata MOL-Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo.