Manuele Fior in miha ha: Nenavadna srečanja

Živel strip! Živela animacija! 18
stripovska razstava
galerija Kresija, Ljubljana
ODPRTJE: sreda, 17. januar 2018, ob 19.00 // do 15. 2. 2018

Vodstva: sobota, 3. februarja, ob 10.30 (za izven), torek, 6. februarja, ob 10.00 (za šole) in po dogovoru
Stripburgerjev info in prodajni kotiček v Galeriji Kresija: pon.−pet. 14.00−18.00

zivel_strip_18_fb

Trinajsti mednarodni natečaj Živel strip! Živela animacija! tudi tokrat prinaša razstavo dveh avtorjev, katerih delo je namenjeno krepitvi ustvarjalnega navdiha mladih ljubiteljev stripa. Slovenski delež zastopa stripovski ustvarjalec miha ha: na razstavi v Galeriji Kresija bo predstavil originalne strani iz novoizdanega stripa Vsem ljudem nikoli ne ustrežeš (Stripburger/Forum Ljubljana, 2017). Gre za stripovsko obdelavo istoimenske ljudske pripovedke o očetu in sinu ter njunemu oslu, ki ga peljeta naprodaj. Miha ha je zgodbo izrisal kot eno samo sliko; nazorna in jasna risba, začinjena s pravšnjo mero detajlov, omogoča berljivo in tekočo pripoved, ki mlajšim bralcem odkriva zimzelene modrosti ljudskega slovstva. Sodobno italijansko stripovsko produkcijo predstavlja Manuele Fior, avtor več nagrajenih albumov, ki bo v Ljubljani med drugim predstavil zgodbo dekleta Dore, ki je iztočnica natečaja. Nepredvidljiva mladenka premore poseben dar – bere misli drugih – in ta njena posebnost botruje številnim nenavadnim prigodam in situacijam (L’Intervista, Coconino Press, 2013). Roman v stripu zaznamuje klasičen stripovski pristop, ki pa mu ne manjka sodobne izrazne svežine. Ogledali si bomo izsek iz njegovega stripovskega opusa, strani iz v Angoulemu nagrajenega albuma Pet tisoč kilometrov na sekundo (Cinquemila chilometri al secondo, Coconino Press, 2009), iz Prekomorske rdečine (Rosso oltremare, Coconino Press, 2006) in ilustracije poezije, ki jih je objavljal v La Repubblici.

miha_ha_16-17

miha_ha_18-19

miha ha: Vsem ljudem nikoli ne ustrežeš (Stripburger/Forum Ljubljana, 2017)


Miha Hančič
(1986, Ljubljana), ki ustvarja pod psevdonimom miha ha, se je začel v tandemu s scenaristko Mašo Ogrizek v zadnjih letih vse bolj redno pojavljati v slovenski periodiki: ukvarja se predvsem s stripom za najmlajšo publiko in ga redno objavlja v revijah Galeb, Ciciban in Stripburger. Med drugim je leta 2016 prejel znak zlata hruška za ilustracije v knjigi Moje ime je Skywalker.

Manuele Fior (1975, Cesena) se je po diplomi iz arhitekture, ki jo je leta 2000 prejel v Benetkah, odpravil v Berlin, kjer je nekaj let deloval kot risar, ilustrator in arhitekt. Pri stripovskem ustvarjanju pogosto sodeluje z bratom Danielom, scenaristom; doslej se je podpisal pod vrsto stripovskih albumov, za katere je prejel več nagrad stripovskih festivalov, svoje ilustracije pa redno objavlja v revijah in časnikih, kot so denimo New Yorker, Le Monde, Vanity Fair, La Repubblica, in drugi. Trenutno živi in deluje v Parizu.

manuele_fior_5000km053

Manuele Fior: Cinquemila chilometri al secondo (Coconino Press, 2009)

manuele_fior_intervju

Manuele Fior: L’Intervista (Coconino Press, 2013)

mauele_rosso_54

Manuele Fior: Rosso oltremare (Coconino Press, 2006)

———————————————————————–

Nekaj utrinkov iz odprtja (foto: DK):

photoDK_NenavadnaSrecanja_01

photoDK_NenavadnaSrecanja_05

photoDK_NenavadnaSrecanja_04

photoDK_NenavadnaSrecanja_06

———————————————————————–
Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana, Viva Comix in Galerija Kresija.

Razstava je del 10. ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, ki bo potekal od 20. januarja do 8. februarja 2018.
Vizualni material za novinarje je na http://www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip/press/