Postavljanka

POSTAVLJANKA // NEDELCE
spletna predstavitev razstave in delavnica za otroke (5+)
nedelja, 8. november 2020, 11.00
uvod: Katerina Mirović
mentor: Andrej Štular
posnel in zmontiral: Borut Bučinel


Razstava Ta ljudske v stripu in ena Schmidtova, ki trenutno sameva v Galeriji Vodnikove domačije, sicer vabi v pisani in kratkočasni svet ljudskih pravljic in basni v stripu. Vsestranski likovni ustvarjalec Andrej Štular je v strip prelevil rezijansko zgodbo Bežimo, svet se podira ter rusko pripovedko Medved ter jima nadel svežo in nadvse domišljeno likovno podobo. Namesto risbe je uporabil tehniki kolaža in asembaža ter pravljične junake in pokrajine ustvaril iz različnih zavrženih in najdenih predmetov – kamnov, lesa, gumbov, črepinj, zarjavelih koščkov železa in še mnogočesa zanimivega, kar mu je prišlo pod roke.

Uvodni predstavitvi razstave bosta sledila razkritje najdišč dragocenih predmetov in prikaz avtorjevih ustvarjalnih postopkov. Štular bo iz najdenih in naključnih predmetov izdelal nove podobe, sestavil nove junake ter na ta način »brezvrednim« predmetom dali novo funkcijo in vrednost.

Otroke smo pozvali, da tudi sami poiščejo kakšne predmete doma ali v okolici in sestavijo izvirne prizore ter nam pošljejo fotografije svojih postavljank.
Sodelujoči: Nikolaj Miholič, Brina Miholič, Alexandra Brglez Boshra, Ela Repina, Brin Pucelj, Matic Kožuh, Mila Janša, Darjan Demec in Karolina Kristina Kočevar prejemejo knjižno nagrado, Štularjevo knjižico Medved.

Nikolaj Miholič: Potapljač, 7 let


V sodelovanju z Divjo mislijo / Vodnikovo domačijo.
Dogodek je del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.