TA LJUDSKE V STRIPU IN ENA SCHMIDTOVA

TA LJUDSKE V STRIPU IN ENA SCHMIDTOVA
skupinska stripovska razstava
Festival stripa TINTA 2020 // Galerija Vodnikove domačije, Ljubljana
ODPRTJE: četrtek, 8. oktober 2020, ob 18.30 // do 15. 11.

SODELUJEJO: Kaja Avberšek, miha ha, Maja Kastelic, Tanja Komadina, David Krančan, Matej Lavrenčič, Gašper Rus, Igor Šinkovec, Matjaž Schmidt, Andrej Štular

 

Skupinska razstava v sklopu ljubljanskega festivala stripa TINTA se posveča sodobni slovenski stripovski produkciji, večinoma namenjeni otroški publiki, ki črpa iz bogate zakladnice ljudskega slovstva. Na razstavi bodo na ogled originali domačih stripovskih ustvarjalk in ustvarjalcev, katerih stripi po motivih ljudskih pravljic in basni so v knjižni obliki izšli pod okriljem Stripburgerja. V njih srečamo priljubljene pravljične junake, kot so prebrisane zverinice iz Rezije, pijani zajec, lačni medved iz zasnežene pokrajine ruskega vzhoda, ne manjkata pa niti namrgodeni lev in prevzetna opica … Na razstavi bodo predstavljene tudi tri novoizdane knjižice iz Stripburgerjeve zbirke Ta ljudske v stripu avtorjev Gašperja Rusa, Maje Kastelic in Igorja Šinkovca. Izbor nadgrajuje še opus klasika slovenske otroške in mladinske literature Matjaža Schmidta, ki je v formo stripa priredil vrsto slovenskih pravljic, ki so izhajale v reviji Ciciban in si nato v knjižni obliki prislužile tudi nagrado izvirna slovenska slikanica 2010.

Rdeča nit razstave so stripovske reinterpretacije ljudskega slovstva: avtorji so literarne predloge posodobili in jih vsebinsko prilagodili aktualnemu trenutku, da bi jih ciljni publiki približali na svež način. Predstavljena dela, ki jih odlikuje izjemno širok razpon avtorskih poetik, se klanjajo ljudskemu pripovedništvu, hkrati pa predočajo svoboden in subjektiven pogled na izvirna dela, s tem pa tudi na sodobni svet.

Razstavo dopolnjujejo poslikave in postavljanka Andreja Štularja ter skulptura stripovskih junakov, ki sta jo po stripu Gašperja Rusa ustvarila Rok Mohar in Marko A. Kovačič.

 

SPLETNO VODSTVO PO RAZSTAVI IN DELAVNICA ŽIVALSKI STRIPI Z DAVIDOM KRANČANOM:

 

SPREMLJEVALNI PROGRAM:

nedelja, 11. 10. 2020, ob 11.00 // Vodnikova domačija
STRIPOVSKE NEDELCE: TA LJUDSKE V STRIPU
pripovedovalski dogodek in delavnica za otroke (5+)
Obvezne predhodne prijave na: spela.frlic@divjamisel.org

*

sobota, 24. 10. 2020, 10.00−15.00 // Vodnikova domačija
ŽIVALSKI STRIPI
stripovska delavnica (9+)
mentor: David Krančan
Zaradi trenutnih izrednih razmer je delavnica potekala v SPLETNI OBLIKI!

*

nedelja, 8. november 2020, 11.00−14.00 // Vodnikova domačija
NEDELCE: POSTAVLJANKA z Andrejem Štularjem
ogled razstave in delavnica za otroke (5+)
Obvezne predhodne prijave na: core@mail.ljudmila.org ali 031 401 556

UTRINKI Z ODPRTJA RAZSTAVE (foto: DK):


ZAČASNI NOV ODPIRALNI ČAS GALERIJE: TOR–PET: 10.00–16.00; sob.–ned.: ZAPRTO.
Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana in Divja misel/Vodnikova domačija. Razstava je del programa festivala stripa TINTA 2020.
Vizualni material za novinarje na na voljo tukaj.
Naslovna ilustracija: Gašper Rus, Štirje godci (izsek).