Remix Comix: delavnice

REMIX COMIX: DELAVNICE
stripovske delavnice in pop-up razstava


Festival stripa Tinta

DELAVNICE:
petek, 6. 10. 2023, ob 17.00, DobraVaga
Kutikuti (FI): Lokalni čopiči, risarska delavnica
sobota, 7. 10.. 2023, ob 16.00, Kino Šiška
Petra Gosenca (Društvo Gumb) & Andrej Štular: Za boljši jutri, stripovska delavnica za otroke
nedelja, 8. 10.. 2023, ob 11.00, Vodnikova domačija Center
Ta ljudske v stripu, pripovedovalski dogodek in stripovska delavnica za otroke

RAZSTAVA:
Odprtje: četrtek, 5. 10. 2023, ob 19.15, Atrij ZRC
Strip in skupnost: razstava stripovskih del, nastalih na delavnicah s starejšimi občani (Center Aktivnosti Fužine – CAF, DUC Center, enota Tabor), ter z učenci OŠ PP Levstikov trg – Center Janeza Levca, stripov in knjižnih izdaj sodelujočih na konferenci …

 


Mednarodni projekt Remix Comix se osredotoča na potencial stripa ter umetnosti pri grajenju skupnosti oziroma opolnomočenju različnih marginalnih skupin ter skuša pripadnikom subkulturnih in manjšinskih identitet dati svoj glas – da s pomočjo umetnosti artikulirajo svoj specifičen položaj v družbi in tako skozi svoje delo še naprej ustvarjajo samosvojo skupnost.

V okviru projekta je potekalo več stripovskih delavnic. Stripovska dela so skupaj z mentorjem Davidom Krančanom ustvarjali starejši občani Centra aktivnosti Fužine in DUC Center – enota Tabor, pa tudi učenci OŠ PP Levstikov trg – Center Janeza Levca Ljubljana, ustanove, namenjene vzgoji in izobraževanju ter usposabljanju otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, predvsem učencem z motnjami v duševnem razvoju in avtizmom.  Nastala dela bodo na ogled v Atriju ZRC: razstavo bomo otvorili v četrtek, 5. oktobra, ob 19.15 ob zaključku prvega dne mednarodne konference Remix Comix: Strip in skupnost.

foto: DK


Na festivalu stripa Tinta se bodo odvile še tri delavnice za otroke in mlade:

sobota, 7. 10. 2023, ob 16.00; Kino Šiška
ZA BOLJŠI JUTRI
stripovska delavnica za otroke (8+)
mentorja: Petra Gosenca (Društvo Gumb), Andrej Štular

Na delavnici, ki jo bosta vodila Petra Gosenca iz Društva Gumb in stripar Andrej Štular,  si bodo udeleženci zamislili duhovite in hudomušne slogane, ki pozivajo k ustvarjanju boljše in pravičnejše prihodnosti za vse.
Prijave & informacije: drustvo.gumb@gmail.com

 

petek, 6. 10. 2023, ob 17.00, DobraVaga
LOKALNI ČOPIČI
risarska delavnica (15+)
mentorici: Kati Rapia, Terhi Ekebom (FI)

Na risarski delavnici,  ki jo bosta vodili finski umetnici in članici stripovskega združenja Kutikuti, Kati Rapia in Terhi Ekebom, se bodo udeleženci delavnice podali na raziskovanje lokalne okolice in lastne ustvarjalnosti z najdenimi predmeti in lastno izdelanimi čopiči.
Prijave in informacije: ema.kobal@dobravaga.si

 

nedelja, 8. okt. 2023, ob 11.00, Vodnikova domačija Center
TA LJUDSKE V STRIPU
pripovedovalski dogodek in stripovska delavnica za otroke (6+)
mentorica: Anka Kočevar

Kako zvenijo na odru ljudske pravljice, ki so jim svežo stripovsko preobleko nadeli Anka Kočevar, Jure Engelsberger in Marjan Manček? Zgodbe bosta oživila pripovedovalka Katja Preša in glasbenik Andrej Fon. Sledila bo stripovska delavnica, ki jo bo vodila Anka Kočevar.
Prijave in informacije: prijava@divjamisel.org

foto: arhiv DobraVaga / Kino Šiška / Vodnikova domačija


Partnerji projekta Remix Comix: MMC LED ART – Šok Zadruga, EPK Novi Sad, Komunikart (RS), LUSTR festival (CZ), ZID Theater (NL). Projekt Remix Comix je podprt s strani programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Produkcija: Stripburger/ Forum Ljubljana
Soorganizatorji: Knjigarna Azil/ZRC SAZU, Center urbane kulture Kino Šiška, Društvo GUMB, Divja misel/Vodnikova domačija Center
Medijski sponzorji: Mladina d. d., Radio Student, DPG
Sofinancerji: Evropska unija, Javna agencija za knjigo, Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za javno upravo, Mestna občina Ljubljana